Batoane cu miere și mac. Rețeta îndrăgitelor batoane, în varianta de post

Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Aceste delicioase batoane cu miere și mac fac parte din categoria deliciilor culinare cu gust de copilărie. Cu siguranță le savurai și tu în drum spre școală, procurate de la unul dintre chioșcurile cu produse de panificație.

Maria Udrea
Publicat: 15 martie 2023, 07:00

Galerie foto

După coacere, batoanele se însiropează cu un sirop din apă cu miere / Rețetefeldefel.ro

Astăzi găsești astfel de batoane în toate magazinele alimentare, însă nu le egalează pe cele preparate în casă. Sunt simplu de preparat și ies foarte gustoase, chiar și în variante de post. Sunt perfecte pentru micul dejun, dar și pentru pauza de masă de la școală sau de la birou.

Citește și

Ingredientele pentru prepararea batoanelor sunt comune cu ingredientele pentru aluatul de pâine, cu diferența că adaugi miere. Nici nu ai nevoie să mergi la cumpărături, cu siguranță le ai deja în cămară și în frigider. Descoperă aici și rețeta clasică a celebrelor batoane cu iz de copilărie. Iar mai jos, descoperă rețeta completă în varianta de post.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat, pe care le aduci de la început pe masa de lucru. Trece făina prin sită, într-un bol de frământare și las-o pe masa de lucru timp de 30 de minute pentru a nu fi rece când frămânți aluatul.

Cum prepari batoane cu miere și mac

Amestecă drojdia cu zahărul și adaugă amestecul la mijlocul făinii din bol. Pune apa la încălzit și toarnă puțină peste drojdie și zahăr. Amestecă ușor și lasă drojdia să se activeze timp de 10 minute, acoperind bolul cu un ștergar.

Apoi, amestecă apa caldă cu uleiul și toarnă treptat aceste lichide peste maiaua activată. Amestecă intens în timp ce înglobezi în amestec și făina din bol. Când aluatul începe să se formeze frământă-l până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și îl lasă-l aproximativ 25-30 de minute la loc cald, până își mărește consistent volumul.

Presară sare fină peste aluatul dezvoltat și frământă-l din nou, pentru a se dizolva sarea și a se încorpora uniform în aluat.

Descoperă și o rețetă de mucenici moldovenești împletiți.

Cum modelezi și coci batoanele

Pentru a forma batoanele, împarte aluatul în 8 părți egale. Modelează-le sub formă de bile și mai lasă-le la dezvoltat pentru 5-6 minute. Apoi le întinzi pe rând, cu ajutorul sucitorului, pe masa presărată cu făină. Formezi din ele foi subțiri, dreptunghiulare și le rulezi. Așază rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt, la intervale de aproximativ 2 cm.

Le acoperi cu ștergare de bucătărie și le mai lași la loc cald până când își măresc consistent volumul.

Între timp, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Amestecă într-un bol 100 ml de apă rece cu o lingură de făină. Cu ajutorul unei pensule, unge batoanele cu această compoziție. Presară semințele de mac pe deasupra.

Pune tava în cuptor și coace batoanele pentru 20-25 minute,  la 175 de grade Celsius.

Înainte de expirarea timpului prepară un sirop prin încălzirea apei și diluarea mierii în ea. Scoate batoanele din cuptor și unge-le fierbinți cu acest sirop. Lasă delicioasele batoane cu miere și mac să se mai răcească, apoi te poți bucura de gustul lor, alături de cei dragi. Dacă îți place să modelezi aluaturi, încearcă și rețeta de covrigi de casă cu sare.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros