8 feluri prin care poți enerva un ospătar fără să îți dai seama
Ospătarul este prima persoană cu care intri în contact când ajungi într-un restaurant. Atribuțiile sale sunt bine delimitate, dar de multe ori ajunge să fie pus în situații noi. Iată ce enervează un ospătar. Află care sunt cele 8 feluri prin care poți enerva un ospătar.
Se întâmplă când ajungi la restaurant să chemi ospătarul la masă de multe ori sau să observi alți clienți care îl sâcâie cu tot felul de întrebări și cerințe.
Chiar dacă acesta zâmbește și pare amabil în mintea lui probabil că nu este chiar fericit cu ceea ce întâmplă.
8 feluri prin care poți enerva un ospătar
Ospătarul îți indica masa la care te poți așeza, îți aduce meniul, îți explică din ce preparate mâncărurile. Acestea sunt sarcinile lui principale și nu ar trebui să i se ceară să facă altceva. De aceea, de multe ori devin iritați de cererile clienților care ies din fișa postului. Încearcă să nu-i faci munca mai grea decât este și să fii înțelegătoare atunci când mergi la restaurant.
”Sunt gata să comand”
Atunci când îi faci semn ospătarului că vrei să comanzi, dar în loc să faci acest lucru începi să întrebi detalii despre toate preparatele din meniu. Este un indiciu clar că nu știi ce vrei, iar acest lucru îi enervează pe ospătari pentru că îi ține din treabă. Află mai multe despre ce să eviți să comanzi la restaurant.
Fluieri sau pocnești din degete
Dacă vrei să atragi atenția unui ospătar, indiferent că ești la un restaurant de cartier sau la unul de lux, nu încerca nici să fluieri, nici să pocnești din degete. Este nevoie doar să ridici puțin mâna sau să ai un contact vizual cu el și va înțelege că trebuie să vină la masa ta.
Nu îți supraveghezi copiii
Copiii sunt bineveniți în majoritatea localurilor atâta timp cât adulții care îi însoțesc se și ocupă de ei. Dacă îi lași să alerge peste tot, să țipe sau să se joace cu mâncarea atunci ospătarii nu vor fi foarte fericiți. În plus, este periculos și pentru ei din cauza că se pot accidenta, spun specialiștii pentru EatThis.NotThat.
Vorbești la telefon în timp ce dai comanda
Atunci când ospătarul vorbește cu tine și tu cu altcineva la telefon comunicarea nu va fi cea mai eficientă. Nu vei putea fi atentă la niciunul dintre cei doi, iar chelnerul nu va înțelege ce dorești. Varianta și mai enervantă este să ai căști în urechi și să conversezi cu cineva, iar ospătarul să creadă că lui îi adresezi acele cuvinte.
Flirtezi
Oricât de drăguț ar fi ospătarul nu începi să îi faci cu ochiul, nici să faci glume cu subînțeles pentru că se va simți inconfortabil. Acest aspect este valabil indiferent dacă cel care îți aduce mâncarea la masă este fată sau băiat.
Îl pui pe el să facă toate calculele
Dacă sunteți mai multe persoane la masă și vreți să împărțiți nota de plată cel mai bine este să îi spuneți acest lucru de la început. Va nota fiecare comandă în parte și va aduce nota separat astfel încât fiecare să știe ce sumă îi revine. Este bine să îi spuneți chiar și ce metodă de plată aveți, cash sau card.
Rămâi la masă după ce ai terminat
De îndată ce ai terminat de mâncat și ai plătit și nota cel mai bine este să pleci. Dacă mai rămâi câteva minute, nu este nicio problemă, însă sunt clienți care stau foarte de mult. Ospătarii trebuie să debaraseze și să pregătească masa pentru următoarele persoane care vor mânca acolo.
Lași un bacșiș prea mic sau deloc
Este bine știut că o parte substanțială din veniturile ospătarilor provin din bacșiș, așa că dacă îi lași 5 lei indiferent că nota de plată a fost 100 sau 1000 de lei, nu va fi prea fericit. În general, 10% din totalul consumației este considerată o sumă potrivită.