Budincă de urzici cu ouă și usturoi, perfectă pentru una dintre gustările zilei

Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Dacă te-ai hotărât să incluzi urzicile în cât mai multe preparate culinare, trece pe listă și rețeta de budincă de urzici cu ouă și usturoi. Este perfectă pentru una dintre gustările zilei.

Maria Udrea
Publicat: 30 martie 2023, 08:00

Galerie foto

Budinca se porționează frumos după ce se răcește / Shutterstock

Urzicile sunt printre primele verdețuri care apar primăvara și sunt la mare căutare în piețe. Sunt foarte apreciate atât ca gust cât și din punct de vedere al beneficiile pe care le oferă. Au un conținut bogat în vitamine și minerale precum vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar si fier, magneziu, calciu, siliciu și clorofilă. Indiferent că alegi să folosești urzicile la mâncăruri sau ca plante medicinale, acestea au o mulțime de proprietăți. Urzicile au acțiuni diuretice, antiinflamatoare, imunostimulatoare, antitusive, vitaminizante, cicatrizante, antiseptice, antianemice, digestive, laxative. 

Citește și

Nu ezita să incluzi și tu urzicile în alimentația ta pentru a beneficia de proprietățile enumerate mai sus. Poți prepara din ele supe și ciorbe, mâncăruri scăzute, aperitive, dar și aluaturi. Un exemplu de aperitiv cu urzici îl poți descoperi la rețeta de rulouri cu urzici și usturoi. Iar un alt exemplu ți-l oferim mai jos detaliind rețeta de budincă de urzici, pentru a-ți răsfăța și tu familia cu ea, la una dintre mesele zilei.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea delicioasei budinci constă în pregătirea urzicilor. Acestea necesită curățare de impurități și de tulpinile tari, apoi spălare în 3-4 ape reci, și scurgere.

Cum prepari budincă de urzici cu ouă și usturoi

Așază o oală cu apă e flacăra aragazului și lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă un vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu și urzicile bine scurse. Scufundă bine urzicile în apa fierbinte, presându-le cu o spatulă. Opărește-le timp de 1 minut, apoi transferă-le într-o sită și lasă-le la scurs. Bicarbonatul de sodiu este opțional, dar acesta va ajuta la intensificarea culorii verde a urzicilor.

Între timp, curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Curăță ceapa verde și toac-o în rondele. Pune uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare și adaugă usturoiul tocat. Lasă usturoiul în uleiul încins pentru câteva secunde, amestecându-l pentru a aromatiza bine uleiul. Apoi, înlătură usturoiul cu o paletă. În uleiul din tigaie adaugă ceapa verde și las-o să se pătrundă ușor.

După ce urzicile s-au scurs și s-au răcit toacă-le mai mărunt și amestecă-le cu mălaiul, prin frecare. Adaugă-le peste ceapa din tigaie. Stinge focul și amestecă bine ceapa cu urzicile frecate cu mălai. Adaugă și roșiile deshidratate, tocate mai mărunt. Lasă urzicile să se răcească ușor și încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Într-un bol adaugă ouăle și amestecă-le cu câte puțină sare și piper. Adaugă și laptele rece și omogenizează amestecul. Apoi adaugă compoziția de urzici cu mălai și celelalte ingrediente, dar și usturoiul îndepărtat anterior din tigaie. Toacă pătrunjel verde și adaugă-l în compoziție.

Ia o formă de copt de dimensiuni mai mici și unge-i interiorul cu unt. Întinde în interiorul acesteia compoziția pentru budincă de urzici cu ouă și usturoi.

Pune forma în cuptor și coace budinca pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este frumos rumenită. Las-o să se răcească bine, apoi o poți porționa.

Poți servi budinca alături de legume proaspete, o salată, sau cu diferite sosuri. Îți oferim în acest scop patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.

 

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Te-ar mai putea interesa și
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Pilaf cu urzici și ceapă verde. Rețetă simplă, de post
Pilaf cu urzici și ceapă verde. Rețetă simplă, de post
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețetă pentru gustări delicioase
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețetă pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori