Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție

Fără coacere

Casín este unul dintre cele mai vechi sortimente de brânză produs în Spania. Încă din secolul al XIV-lea este pe mesele spaniolilor, dar se pare că nu va mai fi pentru mult timp. Pentru că nu mai există mulți producători este posibil ca această brânză să rămână doar o amintire. Descoperă mai multe despre Casin, cea mai veche brânză din Spania. Află cum a ajuns să fie pe cale de dispariție.

Cristina Catană
Publicat: 29 octombrie 2023, 07:00
Brânza casin se obține doar de la o anumită rasă de vaci care crește în munții Spaniei / Shutterstock

Casín este originară din satele de pe coasta nordică a Spaniei. Aici, până în ultimele decenii, oamenii care trăiau printre aceste vârfurile muntoase erau izolați de centrele orașelor din regiune. Drumul întortocheat, cu multe serpentine în ac de păr, care acum șerpuiește prin munți, a fost construit abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea. 

Pe acest drum ajungeai în trecut în sate în care locuiau producătorii de Casín. Astăzi, au mai rămas doar trei, iar supraviețuirea acestui sortimente este pusă sub semnul întrebării.

Citește și

Casin, cea mai veche brânză din Spania

Unul dintre cei trei producători de brânză Casín rămași în Spania este Natalia Alvarez de la Queseria Redes, potrivit BBC. Aceasta a moștenit această tradiție de la mama ei, Marigel.

Ea a reușit să reînvie tradiția în anii 80 obținând certificarea drept produs cu Identificație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP) pentru brânză.

La începutul procesului de preparare, brânza Casín seamănă cu oricare alta. Se face cașul și de aici începe magia care ține de climă, temperatură, hrana animalelor, tipul de maturare și de lapte și perioada de maturare.

Cașul este uscat, pe parcursul a șapte zile. În acest timp în care începe să facă mai multe cruste, iar prin găurile formate apar mici efervescențe. Plăcile spongioase sunt lăsate să se odihnească. Apoi introduse printr-o mașină numită rabilar, care arată ca o încrucișare între o mașină de paste și o presă de tipar. 

Descoperă cum păstrezi brânza ca să nu-și piardă prospețimea. Sfaturi utile de la specialiști.

Cașul este scos pe cealaltă parte în foi subțire, de culoarea untului, care seamănă cu aluatul de prăjituri cu zahăr. Laptele pentru Casín este tratat cu culturi similare cu cele utilizate în Provolone Piccante sau Pecorino Romano. Se produce un compus picant, pregnant, cunoscut sub numele de acid butiric. 

Între presări, cașul din ce în ce mai uscat și sfărâmicios este sărat și turnat manual în conuri numite gorollos. Brânza este gustată pe parcursul întregului proces.

Acest lucru îi ajută pe producători să hotărască când este timpul să preseze din nou cașul și când este timpul să îl modeleze manual în forma finală.

Va arăta ca un cerc plat cam de înălțimea unui deget mare, mai larg în partea de sus decât în ​​partea de jos, imprimat cu un timbru decorativ în relief produs de argintari și lemnari locali. 

De ce este atât de specială brânza Casin

Când ajunge la maturitate, brânza Casín are un miros înțepător. Aroma sa este cu note acre si astringente. Este atât de puternică încât unele persoane pot avea reacții alergice atunci când intră într-o cameră în care se află astfel de brânzeturi, scrie Healthline.

Brânza Casín este făcută din laptele rasei de vaci Asturiana de la Montaña, supranumită Casína. Acestea sunt crescute în lanțul muntos Picos de Europa. Este o rasă de vaci de carne și produc foarte puțin lapte, dar acesta este bogat și gras, datorită dietei lor bogate în nutrienți pe pășunile de munte înalte.

„În trecut, brânza se făcea doar când fătau vacile și le rămânea lapte. Casín trebuia să reziste tot anul, pentru ca în lunile fără lapte să putem conta pe acest aliment”, spune Natalia. Rabilarul facilitează această îmbătrânire îndelungată, eliminând umezeala cu fiecare apăsare pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Din cauza izolării localităților în care se produce această brânză, producția de Casín a avut de suferit. Tatăl Nataliei a proiectat rabilarul improvizat din oțel inoxidabil la Queseria Redes. 

Ceilalți doi producători rămași, Queseria La Corte și Queseria Ca’ Llecho, folosesc o mașină de tocat carne. 

Ambele mașini sunt doar niște improvizații, niște umbrele îndepărtate ale vechilor mașinării. Pe vremuri o persoană stătea la o masă mică de lemn al cărei vârf plat ținea o rolă pe o manivelă. Majoritatea gospodăriilor aveau doar două sau trei vaci, dar fiecare avea una dintre aceste mese în casă.

Evenimentele istorice au scăzut producția

Pentru o perioadă în secolul al XIX-lea, roțile de brânză erau trimise în alte orașe, precum Gijón, Oviedo și Madrid. Comerțul a scăzut dramatic când a izbucnit războiul civil spaniol. În anii 1960, depopularea rurală a epuizat producția de lapte, deoarece oamenii au părăsit munții pentru a face cidru în orașe. 

Când a venit Marigel, mama Nataliei, în anii 1980, și-a dat seama că oamenii au uitat de ”această bijuterie de brânză”.

Marigel a învățat să facă Casín de la soacra ei. Când a venit momentul ca ea să preia afacerea de familie, și-a pus ambiția să o revigoreze depunând documentația pentru a obține DOP. Mai mult, a susținut și alți producători din zonă care doreau să înceapă să facă brânza. 

În 2005 a fost numită „Primarul Brânzei din Asturias”, iar brânza ei Casín ei a primit premiul pentru brânză excepțională la Târgul Ascensiunii Oviedo în 2006. O asociație de degustări de brânzeturi a apreciat Casín drept cea mai bună brânză din Asturias în 2010, iar brânza lui Marigel a primit distincții de top.

Cu toate că a obținut o mulțime de premii, Marigel nu a reușit să facă din producția de brânză Casín o afacere profitabilă.

Citește și
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
12 mai, 06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Cannes 2024. Rochii spectaculoase care au atras toate privirile în prima zi a Festivalului de Film
Cannes 2024. Rochii spectaculoase care au atras toate privirile în prima zi a Festivalului de Film
Elevi care se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali la liceele din România. "Urcă în patru labe scările"
Elevi care se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali la liceele din România. "Urcă în patru labe scările"
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Alina Boz publică imagini emoționante alături de mama sa. Ce mesaj a lăsat vedeta în mediul online
Alina Boz publică imagini emoționante alături de mama sa. Ce mesaj a lăsat vedeta în mediul online
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele mai bine îmbrăcate vedete de la Met Gala 2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele mai bine îmbrăcate vedete de la Met Gala 2024
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine