19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță

Fără coacere

Mâncarea turcească nu ne este străină, fie că am încercat preparatele lor în vacanțe, fie la restaurantele cu specific pe care le găsim în majoritatea orașelor din România. Kebabul, baklavaua și rahatul sunt printre cele mai cunoscute preparate turcești, însă gastronomia lor înseamnă mult mai mult. Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață.

Cristina Catană
Publicat: 11 iunie 2023, 06:00
O masă cu preparate turcești poate fi o explozie de gusturi și arome / Profimedia Images

În bucătăria turcească se îmbină în cel mai savuros mod posibil influențe mediteraneene cu arome orientale. Varietatea mare de legume și fructe, deserturile cremoase, condimentele puternice fac din orice masă cu specific turcesc un festin.

Preparate turcești pe care să le încerci într-o viață

Preparatele turcești au un gust aparte. În general sunt foarte aromate și foarte bine condimentate. Dacă vara aceasta mergi în vacanță în Turcia, atunci pune pe lista ta aceste 19 preparate tradițioanle. Te vor cuceri încă din primele momente cu aromele delicioase.

Piyaz

Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite, candir. Acesta este un soi înrudit cu fasolea Lima însă cu boabe mult mai mici.

Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite / Shutterstock

Pe lângă fasole în salata piyaz se mai pun pastă tahini subțiată cu puțină apă, zeamă de lămâie, oțet, sare, usturoi, pătrunjel și ulei de măsline. În rețeta tradițională se mai pune și un ou fiert tare și tocat mărunt, care se adaugă chiar înainte de servire.

Citește și

Ezogelin corba

Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo care era foarte nefericită cu soțul ei și încerca să își cucerească soacra cu acestă mâncare.

Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo / Profimedia Images

Ezogelin corba este o supă picantă din linte roșie, cu pastă de tomate (dulce sau picantă), roșii proaspete date prin răzătoare, ceapă, servită cu mentă uscată și fulgi de ardei iute.

Nu se știe dacă Ezo a reușit să își convingă soacra, însă în regiunea Gaziantep, de unde este mâncarea, Ezogelin corba rămâne preferata celor care urmează să se căsătorească.

Saksuka

În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline. Aceastea poartă în mod generic denumirea de zeytinyagli yemegi. Se folosesc în general fasole verde, anghinare și vinete.

În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline / Profimedia Images

Saksuka se prepară din pulpă de vinete, zucchini, usturoi, roșii și ardei iute. Gradul de iuțeală depinde mult de zona din Turcia unde mâncarea este gătită. Descoperă și care sunt cei mai iuți ardei din lume.

Kisir

Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă. În unele zone se mai adaugă și suc de rodie și ardei iute.

Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă / Profimedia Images

Mercimek kofte

Mercimek koftem sunt chiftele din legume preparate din linte roșie, bulgur, sare, ceapă tocată mărunt, arpagic, roșii, pastă de ardei iute, coriandru. Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde.

Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde / Profimedia Images

Yaprak dolma

Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi. Orezul se fierbe cu roșii, pătrunjel, ceapă, usturoi, pastă de roșii, ulei de măsline, piper, sare și apă. Compoziția se rulează în foi de viță de vie și se fierbe. În zona Mării Egee în orez se pune și scorțișoară.

Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi / Profimedia Images

Inegol kofte

În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume. Inegol kofte au fost iventate de Mustafa Efendi, unul dintre liderii Imperiului Otoman, originar din Bulgaria. Compoziția este foarte simplă: carne tocată de oaie sau vită, pesmet și ceapă.

În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume / Profimedia Images

Iskender kebab

Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei. Potrivit istoriei, a fost gătit pentru prima dată în 1867 de un domn de rang înalt pentru muncitorii din orașul Kayhan Bazaar.

Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei / Profimedia Images

Iskender kebab conține bucăți de carne așezate în lipie peste care se pune sos de roșii, apoi se pune unt topit și se rulează. Se servește cu iaurt, roșii și ardei grași verzi copți pe grătar.

Cag kebab

Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel, lăsată la maturat 12 ore cu ceapă, sare, piper. Apoi este pus la rotisat la foc de lemne. Descoperă mai multe și despre modul în care marinezi carnea pentru a fi pregătită pentru grătar.

Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel / Profimedia Images

Cag kebab este servit în lipie lavas cu felii de roșie, ceapă și ardei verzi lungi.

Hamsili pilav

Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia, mai ales în zonele care au ieșire la Marea Neagră. Pentru hamsili pilav, orezul este fiert în apă cu ceapă călită, unt, alune, condimente allspice turcești și stafide.

Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia / Profimedia Images

La final se adaugă pătrunjel și mărar tocate. Orezul se așează pe o tavă întinsă, iar deasupra se așează hamsiile filetate. Apoi tava se dă la cuptor.

Perde pilav

Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt, din nord-estul Turciei. Orezul gătit cu carne de pui, stafide, migdale, muguri de pin și unt, condimentat cu sare, oregano și piper.

Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt / Profimedia Images

Apoi este rulat într-un aluat pe bază de unt. Preparatul este servit cu precădere la nunți, orezul fiind simbolul fertilității, iar stafidele ale viitorilor copii.

Manti

Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași. În unele zone sunt umpluți cu brânză, în altele cu brânză. Se fierb în apă și serviți cu iaurt și pul biber (fulgi de ardei iute). Legenda spune că o soție pricepută îi poate face atât de mici încât pot încăpea 40 de manti într-o singură lingură.

Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași / Profimedia Images

Gozleme

Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată, spanac sau carne tocată. Se gătesc pe tigaie foarte încinsă. Aluatul este foarte subțire și necesită o îndemânare deosebită pentru a nu-l rupe.

Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată / Profimedia Images

Pide

Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri. Cel mai popular este realizat din sucuklu yumurta (cârnați foarte picanți) și ou amestecat cu kasar (cașcaval din lapte de oaie), spanac și brânză. Se gătesc în cuptor pe lemne, la temperatură foarte ridicată, pentru a forma o crustă crocantă.

Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri / Profimedia Images

Su boregi

Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire. Se găsește în toată Turcia cu diverse umpluri. Su boregi este un sortiment de borek și se traduce prin ”borek de apă” și are în compoziție brânză, unt, ulei de măsline și sare.

Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire / Profimedia Images

Lahmacun

Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă, tocată, amestecată cu pastă de roșii, usturoi și condimente. Compoziția de carne este întinsă pe un aluat subțire. Se servește cu pătrunjel proaspăt și zeamă de lămâie.

Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă / Profimedia Images

Baklava

Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească. În mod tradițional, se prepară în camere întunecate, unde temperatura este foarte bine controlată.

Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească / Profimedia Images

Baklavaua are 40 de foi de aluat foarte subțire. Fiecare dintre ele este unsă cu unt peste care se presară fistic pisat cu dărnicie. La final se toarnă sirop de miere și este băgată la cuptor, unde se lasă până când capătă culoarea aurie.

Dondurma

Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul. Se prepară din lapte, cu salep (o făină specială obținută dintr-un anume tip de orhidee) și mastic (rășină obținută din copacul de mastic).

Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul / Profimedia Images

Lokum

Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole, dar nu a devenit cunoscut decât la jumătatea secolului al XIX-lea.

Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole / Profimedia Images

Atunci i s-a adăugat și amidonul de porumb de către cofetarul din Istanbul, Haci Bekir. În zilele noastre se găsește sub o mulțime de variante, cu diferite arome.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Când ar putea folosi Putin armele nucleare. Expert, despre decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachetele balistice
Când ar putea folosi Putin armele nucleare. Expert, despre decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachetele balistice
Jaqueline Cristian a avut o apariţie de senzaţie, în costum de baie, pe o plajă din Dubai! A întors toate privirile
Jaqueline Cristian a avut o apariţie de senzaţie, în costum de baie, pe o plajă din Dubai! A întors toate privirile
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare