Vrei să faci pizza de casă? Sfaturi practice cu care nu ai cum să dai greș

Fără coacere

Pizza este unul dintre preparatele pe care de cele mai multe ori le comanzi sau le mănânci la restaurant. Se poate face și acasă, doar că de cele mai multe ori efortul este mult prea mare. Dacă totuși îți place să gătești pizza atunci ar trebui să știi că secretul stă în aluat. Hai să descoperim împreună cum poți să faci pizza de casă.

Cristina Catană
Publicat: 13 martie 2023, 07:00
Poți face și acasă pizza ca la restaurant / Shutterstock

Aluatul de pizza nu conține multe ingrediente: făină, apă, drojdie și sare. Modul în care acestea sunt transformate în aluat necestită respectarea unor pași exacți. Unele greșeli, chiar dacă mici, pot să strice tot preparatul. Iată 10 sfaturi pentru a face cel mai bun aluat de pizza de casă de la specialiști.

Sfaturi utile pentru a prepara pizza de casă

Pizza de casă poate fi extrem de delicioasă. Chiar dacă procesul de preparare este mai lung, efortul va fi răsplătit pe măsură cu un gust deosebit. Nu ai nevoie de multe ingrediente. Poți să fii inventivă atunci când îți prepari singură pizza acasă. Uite câteva sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie pentru a te putea bucura de cel mai bun preparat chiar la tine acasă. Nu uita că totul pornește de la obținerea aluatului perfect.

Citește și

Folosește bere

Pizza și berea fac o pereche foarte bună. O felie caldă de pizza se potrivește perfect cu o halbă rece de bere. Dincolo de acest aspect, berea mai poate avea un rol important atunci când vine vorba despre pizza.

Pusă în aluat poate ajuta la procesul de fermentație, aducând și un plus de gust. În unele rețete este folosită în loc de drojdie, iar în altele este amestecată cu drojdia instant sau cea proaspătă. Descoperă aici rețeta de aluat de pizza de casă.

Lasă aluatul să se odihnească

Dacă ai mai făcut și alte tipuri de aluat probabil știi că are nevoie să se odihnească. Acest lucru este necesar pentru că are în compoziție atât gluten, cât și gliadină, două proteine care fac aluatul să fie aerat fără să se lase. Acestea au nevoie de odihnă pentru a-și face treaba.

În cazul în care pregătești o rețetă de aluat care are nevoie de multă frământare etapa de odihnă te va ajuta să îl modelezi mai ușor.

Folosește drojdie proaspătă

Dacă vrei să faci aluat crocant sau subțire, poți folosi drojdie instant. Pentru un aluat pufos vei avea nevoie de drojdie proaspătă. Trebuie să fii atentă și ca făina să nu fie expirată, iar apa să fie la temperatura camerei pentru ca magia să se întâmple.

Nu doar că aluatul va crește frumos, dar drojdia proaspătă îi va da o aromă specifică, iar pizza ta va fi delicioasă.

Preîncălzește cuptorul

Cel mai bun cuptor pentru pizza este cel cu lemne pentru că acolo se pot atinge temperaturi foarte mari. Pizza are nevoie de ele pentru ca timpul de coacere să fie foarte scurt. În felul acesta aluatul nu se va usca și își va păstra consistența.

La cuptorul de acasă trebuie să ai minimum 200°C, dar dacă poți atinge 240°C cu atât mai bine. Dacă ai și o piatră specială pentru pizza folosește-o cu încredere. Poți încerca și rețeta de pizza la tigaie.

Folosește cantitatea potrivită de apă

Apa este esențială pentru textura și consistența aluatului pentru pizza de casă. Raportul dintre ingredientele lichide și cele solide trebuie să fie într-un echilibru perfect.

Apa se transformă în aburi în timpul coacerii ceea ce contribuie la creșterea aluatului și ajută glutenul să lucreze astfel încât să se poată forma bule de aer.

Este nevoie de experiență pentru a simți aluatul și a pune atâta apă cât are nevoie. Bucătarii cu experiență recomandă ca ingredientele lichide să aibă un procent de 65% din cantitatea de făină.

Folosește hârtie pergament pentru a pune pizza în cuptor

După ce ai făcut aluatul și ai adăugat și toppingurile apare o problemă. Cum pui pizza în cuptor? În pizzerii există o paletă specială cu care se face acest lucru și poți să cumperi și tu una dacă faci des acest preparat acasă.

În lipsa paletei, poți să folosești o hârtie pergament pe care să o tragi ușor de sub aluat de îndată ce l-ai așezat pe piatra specială sau pe tava încinsă din cuptor.

Folosește o piatră de copt

Chiar dacă este greu să obții un aluat ca cel copt în cuptorul cu lemne poți totuși să ajungi la un rezultat similar dacă folosești o piatră de copt.

Trebuie așezată în cuptorul aragazului înainte de a-l preîncălzi. De îndată ce va ajunge o temperatură foarte înaltă va coace pizza de jos și în felul acesta eviți ca blatul să se întărească.

Folosește o tavă/tigaie de fontă

Dacă ți se pare greu să tranferi pizza în cuptor poți încerca să o prepari într-o tavă sau tigaie de fontă. Acest material este excelent atunci când vine vorba de transferul de căldură. Ca să nu se lipească aluatul de vas amestecă o mână de făină cu una de mălai și presară compoziția în tavă înainte de a pune pizza. În felul acesta o vei putea scoate foarte ușor de îndată ce va fi gata.

Pentru aluat încearcă rețeta de foccacia

Foccacia este una dintre sortimentele de pâine cel mai ușor de preparat. Nu are nevoie de frământat insistent și se potrivește perfect ca blat pentru pizza.

De fapt, este una dintre modalitățile folosite de bunicile din Italia pentru a face pizza. Trebuie doar să ții cont de faptul că aluatul va crește mult mai mult decât cel de pizza, așa că întinde-l mai mult.

Asigură-te că apa are temperatura potrivită

Atunci când vine vorba despre aluatul de pizza de casă orice detaliu este important. Temperatura apei este foarte importantă și ar trebuie să aibă între 43°C și 46°C. Dacă folosești drojdie instant ai nevoie ca apa să aibă între 48°C și 54°C.

Citește și
Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză
Te-ar mai putea interesa și
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers
Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
10:15
Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare
05:54
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
4 februarie, 05:33
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
4 februarie, 05:33
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
3 februarie, 06:00
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
3 februarie, 05:09
Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare
2 februarie, 16:12
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
2 februarie, 05:29
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Friptură de vită Wellington. Rețetă pentru mese elegante
Friptură de vită Wellington. Rețetă pentru mese elegante
Oraşul în care preţurile chiriilor au explodat. Cât au ajuns să plătească chiriaşii pentru o garsonieră
Oraşul în care preţurile chiriilor au explodat. Cât au ajuns să plătească chiriaşii pentru o garsonieră
Românul de 28 de ani care are de recuperat 1.2 milioane de euro de la Nordis! Şi-a băgat toţi banii şi şi-a luat „ţeapa” vieţii
Românul de 28 de ani care are de recuperat 1.2 milioane de euro de la Nordis! Şi-a băgat toţi banii şi şi-a luat „ţeapa” vieţii
Cine sunt concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii promit un show de neratat
Cine sunt concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii promit un show de neratat
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au sărbătorit cei doi
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au sărbătorit cei doi
Meta confirmă un atac WhatsApp. Ce poți face pe aplicație pentru a te proteja
Meta confirmă un atac WhatsApp. Ce poți face pe aplicație pentru a te proteja
Penne cu sos de gorgonzola, spanac și nuci
Penne cu sos de gorgonzola, spanac și nuci
Cum să-ți menții copilul activ fizic chiar și pe timp de iarnă
Cum să-ți menții copilul activ fizic chiar și pe timp de iarnă
Brittany Mahomes se bucură că „nu mai este însărcinată și obosită tot timpul”, la doar câteva săptămâni după ce a născut-o pe fiica ei, Golden Raye Mahomes
Brittany Mahomes se bucură că „nu mai este însărcinată și obosită tot timpul”, la doar câteva săptămâni după ce a născut-o pe fiica ei, Golden Raye Mahomes
Ceaiuri cu efecte de calmare. Cum pot ameliora anxietatea
Ceaiuri cu efecte de calmare. Cum pot ameliora anxietatea
fresh

Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă

Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă

Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos

Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos

Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat

Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat

Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare

Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare

Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță

Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță