12 tipuri de dovleac de iarnă și sfaturi despre cum să le folosești
Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de dovleac de iarnă de la noi sunt cel plăcintar și cel turcesc, însă există mult mai multe. Fiecare dintre ele se gătește într-un fel anume, fiind potrivite atât pentru preparate dulci, cât și pentru cele sărate.
Galerie foto
Există multe motive pentru a iubi dovleceii de iarnă, inclusiv beneficiile lor pentru sănătate și durata lungă de valabilitate.
Sunt extrem de versatili, motiv pentru care îi poți transforma în supe, plăcinte, garnituri pentru friptură, salate, budinci, cheesecake, sosuri pentru paste, ba chiar se potrivesc și în cafea.
Iată un ghid al celor mai cunoscute 12 tipuri de dovleac de iarnă, din care vrei afla cum să îi gătești, dar și cum să îi cumperi și depozitezi.
Tipuri de dovleac de iarnă
Ca sfat general, trebuie să știi că în orice rețetă poți înlocui orice tip de dovleac de iarnă cu pulpa portocalie cu altul cu aceeași culoare. Se vor comporta la fel.
Dovleac de ghindă
Dovleacul de ghindă este mic, rotund și are o coajă culoare verde-închis, cu câteva umbre portocalii. Este recomandat să îi eviți pe cei care au prea mult portocaliu pe coajă pentru că tind să fie mai tari și mai fibroși.
Pulpa de dovleac ghindă este galben-portocalie, cu o aromă ușor dulce, cu note de nucă. Este perfect pentru coacere, prăjire, gătire la aburi, sotare sau chiar pentru gătit la microunde.
Datorită dimensiunii sale compacte, dovleacul de ghindă poate fi tăiat pe jumătate și umplut du diverse tipuri de carne sau cârnați, se potrivește drept garnitură la cotlete de porc, dar se poate și coace șu glazura cu sirop de arțar.
Dovleac banana
Dovleacul banană poate avea coaja portocalie, roz sau albastră , iar pulpa este portocaliu puternic. Este mare și alungit și poate cântări până la 15 kg. Dacă sunt depozitați corect pot rezista până la 6 luni.
Este considerat unul dintre cele mai bune și versatile tipuri de dovleac. Se potrivește cu arome bogate și îndrăznețe de ierburi și condimente, precum curry, ghimbir și scorțișoară.
Dovleac buttercup
Are culoare verde verde deschis și o creastă rotundă distinctă pe fund. Pulpa este portocaliu închis, oarecum uscată, cu un gust foarte blând și mult mai dulce decât alte tipuri de dovlecei de iarnă. Dacă sunt păstrați întregi, în condiții corecte rezistă până la 3 luni.
Dovleacul buttercup se gătește la cuptor sau sub formă de plăcintă. În preparate sărate se potrivește cu curry și poate fi transformat cu succes în piure.
Dovleacul plăcintar
Unul dintre cele mai populare tipuri de dovleac, dovlecelul plăcintar are un exterior crem, portocaliu pal. Cu cât coaja este mai portocalie, cu atât pulpa va fi mai coaptă, mai uscată și mai dulce. Semințele sunt și ele comestibile. Dovlecii întregi se vor păstra până la 3 luni dacă sunt depozitați corespunzător.
Dovleacul plăcintar se poate folosi în zeci de feluri de la plăcinte, la piure, supă, garnitură, pus la cuptor simplu sau cu diverse condimente. Decoperă aici o rețetă delicioasă de dovleac copt cu miere și scorțișoară.
Dovleac ”carnaval”
Dovleacul ”carnaval” a rezultat dintr-o încrucișare între dovleacul de ghindă și cel ”de găluște dulci”. Coaja sa are brazde adânci și dungi, cu modele pestrițe vii, în verde, portocaliu și galben-crem. Caută-i pe cei care au încă puțin verde pe ei, ceea ce indică faptul că sunt copți, dar nu au trecut de maturitate.
Este pus cel mai bine în valoare atunci când este prăjit și adăugat în tocane, risotto, curry, paste sau amestecată în supe și sosuri.
Dovleac delicata
Acest tip de dovleac, cunoscut și sub denumirea de dovleac boem sau ”de cartofi dulci”, are formă cilindrică, cu o coajă galben-pal cu dungi verzi. Când este gătită, pulpa sa portocalie are un gust asemănător cu cel al cartofilor dulci, cu o aromă cu note de pământ. Dovlecii delicata au o coajă mai subțire decât majoritatea soiurilor de dovleci de iarnă, ceea ce îl face ușor de manevrat. Se pot păstra întregi până la 3 luni.
Datorită formei sale, dovleacul delicata se pretează bine a fi umplut. Mai pot fi prăjiți, gătiți la abur sau la microunde. Coaja aste comestibilă, așa că nu este nevoie să o îndepărtezi înainte de a-l găti.
Dovleac Hubbard
Mare și plin de denivelări, dovleacul hubbard au coaja portocalie, verde sau gri-albastru și pulpaportocalie dulce. Datorită dimensiunii sale, este de obicei vândut pe bucăți, cu tot cu semințe. Se păstrează întreg timp de până la șase luni.
Dovleacul hubbard este cel mai bun pentru piure sau plăcintă. De asemenea, îl poți curăța și fierbe, prăji, coace sau fierbe la abur.
Dovleac Kabocha
Dovleacul Kabocha este destul de mic, cu coaja verde-închis. Se mai întâlnește și sub denumirea de dovleac japonez. Pulpa sa dulce, portocalie are gust ce seamănă cu un amestec de dovleac plăcintar și cartof dulce. Se păstrează întregi timp de până la 1 lună.
În Japonia, kabocha este folosit pe scară largă în tempura și sau pentru a îngroșa supele și tocanele.
Dovleac spaghetti
Dacă ești în căutarea unei alternative cu conținut scăzut de calorii la paste, aceasta este. Dovleacul spaghetti are formă cilindrică, cu coaja de la galben pal la galben intens. Odată gătit, poți răzui pulpa în șiruri care seamănă cu spaghetele. Îl poți păstra întregi la temperatura camerei timp de câteva săptămâni.
Dovleacul spaghetti este cel mai popular înlocuitor sănătos pentru paste, fără să aibă un aport așa de mare de carbohidrați.
Dovleacul de zahăr
Dovleacul de zahăr nu este foarte mare și are pulpa portocalie. Se poate păstra timp de până la 1 lună.
Se pot găti sub formă de plăcintă, de piure de supă, în curry, cu diverse tipuri de carne, copți la cuptor cu condimente și ierburi aromatice.
Dovleac ”de găluște dulci”
Dovleacul ”de găluște dulci ” este mic și compact, cu coaja alb-gălbuie și striații verzi. Are un gust similar cu cel al cartofilor dulci sau al porumbului. Se poate păstra întreg timp de până la trei luni.
Dovleacul ”de găluște dulci” are coaja comestibilă și este un bun înlocuitor pentru dovleacul plăcintar sau pentru cartofi dulci.
Dovleac turban
Este o varietate mare, decorativă, cu coaja denivelată care poate fi verde, portocaliu, galben sau toate cele trei culori. Pulpa are un gust ce poate merge de la fad până la dulce. Se poate păstra timp de până la 3 luni.
Datorită aromei sale blânde, dovleacul turban se potrivesc bine cu o mare varietate de alimente, de la pere și coriandru până la carne de vită și pui.
Cum se aleg și se păstrează dovlecii de iarnă
Alege întotdeauna un dovleac ferm, fără pete, vânătăi sau puncte moi. Coaja trebuie să fie ternă, nu lucioasă. Tulpina trebuie să fie intactă, iar dovleacul trebuie să se simtă greu pentru dimensiunea sa.
Unul dintre marile avantaje ale dovleceilor de iarnă este termenul de valabilitate lung, presupunând că îi depozitezi în mod corespunzător. Trebuie să stea într-un spațiu răcoros, uscat și bine ventilat, care are o temperatură între 7 și 10°C.
Odată tăiați, trebuie să îi acoperi bine cu folie de plastic și să îi păstrezi la frigider până la 5 zile.
Bonus: Dovlecii de iarnă sunt plini de carbohidrați complecși, fibre, mangan, acid folic, vitaminele A, B6 și C și o mulțime de antioxidanți. Sunt o opțiune perfectă dacă vrei să ții o dietă, pentru că au un conținut scăzut de calorii.