12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Fără coacere

Pieptul de pui este una dintre cele mai utilizate tipuri de carne pentru că este versatil, disponibil aproape oriunde și destul de economic. Iată 12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor. Sfaturi utile în bucătărie.

Cristina Catană
Publicat: 21 ianuarie 2024, 07:00
Pieptul de pui trebuie marinat înainte de a fi gătit / Shutterstock

Poți găti pieptul de pui în atât de multe moduri încât poți să îl introduci în meniu la fiecare masă a zilei timp de o lună fără să repeți rețetele.

Totuși, varianta cea mai rapidă este cea la grătar, iar acasă, la cuptor. Poți să îl pui simplu sau alături de legume într-un vas termorezistent și, în mai puțin de 30 de minute, masa este gata.

Citește și

Trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui are dezavantajul de a fi destul de fad și de uscat, așa că este nevoie să folosești niște trucuri pentru a-i da savoare și o textură apetisantă.

Cumpără piept de pui bio sau crescut în aer liber

O mâncare bună începe cu ingrediente de calitate. Acest lucru este valabil mai cu seamă atunci când vorbim despre carne care ar trebui să fie achiziționată din surse cât mai de încredere.

Cu cât puiul de la care provine carnea este crescut mai liber, cu atât mâncarea va avea un gust mai bun. Puii obținuți din agricultura bio și cei de crescuți în aer liber sunt mult mai mobili și sunt mai bine îngrijiți iar acest lucru se reflectă în calitatea cărnii.

Un studiu publicat în Poultry Science a demonstrat că păsările lăsate să hoinărească aveau carne mai gustoasă și mai suculentă. Un alt studiu publicat în PLOS One a arătat, de asemenea, că oamenii percep că puiul are un gust mai bun atunci când cred că a fost crescut natural, nu într-un mod industrial.

Folosește piept de pui cu os

Poate ai ales să gătești piept de pui pentru că este o carne mai slabă și mai ușor de preparat. Din acest motiv, pieptul de pui cu os, care este adesea acoperit de piele, este de cele mai multe ori evitat.

Totuși, ar trebui să fie luat în considerare pentru că atât pielea, cât și oasele oferă mai multe beneficii pieptului de pui.

Când este gătită în cuptor, grăsimea de pe piele aduce un plus de aromă, dar și textură atunci când devine crocantă. În plus, pielea are și rolul de a proteja carnea care rămâne mai suculentă.

Acest lucru ajută la prevenirea uscării pieptului de pui în timpul gătitului

Marinează carnea

Pieptul de pui are nevoie să stea în marinada perfectă înainte de a fi gătit. Altfel este fad și se usucă în timpul tratamentului termic. Marinada îi va da gust datorită ierburilor aromatice, condimentelor și acidității ingredientelor sale.

Faptul că majoritatea marinadelor conțin sare face pieptul de pui marinat mai suculent decât cel care nu trece prin acest proces.

Marinadele de pui trebuie să aibă un raport de trei părți ulei la o parte acid. Pentru a permite aromelor să pătrundă în carne, fără ca aciditatea să să-i afecteze textura prea mult, pieptul de pui nu trebuie să stea în marinadă între două și șase ore.

Ține pieptul de pui în saramură

Cea mai simplă saramură este preparată dintr-un amestec de sare și apă. Carnea va fi înmuiată în această compoziție, iar în urma procesului va deveni mai suculentă.  

Sarea din saramură modifică proteinele din carnea de pui făcându-l să rețină un volum  mai mare de apă. Deși de cele mai multe ori este folosită pentru pui întregi, va funcționa la fel de bine și pentru bucăți din acesta.

Totuși, ține cont de faptul că utilizând această metodă carnea de pui nu va fi la fel de aromată pentru că în saramură nu se pun în general ierburi aromate.

În plus, cantitatea mare de sare poate să modifice gustul natural al puiului. Poți rezolva această problemă adăugând ingrediente suplimentare, cum ar fi zahăr, arome și condimente

Saramura se poate face și fără apă. Cunoscută sub denumirea de saramură uscată, procedura presupune acoperirea cărnii cu sare și lăsarea acesteia să se odihnească timp de cel puțin 45 de minute înainte de gătire. Absența apei înseamnă face ca pieptul de pui să fie mai puțin suculent decât atunci când este lăsat în saramura tradițională.

