3 rețete cu ton din conservă. Preparate gustoase pe care trebuie să le încerci

Tonul este unul dintre cele mai populare tipuri de pește, fiind folosit în aproape toate bucătăriile lumii. Are un gust bogat și o textură moale, și o valoare nutritivă deosebită. Probabil că ai și tu ai măcar o conservă de ton în cămară. Dacă nu știi ce să faci cu ea iată câteva idei de rețete cu ton din conservă din care să te inspiri când vrei să gătești ceva rapid.

O salată cu ton din conservă
Tonul din conservă este o sursă foarte bună de proteine / Shutterstock

Tonul este o sursă excelentă de proteine slabe și acizi grași omega-3, elemente esențiale pentru menținerea sănătății. Proteinele sunt fundamentale pentru dezvoltarea musculaturii, pentru repararea țesuturilor și funcționarea corespunzătoare a organismului. Acizii grași omega-3, precum EPA și DHA, ajută la protejarea inimii, îmbunătățirea funcției cerebrale și reducerea inflamațiilor. Consumul regulat de ton poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și a unei stări generale de bine.

Citește și

Tonul este, de asemenea, bogat în vitamine și minerale esențiale. Acesta furnizează o cantitate semnificativă de vitamina D, care este importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. De asemenea, tonul conține vitamine din complexul B, cum ar fi B3 (niacină) și B12 (cobalamină), care ajută la metabolismul celular și la formarea celulelor roșii din sânge. Minerale precum seleniu, fier și magneziu se găsesc, de asemenea, în cantități semnificative în ton și sunt esențiale pentru diverse funcții biologice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Salată Nicoise

Această este o variantă de salată Nicoise este diferită, având în compoziție ingrediente consistente precum cartofi, fasole verde și ouă fierte.

Salata Nicoise servită într-un bol mare și alb
Salata Nicoise este specific franțuzească / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 ouă mari
  • 1 kg cartofi noi
  • 140 g fasole verde
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță sare de mare fulgi
  • 1 linguriță de muștar Dijon
  • sucul de la ½ lămâie
  • ½ linguriță de piper negru măcinat
  • 5 linguri de ulei de măsline virgin
  • 1 lingură de arpagic proaspăt, tocat mărunt
  • 1 lingură de mărar proaspăt, tocat mărunt
  • 340 g ton din conservă, scurs
  • 500 g roșii  cherry, feliate dacă sunt mari
  • ½ ceapă roșie, feliată
  • 110 g măsline negre fără sâmburi
  • 2 linguri de capere

Mod de preparare

Se pune la fiert apă într-o cratiță mică. Apoi se puneți ouăle cu grijă. Se lasă să fiarbă 8 minute, se ia oala de pe foc și se pun ouăle într-un vas cu apă rece.

În timp ce ouăle se fierb, se pune la fiert o altă cratiță cu apă. Se pun cartofii și se lasă să fiarbă 20 de minute, până când sunt moi, iar un cuțit poate trece ușor prin ei. Se scurg și se pun sub jet de apă rece pentru a se răci. Apoi se taie cuburi mai mari.

În timp ce cartofii fierb, se pune fasolea verde se fierbe la abur timp de 4 minute, până când se înmoaie pun. Se scoate într-un bol cu gheață pentru a opri procesul de gătire.

Într-un pistil și mojar, se zdrobește usturoiul, împreună cu sarea de mare fulgi. Odată ce s-a format o pastă, se amestecă muștarul Dijon, apoi sucul de lămâie și piperul negru. Se adaugă încet uleiul de măsline, apoi se amestecă arpagicul tocat și mărarul.

Se curăță ouăle fierte de coajă și se taie pe jumătate. Într-un castron mare, se aranjează cartofii răciți, fasolea verde răcită, ouăle fierte, tonul din conservă, roșiile, ceapa roșie, măslinele negre și caperele. Se asezonează cu vinegretă de lămâie.

Încearcă și rețeta de salată de ouă fierte. Este perfectă pentru momentele în care nu ai timp să gătești.

