Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști

Tot mai mulți oameni caută surse de grăsimi sănătoase pentru a le introduce în alimentația lor. Uleiurile vegetale sunt incluse în tot mai multe diete. Uleiul de porumb este unul dintre produsele tot mai cerute. Cu toate acestea puține persoane știu cu adevărat care sunt efectele lui asupra sănătății. Descoperă și tu cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști.

Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
Uleiul de porumb are un profil lipidic dezechilibrat / Shutterstock

Uleiul de porumb este un ulei de tip industrial, extras din boabele de porumb. Este de culoare galbenă și are o aromă cu note de nuci, dar sunt aproape insesizabile.

De aceea, este inclus de cele mai multe ori în categoria uleiurilor cu gust și aromă neutre. Acesta este și motivul peste care a început să fie din ce în ce mai folosit în alimentație.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se produce uleiul de porumb

Procesul de extragere a uleiului din boabele de porumb este unul destul de complex. De obicei, este extras mecanic și/sau chimic, apoi rafinat (de exemplu, folosind un solvent precum hexanul).

Potrivit medicului nutriționist Michelle Shapiro, citată de MindBodyGreen.com: „în timpul extracției mecanice (fizice), germenii sunt separați de bob în timpul procesului de măcinare pentru a produce făină.

Germenii rămași sunt uscați și apoi presați cu o presă hidraulică sau cu șurub și de aici rezultă uleiul. Pentru a izola uleiul de contaminanții fizici, produsul este „spălat” cu un solvent chimic, de obicei, hexan, care este evaporat pentru a produce uleiul în sine”.

După extracția fizică urmează un proces chimic de rafinare. Scopul este de a elimina orice contaminanții care afectează negativ gustul, mirosul, durata de valabilitate și/sau punctul de fum.

Shapiro explică faptul că rafinarea chimică implică șase etape principale: degresarea, neutralizarea, spălarea/uscarea, decolorarea, degresarea și dezodorizarea. Tot acest proces vine cu un dezavantaj major.

„Cu toate că scopul procesului de extracție și rafinare este de a elimina compușii nedoriți din ulei, acesta poate îndepărta și compuși benefici precum anumite vitamine sau antioxidanți”, explică medicul.

Uleiul de porumb are un punct de fum foarte ridicat, putând fi folosit până la 230°C. Acesta este motivul pentru care este folosit destul de des pentru prăjit. De asemenea, se mai găsește în mixuri de uleiuri pentru salate sau destinate prăjitului, margarine sau alimente care conțin aceste ingrediente.

Valori nutritive pentru uleiul de porumb

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, USDA, 1 lingură de ulei de porumb are 122 calorii, 13,6 grame de grăsimi (din care 1,75 g saturate, 3,75 mononesaturate, 4,44 polinesaturate) și 1,94 miligrame de vitamina E.

Cât de sănătos este uleiul de porumb

Uleiul de porumb conține 52% acizi grași omega-6 și 1% acizi grași omega-3. Deși atât acizii grași omega 3, cât și cei omega 6 sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru, în uleiul de porumb nu există un echilibru.

În mod normal ar trebui să fie un raport de 2:1 între omega 6 și omega 3, ceea ce poate produce inflamații în organism.

Conține vitamina E

O parte din conținutul de vitamina E al uleiului de porumb este pierdută în timpul procesului de rafinare. Cu toate acestea mai rămâne o cantitate de aproximativ 2 miligrame în fiecare lingură consumată. Ceea ce înseamnă că asigură 13% din necesarul zilnic al unui adult.

Vitamina E este un antioxidant puternic ce protejează membranele celulelor de efectele radicalilor liberi. De asemenea, are rolul de a apăra pielea de soare.

Este sursă de acizi grași esențiali

Uleiul de porumb este o bună sursă de acid lionoleic care are rolul de a proteja pielea, membranele celulare și de a sprijini buna funcționare a sistemului imunitar. Studiile arată că poate scădea colesterolul LDL.

Descoperă cât de sănătos este să gătești cu ulei. Iată ce spun studiile specialiștilor.