Folosește condimente

Pieptul de pui este evitat de multe ori pentru că nu are gust aproape deloc. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea avantajul este că poți folosi o mulțime de condimente și ierburi aromatice. Ideal este să folosești o lingură de condimente pentru fiecare kilogram de carne de pui. Poți freca pieptul de pui cu unt, ulei de măsline sau alte grăsimi pentru a-i spori conținutul de grăsime și aroma.

Bate pieptul de pui înainte de a-l găti

Pentru că nu are grăsime pieptul de pui nu este nici foarte fraged. Pentru a-i face textura cât mai plăcută carnea trebuie bătută cu un ciocan special. Lovirea pieptului de pui îl face mai fraged pe măsură ce impactul slăbește proteine ​​musculare.

Un avantaj suplimentar al acestui proces este că are ca rezultat aducerea pieptului de pui la o grosime uniformă. Acest lucru ajută la reducerea timpilor de gătire. De asemenea, toată suprafața se va găti în același timp.

Coace pieptul de pui pe un grătar

Cel mai popular mod de a găti piept de pui la cuptor este să îl pui într-o tavă de cuptor. O altă variantă este să îl poziționezi pe grătarul cuptorului.

Este necesar să pui dedesubt o tavă în care să se scurgă toată zeama. În felul acesta se va găti uniform. Pentru a păstra umiditatea cărnii, o poți acoperi cu o hârtie pergament cât timp se gătește la cuptor.

Unge cu unt sau ulei pieptul de pui

În timpul procesului de gătire ar putea fi util să ungi carnea cu zeama pe care o lasă în tavă. Dacă nu este suficientă poți să folosești unt sau ulei. Ideal este să întorci bucata de piept de pui de pe o parte pe alta deoarece partea inferioară nu se va rumeni și nici nu se va găti uniform.

Gătește pieptul de pui la temperatura și durata de timp potrivite

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă ca temperatura internă a cărnii de pui atunci când este gătită să fie de 73°C.

În acest fel te asiguri că bacteriile dăunătoare, inclusiv salmonella, sunt distruse. Folosește un termometru de bucătărie pentru a verifica pieptul de pui.

În ceea ce privește durata de gătire, recomandarea este să ai în cuptor 220°C atunci când gătești piept de pui. Nu este nevoie să îl ții mai mult de 20 de minute pentru a te asigura că la exterior se rumenește frumos, iar în interior rămâne cât de suculent se poate.

Adu pieptul de pui la temperatura camerei înainte de a-l găti

Trebuie să scoți pieptul de pui de la frigider cu o oră înainte de a-l găti. Întreaga bucata de carne va avea aceeași temperatură în momentul în care o pui la cuptor. Dacă nu faci acest lucru, vei fi nevoită să îl gătești mai mult pentru a ajunge la 73°C. Acest lucru duce la pierderea de umiditate.

Verificați temperatura internă a puiului

Cea mai precisă modalitate de a verifica dacă pieptul de pui este gata este să îi măsori temperatura internă folosind un termometru pentru carne. Când a atins 73°C  în partea cea mai groasă este gata.

Dacă nu ai unul, vei știi că trebuie să îl scoți din cuptor când carnea a devenit albă, iar sucurile care se scurg din ea sunt limpezi. Totuși, aceste lucruri se întâmplă înainte ca temperatura internă a cărnii să atingă valorile necesare pentru a ucide bacteriile dăunătoare.

Lasă pieptul de pui să se odihnească

Odihna este o parte incredibil de importantă a procesului de gătire a cărnii, mai ales când vine vorba de friptură. Păstrează cu 7% mai mult din greutatea sa atunci când este lăsată să se odihnească cu 7 minute înainte de tăiere. Acest lucru înseamnă că își păstrează umiditatea și va fi mult mai suculentă și mai fragedă.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat