Ardei bulgărești conservați în oțet, pentru iarnă
Pentru a desăvârși gustul sarmalelor sau al ciorbelor, îți recomandăm să prepari pentru iarnă rețeta de ardei bulgărești conservați în oțet.
Ardeii bulgărești sunt un soi de ardei de formă lunguiață, care au gustul mai puțin picant decât ardeii iuți. Au culoarea roșie, verde sau galbenă ca și ardeii obișnuiți. Se folosesc la diferite salate de legume, de murături, dar sunt gustoși și serviți proaspeți cu brânzeturi sau alte alimente. Cu toate acestea, ei sunt perfecți conservați la borcan pentru iarnă, simpli sau amestecați cu ardei iuți.
Pentru cei care nu sunt fanii gustului foarte picant al ardeilor iuți, ardeii bulgărești le vin în ajutor. Sunt gustoși și mult mai cărnoși, pot servi din ei, nu unul, ci doi sau trei fără nicio problemă, alături de ciorba preferată. Și pentru că am amintit de ciorba preferată, îți oferim și o rețetă de zarzavat pentru ciorbe, la borcan.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a conserva și tu ardeii bulgărești în acest mod.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pe care îl faci pentru prepararea ardeilor bulgărești în oțet este acela de a aduna toate ingredientele pe masa de lucru. Apoi speli ardeii și îi lași într-o sită la scurs. După ce ai spălat ardeii, te ocupi de borcane și de capacele din dotare. Acestea necesită spălare și sterilizare.
Cum sterilizezi borcanele
Spălă bine borcanele cu apă fierbinte și detergent de vase. Apoi clătește-le și lasă-le să se scurgă, întoarse invers în chiuvetă. Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune borcanele într-o tavă metalică împreună cu capacele. Dă tava la cuptor și lasă borcanele să se înfierbânte pentru 10-12 minute.
Mai poți folosi pentru a steriliza borcanele și cuptorul cu microunde. Iar o altă metodă de sterilizare constă în fierberea borcanelor într-o oală cu multă apă, așezată pe flacăra aragazului. Când ai ardeii scurși și borcanele sterilizate poți să prepari soluția lichidă și să pui ardeii la conservat.
Pași necesari pentru a prepara ardei bulgărești conservați în oțet, pentru iarnă
Așază ardeii în borcanele sterilizate, cu vârful în jos. Îndeasă-i bine pentru a încăpea cât mai mulți în borcane. Adaugă în fiecare borcan și câte unul sau doi ardei iuți. Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și pune deasupra ei o crăticioară. Adaugă apa cu oțetul în vasul de pe foc. Pune și sarea și zahărul precum și toate condimentele din lista de ingrediente. Amestecă cu o spatulă până când se topesc toate granulele. Lasă soluția lichidă să fiarbă pentru un minut, astfel încât condimentele să își degaje aromele.
Poți prepara aceeași soluție lichidă și pentru rețeta de ardei iuți în oțet, pentru iarnă.
Așază borcanele umplute cu ardei bulgărești pe un suport metalic. Toarnă peste ardei soluția lichidă fierbinte.
Capsează capacele borcanelor astfel încât acestea să fie închise ermetic. Acoperă borcanele cu ardei bulgărești cu o pătură și lasă-le acolo pentru a se răci lent. Răcirea lentă asigură o conservare perfectă ingredientelor din borcane. După răcire, poți eticheta frumos borcanele. Abia acum a venit momentul să le transferi pe raftul din cămară.
Te vei bucura toată iarna de gustul delicios al ardeilor conservați în oțet, savurându-i alături de o porție de sarmale tradiționale. Ai aici și o rețetă de sarmale tradiționale.