20 de alimente fără calorii. Ce să mănânci dacă vrei să nu te îngrași
Dacă obișnuiești să ronțăi între mese sau vrei să ai o dietă cu un aport caloric mai mic sigur ai căutat o listă cu alimente fără calorii. Acestea chiar există și nu vorbim despre produse industrializate. Sunt fructe și legume pe care ar trebui să le introduci în meniul tău zilnic.
Poți să ai gustări peste zi fără să te temi că te vor îngrășa. Ba chiar vei vedea că poți să și slăbești pentru că există alimente fără calorii pe care le poți mânca în ce cantitate vrei tu. Condiția este să nu ai alături de ele niciun adaos, cum sunt sosurile sau dressingurile.
Indiferent de dieta pe care vrei să o ții țelul este să mănânci mai puține calorii decât arzi. În cazul în care vrei să ai deficit caloric este încă important să iei în considerare că ai nevoie de un echilibru în ceea ce privește aportul de nutrienți. Dacă vei consuma numai alimente sărace în calorii cu siguranță la un moment dat vei începe să resimți frustrare și îți va fi foarte foame. Este important să te asiguri că aceste alimente fără calorii conțin și proteine, carbohidrați bogați în fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă.
Alimente fără calorii într-o dietă echilibrată
Când fibrele, proteinele și grăsimile sunt consumate împreună, vei simți un grad de sațietate mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, carbohidrații bogați în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, fasolea și lintea, îți vor da suficientă energie și nu vei simți că îți este foame la scurt timp după masă.
Proteinele din produse de origine animală sunt esențiale atunci când vrei să slăbești pentru că ajută la menținerea masei musculare și la eliminarea grăsimilor. Lipidele, cum sunt uleiul de măsline extravirgin, somonul și alți pești grași, avocado și nucile, sunt importante pentru că îți dau senzația că ești sătulă după masă.
Pe lista alimentelor fără calorii intră fructe și legume, iar nutriționiștii citați de BodyandSoul.com spun că există chiar și calorii negative. Lisa Moskovitz citată de această publicație menționează că ”o regulă legată de nutriție de care trebuie să ții cont este că dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat chiar este.”
Explicația caloriilor negative este simplă: organismul tău are nevoie de mai multă energie să proceseze anumite alimente decât au acestea. De exemplu, tijele de țelină au 14 calorii pentru o porție însă corpul folosește mai multe pentru a le digera.
Dieta ta nu trebuie să se bazeze exclusiv pe aceste fructe și legume pentru că la sfârșitul zilei te vei simți foarte înfometată și vei ajunge să mănânci exact ce ai evitat toată ziua. O alimentație echilibrată presupune combinarea alimentelor fără calorii cu proteine și grăsimi de calitate, o hidratare adecvată și mișcare.
Nutriționiștii citați de publicația menționată anterior au realizat o listă cu ce ar trebui să consumi dacă vrei să ai un aport caloric cât mai mic.
Mere
52 kcal/ 100 g, 13 g carbohidrați, 2 grame fibre
Merele sunt bogate în quercetină și pectină. Quercetina este un flavonoid, un tip de substanță chimică vegetală naturală care are efecte antioxidante și antiinflamatorii. Pectina este un tip de fibră solubilă care poate ajuta la prevenirea constipației.
De asemenea, este fermentată de bacteriile benefice din colon, care produc acizi grași cu lanț scurt care pot juca un rol în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer și afecțiuni intestinale.
Merele au un aport important de potasiu, vitamina C și vitamina A. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.
Caise
45 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 2 g fibre
Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor și beta caroten, acesta din urmă fiind convertit în vitamina A. Ele oferă, de asemenea, calciu, fier, magneziu, vitamina C și acid folic.
Sfeclă
43 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 2 g fibre
Sfecla este o sursă foarte bună de acid folic și mangan, dar și de potasiu. Folatul este important pentru sinteza ADN-ului și prevenirea defectelor tubului neural în timpul sarcinii, în timp ce manganul este o componentă a enzimelor antioxidante și ajută la descompunerea glucozei și proteinelor. Potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Broccoli
28 kcal/100 g, 2 g proteine, 5 g carbphidrați
Broccoli este plin de vitamine și minerale. Este o sursă excelentă de vitamina C care întărește imunitatea, oferind peste 81 mg, sau aproximativ 135% din necesarul zilnic. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina K , importantă pentru sănătatea oaselor și vindecarea rănilor.
Mineralele din broccoli includ mangan, potasiu și fosfor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic, de vitamina A și de alte vitamine din grupul B.
