Varză roșie călită. Rețetă cu gust dulce-acrișor
Dacă nu ai încercat până acum rețeta de varză roșie călită, acum ai ocazia s-o faci, pentru că tarabele din piață abundă de această legumă de toamnă.
Galerie foto
Rețeta este inspirată din bucătăria nemțească și poate fi alegerea perfectă pentru o garnitură la orice friptură. Are gust dulce-acrișor și o culoare îmbietoare. În plus, varza roșie este plină de fibre, vitamine și minerale și are puține calorii. Este, de asemenea, bogată în antioxidanți și alți compuși cu rol în protejarea împotriva deteriorării celulelor. Consumul de varză roșie este benefic pentru inimă, pentru creier, dar și pentru întărirea imunității organismului.
De obicei, varza roșie se folosește la salate, simplă, sau împreună cu varza albă. Se mai folosește și la rețetele de murături asortate, pentru că oferă un plus de gust și culoare saramurii.
Vezi aici și o rețetă de salată de varză roșie pentru iarnă, la borcan. Iar mai jos, găsești lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de varză roșie cu gust dulce-acrișor.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas în prepararea rețetei constă în pregătirea ingredientelor. Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a le avea la îndemână în momentul când dai start preparării rețetei. Apoi, curăță varza de primele foi și clătește-o. Curăță și ceapa și clătește-o și pe aceasta. Toacă varza în fâșii, la fel și ceapa. Când ai aceste ingrediente pregătite, poți aprinde aragazul.
Cum prepari varză roșie călită
Așază o cratiță sau o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și pune uleiul de măsline la înfierbântat. Adaugă ceapa tocată și călește-o până când se pătrunde ușor. Presară și puțină sare pentru a ajuta ceapa să se înmoaie mai rapid și să nu se ardă, în același timp.
Apoi, adaugă varza roșie tocată și amestec-o bine cu ceapa. După 2-3 minute adaugă, pe rând, condimentele, zahărul, oțetul și vinul. Lasă varza să fiarbă la foc de intensitate mică până când se evaporă alcoolul. Și pentru că varza roșie nu se pătrunde la fel de rapid ca varza albă, mai adaugă și puțină apă.
După ce ai adăugat apa, acoperă vasul cu un capac și fierbe varza până când este bine pătrunsă și lichidul a scăzut consistent. Din când în când, pe parcursul fierberii, mai amestecă varza să se pătrundă uniform. Mai potrivește-i gustul cu sare, zahăr sau oțet, daca mai necesită.
Poți servi varza călită simplă, sau ca garnitură la friptura preferată. Foarte bine se combină cu o friptură de rață sau de gâscă, pentru că acestea se asociază perfect cu garnituri dulci. Dar, în lipsa acestor tipuri de carne, o poți combina cu carnea de porc, miel sau chiar cu niște cârnați suculenți.
Iar dacă ești în căutarea unei rețete de fripturi pentru varză roșie călită, îți recomandăm să încerci rețeta de friptură de porc cu vin la cuptor.