De ce ar trebui să consumi ulei de porumb cu precauție

În timp ce uleiul de porumb nu este intrinsec rău, este foarte procesat și adesea utilizat în preparate nesănătoase, cum ar fi prăjirea. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6 care au efecte inflamatorii.

Are un profil lipidic dezechilibrat

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale uleiului de porumb este profilul său lipidic dezechilibrat: proportie mai mare de grăsimi omega-6 față de omega-3. Acesta poate duce la apariția inflamațiilor în corp.

Este modificat genetic

Uleiul de porumb este, de asemenea, lipsit de nutrienții și compușii antioxidanți în urma procesului său extins de rafinare.

Nu mai puțin de 90% din porumbul cultivat în SUA este modificat genetic, de exemplu. „Deoarece această tehnologie este relativ nouă, momentan nu avem date pe termen lung pentru a determina posibilele sale efecte asupra sănătății în timp”, spune Shapiro.

Este produs prin monocultură

Modificarea genetică nu este singura preocupare de mediu în cazul uleiului de porumb. „Porumbul este, de asemenea, cultivat în mod obișnuit prin monocultură, adică cultivarea aceleiași culturi în fiecare an pe aceeași suprafață de teren, în opoziție cu practica tradițională de rotație a tipurilor de culturi crescute în fiecare an”, spune Shapiro.

Din punct de vedere ecologic, monocultura poate avea efecte dăunătoare în timp. Solul poate deveni ușor epuizat de nutrienți, necesitând mai mult îngrășăminte și pesticide în timp.

Ar putea contribui la rezistența la insulină

Câteva studii pe animale  au descoperit că uleiul de porumb poate contribui la rezistența la insulină. Un studiu preclinic a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină și poate reduce activitatea locomotorie, motivația și învățarea, la șoareci.

Altă cercetare a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină în aceeași măsură ca și uleiurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untura.

Uleiul de porumb vs. alte tipuri de grăsimi

Dacă uleiul de porumb nu este cea mai bună alegere, atunci ce uleiuri și/sau grăsimi de gătit ar trebui să folosești? Iată o comparație între acesta și variante populare pe care le găsești pe piață.

Uleiul de porumb vs. uleiul de măsline

Uleiul de măsline (în special cel extravirgin) este recomandat de toți medicii, în mare parte datorită profilului său lipidic. De asemenea, există o mulțime de dovezi științifice care susțin beneficiile sale pentru sănătate.

Uleiul de măsline are mai mulți acizi grași mononesaturați, care ajută la reducerea LDL și la creșterea HDL.

Uleiul de porumb vs. unt

Untul a avut o reputație proastă în anii ’90, dar nutriționiștii au revenit la sentimente mai bune legate de el în ultimii ani.

Untul conține 63% grăsimi saturate, 26% grăsimi mononesaturate și 4% grăsimi polinesaturate. În timp ce conținutul ridicat de grăsimi saturate ar putea să fie o problemă, există dovezi că acestea pot să nu fie la fel de rele cum se credea odată.

Aceast lucru nu înseamnă că ar trebui să consumi unt la toate mesele, dar poate fi o variantă dacă este folosit cu moderație.

La fel ca uleiul de măsline, untul are un punct de fum de 170°C, astfel încât poate fi folosit pentru gătit doar la temperaturi mici.

Uleiul de porumb vs. ulei vegetal

Uleiurile vegetale sunt derivate din surse vegetale, cea mai comună fiind soia, rapița/canola, porumbul, Floarea-soarelui și palmierul. Ca și uleiul de porumb și acesta au un profil nutrițional care favorizează apariția inflamațiilor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
legume la cuptor
06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Ziua Z pentru mașinile vechi din Madrid. Şoferii, nevoiți să-și vândă autoturismele pe 100 € la dezmembrări
"Ziua Z" pentru mașinile vechi din Madrid. Şoferii, nevoiți să-și vândă autoturismele pe 100 € la dezmembrări
"Ziua Z" pentru mașinile vechi din Madrid. Şoferii, nevoiți să-și vândă autoturismele pe 100 € la dezmembrări
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
închide