3 rețete cu ton din conservă. Preparate gustoase pe care trebuie să le încerci
Tonul este unul dintre cele mai populare tipuri de pește, fiind folosit în aproape toate bucătăriile lumii. Are un gust bogat și o textură moale, și o valoare nutritivă deosebită. Probabil că ai și tu ai măcar o conservă de ton în cămară. Dacă nu știi ce să faci cu ea iată câteva idei de rețete cu ton din conservă din care să te inspiri când vrei să gătești ceva rapid.
Tonul este o sursă excelentă de proteine slabe și acizi grași omega-3, elemente esențiale pentru menținerea sănătății. Proteinele sunt fundamentale pentru dezvoltarea musculaturii, pentru repararea țesuturilor și funcționarea corespunzătoare a organismului. Acizii grași omega-3, precum EPA și DHA, ajută la protejarea inimii, îmbunătățirea funcției cerebrale și reducerea inflamațiilor. Consumul regulat de ton poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și a unei stări generale de bine.
Tonul este, de asemenea, bogat în vitamine și minerale esențiale. Acesta furnizează o cantitate semnificativă de vitamina D, care este importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. De asemenea, tonul conține vitamine din complexul B, cum ar fi B3 (niacină) și B12 (cobalamină), care ajută la metabolismul celular și la formarea celulelor roșii din sânge. Minerale precum seleniu, fier și magneziu se găsesc, de asemenea, în cantități semnificative în ton și sunt esențiale pentru diverse funcții biologice.
Salată Nicoise
Această este o variantă de salată Nicoise este diferită, având în compoziție ingrediente consistente precum cartofi, fasole verde și ouă fierte.
Ingrediente
- 4 ouă mari
- 1 kg cartofi noi
- 140 g fasole verde
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță sare de mare fulgi
- 1 linguriță de muștar Dijon
- sucul de la ½ lămâie
- ½ linguriță de piper negru măcinat
- 5 linguri de ulei de măsline virgin
- 1 lingură de arpagic proaspăt, tocat mărunt
- 1 lingură de mărar proaspăt, tocat mărunt
- 340 g ton din conservă, scurs
- 500 g roșii cherry, feliate dacă sunt mari
- ½ ceapă roșie, feliată
- 110 g măsline negre fără sâmburi
- 2 linguri de capere
Mod de preparare
Se pune la fiert apă într-o cratiță mică. Apoi se puneți ouăle cu grijă. Se lasă să fiarbă 8 minute, se ia oala de pe foc și se pun ouăle într-un vas cu apă rece.
În timp ce ouăle se fierb, se pune la fiert o altă cratiță cu apă. Se pun cartofii și se lasă să fiarbă 20 de minute, până când sunt moi, iar un cuțit poate trece ușor prin ei. Se scurg și se pun sub jet de apă rece pentru a se răci. Apoi se taie cuburi mai mari.
În timp ce cartofii fierb, se pune fasolea verde se fierbe la abur timp de 4 minute, până când se înmoaie pun. Se scoate într-un bol cu gheață pentru a opri procesul de gătire.
Într-un pistil și mojar, se zdrobește usturoiul, împreună cu sarea de mare fulgi. Odată ce s-a format o pastă, se amestecă muștarul Dijon, apoi sucul de lămâie și piperul negru. Se adaugă încet uleiul de măsline, apoi se amestecă arpagicul tocat și mărarul.
Se curăță ouăle fierte de coajă și se taie pe jumătate. Într-un castron mare, se aranjează cartofii răciți, fasolea verde răcită, ouăle fierte, tonul din conservă, roșiile, ceapa roșie, măslinele negre și caperele. Se asezonează cu vinegretă de lămâie.
Încearcă și rețeta de salată de ouă fierte. Este perfectă pentru momentele în care nu ai timp să gătești.
Wrap cu ton
Dacă vrei o idee de prânz hrănitor și ușor pentru zilele aglomerate, această rețetă sănătoasă este ceea ce ai nevoie.
Ingrediente
- 1 tortilla de făină
- ¼ ceapă roșie
- 70 g iaurt grecesc
- ⅛ linguriță de usturoi pudră
- 1 linguriță de pătrunjel uscat
- ¼ linguriță de sare
- 150 g ton
- 4 frunze de salată romana
- 50 g ceapă prăjită crocantă
Mod de preparare
Se așează tortilla pe o suprafață plană. Se taie cubulețe ceapa roșie. Într-un castron mic, se amestecă iaurtul grecesc, pudra de usturoi, pătrunjelul uscat și sarea.
Tonul se pune într-un alt castron și folosind o furculiță se mărunțește. Se adaugă amestecul de iaurt peste ton și se amestecă până se încorporează.
Se pun frunzele de salată verde pe tortilla. Se întinde amestecul de ton pe tortilla, lăsând aproximativ un centimetru în jurul marginilor. La final, se presară ceapa roșie și ceapa prăjită crocantă. Se rulează strâns tortilla, apoi se taie pe jumătate pe orizontală.
Paste cu chilli și ton
Această rețetă de paste cu ton chili este un fel de mâncare răcoritor și gustos, care poate fi preparat într-un timp foarte scurt.
Ingrediente
- 250 tagliatelle uscate
- 2 linguri ulei de măsline, împărțit
- 3 căței de usturoi, tocați
- ¼ linguriță fulgi de chili
- 110 g ton în ulei de floarea soarelui, scurs
- sucul de la ½ lămâie
- 2 roșii, tocate mărunt
- sare
- piper, dupa gust
- 4 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
Mod de preparare
Se gătesc tagliatelle într-o oală mare cu apă clocotită cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj, aproximativ 10 minute.
Între timp, se încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Se prăjește usturoiul timp de 1-2 minute, apoi se adaugă fulgii de chili și tonul și se mai lasă încă 2 minute.
Se ia de pe foc și se adaugă lingura rămasă de ulei de măsline, suc de lămâie și roșii. Se condimentează bine cu sare și piper și se lasă deoparte. Când pastele sunt gata, rezervați o cană din apă în apa în care s-au gătit și se lasă deoparte.
Se scurg pastele și se pun în tigaie cu puțin din apa rezervată. Se amestecă pătrunjelul, apoi se servește.
Varietăți de ton
Există mai multe specii de ton, cele mai cunoscute fiind tonul alb (Thunnus alalunga) și tonul roșu (Thunnus thynnus). Tonul roșu, cunoscut și sub numele de „ton de adevărat,” este adesea considerat cel mai prețios și delicios tip de ton, cu o carne roz și o textură fermă. Tonul alb, sau „ton albacore,” este mai des utilizat în conserve și are o carne mai deschisă la culoare.
Tonul mai poate fi găsit în variante precum tonul galben (Thunnus albacares), tonul negru (Thunnus atlanticus) și tonul cu aripi galbene (Thunnus albacares). Fiecare dintre aceste specii are caracteristici distincte de gust, textură și culoare, permițând bucătarilor să aleagă varianta potrivită pentru prepararea dorită.