4 rețete cu vișine pe care să le încerci pe tot parcursul anului
Vișinele sunt moi și acrișoare și sunt consumate de cele mai multe ori atunci când sunt gătite. Îți vom da câteva sugestii de preparate în care vișinele sunt vedetele. Descoperă patru rețete cu vișine pe care să le încerci pe tot parcursul anului.
Vișinele au un sezon excepțional de scurt și sunt de obicei disponibile doar în iunie și iulie. Alegerea celor potrivite este un pas important, dacă vrei ca rețetele tale să iasă perfect. Alege-le pe cele pline și ferme. Vișinele nespălate ar trebui să se păstreze în frigider până la o săptămână, dar asigură-te că nu uiți să le speli înainte de a le mânca.
Dacă ai prea multe vișine le poți congela. Poți face acest lucru după ce le-ai scos sâmburii. Ideal este să le pui înainte într-o tavă, într-un singur strat și să le dai la rece pentru câteva ore, până când se întăresc. Apoi, le scoți și le pui în pungi speciale pentru congelator. În felul acesta te asiguri că nu se aglomerează, iar tu vei putea scoate doar cantitatea de care ai nevoie.
Din vișine poți face băuturi, supe, antreuri și deserturi calde sau reci. Vișinele sunt folosite uneori și doar pentru decorul prăjiturilor sau băuturilor.
Plăcintă cu vișine
Plăcinta cu vișine este foarte populară în Statele Unite ale Americii. Acolo, decorarea ei este o adevărată artă.
Ingrediente
Pentru umplutură:
- 2 kg de vișine proaspete fără sâmburi
- 250 g zahăr
- 50 g amidon de porumb
- 1/2 lingurita extract pur de vanilie
- 50 g unt nesărat, tăiat în bucățele mici.
Pentru aluat:
- 1 pachet aluat congelat de plăcinte
- făină pentru suprafața de lucru
- 1 ou mare, bătut ușor cu 2 linguri smântână groasă.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-un bol, se amestecă vișinele, zahărul, amidonul de porumb și vanilia.
Se întinde o foaie de plăcintă pe o suprafață ușor înfăinată. Se pune aluatul într-o tavă de plăcintă de 22 cm. Se toarnă umplutura. Se unge cu unt. Se dă la rece în timp ce face aluatul din partea de sus.
Se rulează restul de aluat. Se taie 4-5 cercuri cu diametrul de 2 cm. Se așează deasupra plăcintei. Se unesc marginile aluatului de sus cu cel de jos. Se dă plăcinta la congelator timp de 20 de minute.
După aceea, se unge plăcinta cu amestecul de ou și smântână. Se dă la cuptor până când plăcinta clocotește în centru și crusta este aurie, 45 minute. Se scoate și se lasă să se răcească.
Coaste de porc cu sos de vișine
Aceste coaste sunt atât de fragede încât vei simți că ți se topește carnea în gură. Glazura de vișine le dă o notă dulce și acidulată.
Ingrediente
Pentru coaste de porc:
- 4 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 linguri de ghimbir proaspăt tocat mărunt
- 4 lingurițe de pudră ”cinci condimente”
- 2 lingurițe de coriandru măcinat
- 2 kg coaste de porc
- sare.
Pentru glazură:
- 2 kg de vișine proaspete, clătite, scurse și fără sâmburi
- 400 g cană de zahăr brun
- ghimbir proaspăt feliat subțire
- 230 ml oțet de orez neasezonat
- sare
- 2 linguri de sos de soia cu conținut redus de sodiu
- 2 linguri de ulei de nuci sau de sofran
- coriandru proaspăt tocat, pentru servire.
Mod de preparare
Se amestecă usturoiul, ghimbirul, condimentele, coriandrul și sarea. Amestecul se freacă uniform pe ambele părți ale coastelor pentru a le acoperi. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să stea cel puțin o oră sau se dă la frigider o zi. Se aduc la temperatura camerei înainte de a le găti.
Se pun într-o cratiță vișinele, zahărul brun, ghimbirul și oțetul. Compoziția se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă pentru a scufunda vișinele. Se reduce focul și se fierbe, amestecând ocazional, până când vișinele sunt foarte moi și lichidul s-a redus ușor, 40 -45 de minute. Se strecoară printr-o sită cu ochiuri fine, apăsând pentru a extrage cât mai mult sirop. Partea solidă rămasă se păstrează.
Se transferă siropul strecurat într-o cratiță mică. Se fierbe la foc mediu până se reduce la o cană, aproximativ 15 minute. Se lasă să se răcească complet. Se transferă vișinele într-un blender și se pasează. Se asezonează cu un praf de sare. Se pun glazura și sosul la frigider în recipiente etanșe separate.
Se preîncălzește cuptorul la 160°C. Se amestecă sosul de soia și uleiul și apoi se toarnă peste coaste. Se înfășoară strâns coastele într-un strat dublu de folie pergament sau folie de copt acoperită și dau la cuptor la foc mare 45 de minute. Apoi se scot, se acoperă și se ung din belșug cu sos gros, apoi se acoperă din nou și se întoarce la cuptor. Se mai lasă 45 de minute, după care se mai pune sos. Se repetă procesul până când carnea este fragedă și poate fi smulsă cu ușurință cu o furculiță, 1 oră, 30 de minute până la 2 ore.
Se servesc cu glazura rămasă. Descoperă și cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.
Limonadă de vișine
Limonada cu vișine este o modalitate delicioasă de a te bucura de toate beneficiile nutritive ale vișinelor și să te răcorești în același timp.
Ingrediente
Pentru sirop:
- 1 kilogram de vișine proaspete (sau scurse dezghețate congelate), fără sâmburi (3 căni)
- 250 g zahăr
- 250 ml apă
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie.
Pentru limonadă:
- cuburi de gheață
- 1 l apă minerală
- sucul de la 8 lămâi
- 100 g zahăr pudră
- vișine proaspete.
Mod de preparare
Se fierb vișinele, zahărul, apa și sucul de lămâie într-o cratiță medie, la foc mediu, aproximativ 30 de minute.
Se strecoară vișinele printr-o sită fină. Părțile solidele se aruncă. Se lasă să se răcească complet.
Se umple un ulcior mare cu gheață. Se adaugă apa minerală, sucul de lămâie, zahărul pudră și siropul de cireșe. Se amestecă pentru a se omogeniza. Se ornează cu cireșe proaspete.
Tartă frangipane de vișine
O tartă elegantă de inspirație franceză, tarta frangipane de vișine este răcoroasă, cu o textură crocantă. Este delicată, perfectă pentru a-ți răsfăța oaspeții.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 100 g unt nesărat, topit
- 110 g zahăr
- 320 g făină
- 110 g făină de migdales
- sare.
Pentru umplutură:
- 2 ouă mari
- 1/3 cană smântână groasă
- 3/4 linguriță extract pur de migdale
- 70 g zahăr
- 2 linguri de făină
- 110 g făină de migdale
- 3/4 linguriță de sare
- 250 g vișine proaspete, fără sâmburi.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se unge cu unt o tavă de tartă cu fund detașabil cu diametrul de 22 cm.
Se toarnă untul topit peste zahăr granulat. Se amestecă pentru a se dizolva. Se lasă să se răcească 10 minute. Se amestecă ambele făinuri cu sarea și se pun peste unt. Se amestecă să se omogenizeze.
Se pune aluatul în tava pregătită. Părțile laterale trebuie să fie puțin mai groase decât fundul. Se dă la congelator 15 minute, apoi se coace până când devine ușor umflat și auriu, aproximativ 20 de minute. Se scoate de la cuptor și se lasă sa se răcească complet.
Între timp, se amestecă ouăle, smântâna, extractul de migdale și zahărul granulat. Într-un alt castron, se amestecă făina și sarea, apoi se pune peste compoziția de ouă și se omogenizează. Se pun vișinele peste aluatul răcit într-un singur strat. Se toarnă aluatul ușor în jurul lor. Se coace, rotind o dată, până când devine maro-auriu, 35 până la 40 de minute. Se scote de la cuptor, se lasă tarta să se răcească cel puțin 30 de minute, apoi se pudrează cu zahăr și se servește.
În cazul în care tartele se numără printre deserturile tale preferate, îți oferim o rețetă de tartă cu fructe din 2 ingrediente. Se prepară rapid și stă la cuptor numai 15 minute.