Conopidă
25 kcal/100 g, 1 g proteine, 4 g carbohidrați, 2 g fibre
Conopida este o sursă excelentă de vitamina C, asigurând jumătate din doza zilnică recomandată pentru un adult. Mai conține vitamina B6 și magneziu. De asemenea, are un aport important de calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, fluor.
Țelină
16 kcal/ 100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați, 1 g fibre
În ciuda conținutului scăzut de calorii, țelina oferă mai mulți micronutrienți. Conține potasiu, acid folic, colină, vitamina A și vitamina K. Țelina are un aport mic de sodiu și fluor natural.
Năsturel
11 kcal/100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați
Năsturelul este o sursa buna de vitamina C. 100 de grame asigură între 15% și 16% din aportul recomandat din acest micronutrient pentru bărbații adulți și aproximativ 23% din aportul recomandat pentru femeile adulte. Năsturelul conține și vitamina K si vitamina A, potasiu, calciu, magneziu și acid folic.
Usturoi
149 kcal/100 g, 6 g proteine, 33 g carbohidrați, 2 g fibre
Usturoiul conține mai multe vitamine și minerale: vitamina C, zinc, calciu, fier, potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina K și mangan, conform USDA.
Grapefruit
32 kcal/100 g, 7 g carbohidrați, 1 g fibre
Grapefruitul este o sursă excelentă de vitamina C, oferind aproape 64% din necesarul zilnic într-o singură porție. Este, de asemenea, o sursă excelentă de beta caroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A ), asigurând 28% din necesarul zilnic. Grapefruitul oferă cantități mici de anumite minerale, cum ar fi potasiu, calciu și magneziu.
Fasole verde
31 kcal/100 g, 1 g proteine, 6 g carbohidrați, 2 g fibre
Fasolea verde oferă organismului mai mulți nutrienți cheie, cum ar fi vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi care ajută la coagularea sângelui. O porție de fasole verde nefiertă oferă 16% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și 5% din aportul zilnic de vitamina A. Fasolea verde este o sursă bună de acid folic, riboflavină și tiamină, precum și cupru și magneziu .
Kale
49 kcal/100 g, 4 g proteine, 8 g carbohidrați, 3 g fibre
Varza kale este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A și vitamina C. Kale are un aport important de calciu, potasiu, mangan, cupru și unele vitamine din grupul B.
Praz
61 kcal/100 g, 1 g proteine, 14 g carbohidrați, 1 g fibre
Prazul este o sursă foarte bună de vitamina K, dar și de vitamina A, mangan, vitamina C și acid folic. Prazul este, de asemenea, surse bune de fitonutrienți, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, care pot proteja celulele de deteriorare, pot reduce riscul de boli cardiovasculare.
Lămâie
29 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre
Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, oferind peste jumătate (30,7 mg) din aportul zilnic recomandat. Există, de asemenea, are cantități mici de tiamină, vitamina B6 și acid folic. Lămâile nu sunt o sursă bună de minerale, dar în cantități mici: calciu, fier și potasiu.
Salată verde
13 kcal/100 g, 1 g proteine, 2 g carbohidrați, 1 g fibre
Salata verde are un aport mic de aproximativ 1% din valoarea zilnică de calciu, fier, potasiu, acid folic, vitamina K și vitamina C.
Ceapă
40 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 1 g fibre
Ceapa oferă o varietate mare de nutrienți , în special vitamina C, vitamina B6, acid folic, potasiu și mangan. De asemenea, conține în cantități mici calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, seleniu și colină.
Zmeură
52 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 6 g fibre
Zmeura este bogată în multe vitamine și minerale esențiale: vitamina C, majoritatea vitaminelor B (în special acid folic), vitamina A, vitamina E și vitamina K. Mineralele din zmeură includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, și seleniu.
Căpșuni
69 kcal/ 100 g, 17 g carbohidrați, 5 g fibre
Căpșunile au un conținut bogat de vitamina C, aproape atingând doza zilnică recomandată la o porție de 200 g. De asemenea, au un aport semnificativ de potasiu, acid folic, calciu și magneziu.
Pepene roșu
30 kcal/100 g, 7 g carbohidrați
Un pepene roșu complet copt are mai mulți nutrienți decât pepenele verde care nu a ajuns la maturitate. O singură porție de pepene verde este o sursă bună de vitamina C și vitamina A.
Vitamina C ajută la vindecarea rănilor și poate avea proprietăți anti-îmbătrânire și de stimulare a sistemului imunitar.
Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor. Pepenele roșu mai conține cupru, cid pantotenic, biotină și vitaminele B1 și B6. Află mai multe despre beneficiile consumului de pepene.
Nap
37 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre
Napul conține potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu și zinc. De asemenea este și o sursă de vitamine: vitamina C, tiamină, vitamina B6, vitamina B9, niacină, riboflavină, vitamina E.