Wrap cu ton

Dacă vrei o idee de prânz hrănitor și ușor pentru zilele aglomerate, această rețetă sănătoasă este ceea ce ai nevoie.

Wrap cu ton tăiat pe jumătate și pus unul peste celălalt
Wrapul cu ton este potrivit pentru prânzul la birou sau la picnicuri / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 tortilla de făină
  • ¼ ceapă roșie
  • 70 g iaurt grecesc
  • ⅛ linguriță de usturoi pudră
  • 1 linguriță de pătrunjel uscat
  • ¼ linguriță de sare
  • 150 g ton
  • 4 frunze de salată romana
  • 50 g ceapă prăjită crocantă

Mod de preparare

Se așează tortilla pe o suprafață plană. Se taie cubulețe ceapa roșie. Într-un castron mic, se amestecă iaurtul grecesc, pudra de usturoi, pătrunjelul uscat și sarea.

Tonul se pune într-un alt castron și folosind o furculiță se mărunțește. Se adaugă amestecul de iaurt peste ton și se amestecă până se încorporează.

Se pun frunzele de salată verde pe tortilla. Se întinde amestecul de ton pe tortilla, lăsând aproximativ un centimetru în jurul marginilor. La final, se presară ceapa roșie și ceapa prăjită crocantă. Se rulează strâns tortilla, apoi se taie pe jumătate pe orizontală.

Paste cu chilli și ton

Această rețetă de paste cu ton chili este un fel de mâncare răcoritor și gustos, care poate fi preparat într-un timp foarte scurt.

Paste cu ton servite într-o farfurie albă alături de o furculiță
Pastele cu ton sunt gata în 15 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 tagliatelle uscate
  • 2 linguri ulei de măsline, împărțit
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • ¼ linguriță fulgi de chili
  • 110 g ton în ulei de floarea soarelui, scurs
  • sucul de la ½ lămâie
  • 2 roșii, tocate mărunt
  • sare
  • piper, dupa gust
  • 4 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt

Mod de preparare

Se gătesc tagliatelle într-o oală mare cu apă clocotită cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj, aproximativ 10 minute.

Între timp, se încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Se prăjește usturoiul timp de 1-2 minute, apoi se adaugă fulgii de chili și tonul și se mai lasă încă 2 minute.

Se ia de pe foc și se adaugă lingura rămasă de ulei de măsline, suc de lămâie și roșii. Se condimentează bine cu sare și piper și se lasă deoparte. Când pastele sunt gata, rezervați o cană din apă în apa în care s-au gătit și se lasă deoparte.

Se scurg pastele și se pun în tigaie cu puțin din apa rezervată. Se amestecă pătrunjelul, apoi se servește.

Varietăți de ton

Există mai multe specii de ton, cele mai cunoscute fiind tonul alb (Thunnus alalunga) și tonul roșu (Thunnus thynnus). Tonul roșu, cunoscut și sub numele de “ton de adevărat,” este adesea considerat cel mai prețios și delicios tip de ton, cu o carne roz și o textură fermă. Tonul alb, sau “ton albacore,” este mai des utilizat în conserve și are o carne mai deschisă la culoare.

Tonul mai poate fi găsit în variante precum tonul galben (Thunnus albacares), tonul negru (Thunnus atlanticus) și tonul cu aripi galbene (Thunnus albacares). Fiecare dintre aceste specii are caracteristici distincte de gust, textură și culoare, permițând bucătarilor să aleagă varianta potrivită pentru prepararea dorită.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Pește cu legume la cuptor pentru masa de Revelion
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Rețeta inedită de brownie cu sfeclă roșie, fără gluten, care face furori pe internet. Cum se prepară desertul sănătos
Rețeta inedită de brownie cu sfeclă roșie, fără gluten, care face furori pe internet. Cum se prepară desertul sănătos
Rețeta inedită de brownie cu sfeclă roșie, fără gluten, care face furori pe internet. Cum se prepară desertul sănătos
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
închide