8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă

Fără coacere

Atunci când ai nevoie de o gustare sănătoasă și hrănitoare, iaurtul grecesc pare una dintre cele mai bune opțiuni. Doar că te poți plictisi de el, oricât de conștientă ai fi că este o sursă excelentă de proteine și de grăsimi. Descoperă și tu 8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă. Aceste trucuri sunt ideale pentru o gustare simplă și rapidă.

Cristina Catană
Publicat: 5 iunie 2024, 07:10
Iaurtul grecesc este foarte bogat în proteine / Shutterstock

Iaurtul grecesc este un aliment tradițional mediteranean, apreciat pentru textura sa densă, cremoasă și pentru gustul său bogat și răcoritor. Cu origini vechi de mii de ani în zona mediteraneană, acest iaurt a devenit rapid popular în întreaga lume pentru proprietățile sale nutritive și versatilitatea în bucătărie.

Citește și

Iaurtul grecesc își are originile în Grecia antică și în alte regiuni mediteraneene, unde a fost consumat timp de mii de ani.

Procesul de fabricare a acestui iaurt implică scurgerea lichidului de zer din iaurtul obișnuit, lăsând o consistență mai densă și cremoasă. Iaurtul grecesc tradițional este făcut din lapte de oaie sau de capră, dar în prezent este fabricat și din lapte de vacă.

8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă

Iaurtul grecesc este o gustare excelentă pentru că este bogat în calciu, proteine, probiotice și este, de asemenea, o sursă bună de vitamine B12 și B2, precum și de zinc și potasiu. Iată cum să îl integrezi zilnic în dieta ta, fără să te plictisești de el.

Consumă mai multe sortimente

Chiar dacă rețeta de bază este aceeași, vei observa că dacă alegi iaurt grecesc de la producători diferiți gustul poate să fie altul.

Aroma lui depinde de tipul de lapte folosit, așa că poți face mai multe încercări. În plus, poți să consumi atât iaurt grecesc integral, cât și cu un conținut scăzut de grăsimi.

Evită variantele cu arome sau, dacă vrei neapărat, citește cu atenție eticheta și alege sortimentele fără zahăr sau aditivi alimentari.  

Adaugă ingrediente crocante

Un borcan de iaurt grecesc simplu este ca o pânză goală. Poți să adaugi orice în el. Dacă vrei o textură mai crocantă poți pune granola, cereale, semințe de orice fel, diferite tipuri de nuci, fulgi de cocos.

Dacă vrei un gust sărat, poți pune chiar și crutoane simple sau cu diverse arome sau legume deshidratate.

Este important să alegi ingrediente cât mai curate pentru a te bucura pe deplin de toate beneficiile pe care iaurtul grecesc le are asupra sănătății tale.

Transformă-l în sos

Iaurtul grecesc poate fi baza pentru sosuri delicioase și poate înlocui într-un mod mult mai sănătos maioneza. Poți să amesteci și ierburile tale aromatice preferate pentru a-i da mai multă savoare.

Pentru a intensifica gustul câteva picături de lămâie sunt chiar recomandate, la fel ca piperul sau sarea. Se potrivește perfect cu legume proaspete, cu cartofi, cu bucăți de pită sau de tortilla.

Adaugă fructe

Combinația dintre iaurt grecesc și fructe este una celebră. Poți pune orice fel de fructe, de la cele proaspete, la congelate sau uscate. Se potrivesc banalele merele, dar și fructele tropicale, cum ar fi ananasul, pepenele verde și mango.

Pe timpul verii, poți să transformi iaurtul grecesc într-o gustare răcoritoare adăugând fructe de pădure congelate, dar și bucăți de banană sau mango pe care le-ai ținut câteva ore la congelator.

Această variantă de îmbunătățire a iaurtului este cea mai potrivită pentru că, în funcție de fructele alese, poți să îi dai note dulce, acrișoare sau chiar amărui.

Presară puțină sare

Sarea are rolul de a intensifica aromele preparatelor în care este adăugată. Nu contează că gătești ceva dulce sau sărat.

Atunci când sarea este adăugată în mâncare, cristalele sale se dizolvă în lichidul care acoperă papilele gustative de pe limbă. În felul acesta se crează o soluție salină care poate să activeze și să amplifice senzațiile gustative.

În plus, adăugarea unei cantități mici de sare poate ajuta la echilibrarea gusturilor, făcând ca alimentele să pară mai dulci sau să își evidențieze mai bine aciditatea.

De asemenea, sarea poate ajuta la extragerea și amplificarea aromei unor ingrediente, cum ar fi ierburile și condimentele, atunci când este folosită în timpul gătitului sau al marinării. Totuși, nu pune o cantitate prea mare, pentru că efectul ar fi invers față de cel dorit.

Adaugă-l în amestecurile de mic dejun

Dacă de cele mai multe ori adaugi diverse ingrediente în iaurtul grecesc, poți încerca și invers. Completează un bol cu cereale, cu granola sau cu fructe cu câteva linguri de iaurt, astfel încât să obții un strop de aciditate și să faci preparatul mai cremos.

Poți să folosești această metodă și cu salate de legume sau alte preparate sărate. Ai grijă ca gustul iaurtului să nu îl copleșească pe cel al celorlalte ingrediente.

Transformă-l în înghețată

Iaurtul grecesc integral este o bază excelentă pentru înghețată pentru că are o cantitate mare de grăsimi.

Adaugă o lingură de unt de arahide în 200 g de iaurt grecesc, puțină ciocolată topită și o lingură de alune mărunțite și dă tot amestecul la congelator. Vei obține un desert răcoritor și cu mai puține calorii decât înghețata clasică.

Poți să adaugi și fructe sau diverse gemuri, miere, semințe de susan. Combinațiile sunt nelimitate. Preferințele tale sunt cele care dictează rețeta.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece