3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
Chutney este un preparat originar din India, gătit din fructe, legume și ierburi aromatice. Se folosește pentru a aduce echilibru preparatelor sau pentru a potența anumite gusturi. Vei găsi rețete de chutney chiar și în bucătăria occidentală. În sens larg, denumirea de chutney se referă la orice conservat în zahăr sau oțet, indiferent de textură, ingrediente sau consistență.
Chutney este un preparat esențial în bucătăria indiană. Se servește cu orez basmati, cu pâine naan sau preparate de tip curry. În restul lumii, poți să găsești chutney alături de carne de grătar (chutney de ceapă) sau alături de brânzeturi (chutney de mere). Vei găsi multe rețete de chutney, unele indiene, unele cu ingrediente adaptate și pentru bucătăria occidentală.
Pentru a face chutney ai nevoie de o oală cu fund gros pentru că vei avea nevoie să fierbi la foc mic ingredientele pentru o perioadă destul de lungă de timp. De asemenea, îți va fi util și un robot de bucătărie mai ales dacă vei pune ierburi aromatice și o cratiță în care să faci sos de vin roșu sau de oțet balsamic.
Rețete de chutney la oala sub presiune
Chutney se poate face și la oala sub presiune. Se încălzește o lingură de ulei, apoi se sotează condimentele—chimen, fenicul și boabele de muștar—până când eliberează aromele. Apoi se adaugă ceapa, usturoiul și ghimbirul și fructele.
Dacă mai adaugi alte condimente este momentul să o faci în această etapă. Se amestecă și se pun lichidele și oțetul și se fierbe compoziția timp de 5 minute la foc mare cu capacul oalei pus.
După aceea se scoate capacul și se adaugă zahărul brun și coaja de lămâie răzuită dacă se folosește, se potrivește de condimente și se mai lasă pe foc încă 2 minute. Descoperă ce să nu gătești niciodată la instant pot.
Chutney de roșii
Chutney-ul de roșii este o versiune mai aromată, mai rafinată a binecunoscutului ketchup. Această metodă de preparare reușește să păstreze toate aromele roșiilor.
Ingrediente
- 1,8 kg roșii curățate de coajă, cotor, tăiate în 4
- 60 g usturoi tocat
- 250 g ceapă tocată
- 90 g zahăr brun
- 90 g zahăr alb
- 400 ml oțet din cidru de mere
- 1 linguriță de sare de murături
- coaja și zeama de la o limetă
- 1 linguriță de pudră de ghimbir
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute
- ½ lingură de chimen mărunțit
- 120 g stafide aurii tocate grosier
- ½ lingură de piper negru
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-o oală și se lasă la foc mare până ajunge la punctul de fierbere. Apoi se dă focul mic și se mai lasă încă aproximativ două ore amestecând ușor.
Dacă se păstrează pentru iarnă, se pune chutney în borcane sterilizate, se înfiletează capacul și se fierb timp de 10 minute. Apoi se lasă să se răcească timp de 24 de ore.
Chutney de mango
Chutney de mango este potrivit pentru orez basmati, preparate din carne sau pentru curry de diferite tipuri.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei
- ½ lingură de fulgi de chili
- 1 ceapă tocată
- 60 g ghimbir proaspăt tocat
- 1 cățel de usturoi tocat
- 1,8 kg mango tocat
- 120 g stafide aurii tocate grosier
- 400 g zahăr
- 90 ml oțet alb
- 1 lingură de garam masala
- ½ lingură de semințe de muștar
- 1 lingură de sare
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o oală la foc mediu apoi se adaugă fulgii de chili și ceapa. Se amestecă și se lasă 1-2 minute. Apoi se pun ghimbirul și usturoiul și se lasă 30 de secunde. Se adaugă mango și restul ingredientelor și se amestecă bine și se lasă să ajungă la punctul de fierbere.
Apoi se dă focul mai mic și se lasă să fiarbă aproximativ o oră sau până când are consistența unui sirop. Se pune într-un borcan și se păstrează la frigider.
Chutney de alune
Pentru chutney-ul de alune vei avea nevoie de câteva ingrediente mai deosebite, dar merită efortul de a le căuta pentru că vei obține un preparat delicios.
Ingrediente
- 250 g alune
- 3 linguri de ulei împărțite
- 4 ardei chili roșii
- 2 cm ghimbir proaspăt
- 5-6 căței de usturoi
- zeama de la 2 limete
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de semințe de muștar
- ½ lingură de semințe de chimen
- ½ lingură de pudră de usturoi
- 1 lingură de făină de linte
- 10-12 frunze de curry
Mod de preparare
Se prăjesc alunele în tigaie cu 1o lingură de ulei la foc mediu. Se scot apoi pe un prosop de hârtie. În tigaie se pun ardeii, ghimbirul și usturoiul. Când se înmoaie se scot pe prosopul pe care sunt și alunele.
Se lasă să se răcească, apoi se pun într-un robot de bucătărie cu zeama de limetă și o linguriță de sare. Se pune apă, linguriță cu linguriță, până când se obține o pastă. Se transferă într-un castron.
În tigaia în care s-au prăjit alunele și s-au sotat legumele se pun 2 linguri de ulei, se adaugă semințele de muștar, chimenul și pudra de usturoi.
Se lasă până când boabele de muștar încep să pocnească. Se adaugă făina de linte. Apoi se pun 10-12 frunze de curry și se amestecă. Compoziția se pune peste pasta de alune și se amestecă până se omogenizează complet. Chutney-ul se păstrează într-un borcan de sticlă la frigider.