Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști

Tot mai mulți oameni caută surse de grăsimi sănătoase pentru a le introduce în alimentația lor. Uleiurile vegetale sunt incluse în tot mai multe diete. Uleiul de porumb este unul dintre produsele tot mai cerute. Cu toate acestea puține persoane știu cu adevărat care sunt efectele lui asupra sănătății. Descoperă și tu cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști.

Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
Uleiul de porumb are un profil lipidic dezechilibrat / Shutterstock

Uleiul de porumb este un ulei de tip industrial, extras din boabele de porumb. Este de culoare galbenă și are o aromă cu note de nuci, dar sunt aproape insesizabile.

De aceea, este inclus de cele mai multe ori în categoria uleiurilor cu gust și aromă neutre. Acesta este și motivul peste care a început să fie din ce în ce mai folosit în alimentație.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se produce uleiul de porumb

Procesul de extragere a uleiului din boabele de porumb este unul destul de complex. De obicei, este extras mecanic și/sau chimic, apoi rafinat (de exemplu, folosind un solvent precum hexanul).

Potrivit medicului nutriționist Michelle Shapiro, citată de MindBodyGreen.com: „în timpul extracției mecanice (fizice), germenii sunt separați de bob în timpul procesului de măcinare pentru a produce făină.

Germenii rămași sunt uscați și apoi presați cu o presă hidraulică sau cu șurub și de aici rezultă uleiul. Pentru a izola uleiul de contaminanții fizici, produsul este „spălat” cu un solvent chimic, de obicei, hexan, care este evaporat pentru a produce uleiul în sine”.

După extracția fizică urmează un proces chimic de rafinare. Scopul este de a elimina orice contaminanții care afectează negativ gustul, mirosul, durata de valabilitate și/sau punctul de fum.

Shapiro explică faptul că rafinarea chimică implică șase etape principale: degresarea, neutralizarea, spălarea/uscarea, decolorarea, degresarea și dezodorizarea. Tot acest proces vine cu un dezavantaj major.

„Cu toate că scopul procesului de extracție și rafinare este de a elimina compușii nedoriți din ulei, acesta poate îndepărta și compuși benefici precum anumite vitamine sau antioxidanți”, explică medicul.

Uleiul de porumb are un punct de fum foarte ridicat, putând fi folosit până la 230°C. Acesta este motivul pentru care este folosit destul de des pentru prăjit. De asemenea, se mai găsește în mixuri de uleiuri pentru salate sau destinate prăjitului, margarine sau alimente care conțin aceste ingrediente.

Valori nutritive pentru uleiul de porumb

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, USDA, 1 lingură de ulei de porumb are 122 calorii, 13,6 grame de grăsimi (din care 1,75 g saturate, 3,75 mononesaturate, 4,44 polinesaturate) și 1,94 miligrame de vitamina E.

Cât de sănătos este uleiul de porumb

Uleiul de porumb conține 52% acizi grași omega-6 și 1% acizi grași omega-3. Deși atât acizii grași omega 3, cât și cei omega 6 sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru, în uleiul de porumb nu există un echilibru.

În mod normal ar trebui să fie un raport de 2:1 între omega 6 și omega 3, ceea ce poate produce inflamații în organism.

Conține vitamina E

O parte din conținutul de vitamina E al uleiului de porumb este pierdută în timpul procesului de rafinare. Cu toate acestea mai rămâne o cantitate de aproximativ 2 miligrame în fiecare lingură consumată. Ceea ce înseamnă că asigură 13% din necesarul zilnic al unui adult.

Vitamina E este un antioxidant puternic ce protejează membranele celulelor de efectele radicalilor liberi. De asemenea, are rolul de a apăra pielea de soare.

Este sursă de acizi grași esențiali

Uleiul de porumb este o bună sursă de acid lionoleic care are rolul de a proteja pielea, membranele celulare și de a sprijini buna funcționare a sistemului imunitar. Studiile arată că poate scădea colesterolul LDL.

Descoperă cât de sănătos este să gătești cu ulei. Iată ce spun studiile specialiștilor.

De ce ar trebui să consumi ulei de porumb cu precauție

În timp ce uleiul de porumb nu este intrinsec rău, este foarte procesat și adesea utilizat în preparate nesănătoase, cum ar fi prăjirea. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6 care au efecte inflamatorii.

Are un profil lipidic dezechilibrat

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale uleiului de porumb este profilul său lipidic dezechilibrat: proportie mai mare de grăsimi omega-6 față de omega-3. Acesta poate duce la apariția inflamațiilor în corp.

Este modificat genetic

Uleiul de porumb este, de asemenea, lipsit de nutrienții și compușii antioxidanți în urma procesului său extins de rafinare.

Nu mai puțin de 90% din porumbul cultivat în SUA este modificat genetic, de exemplu. „Deoarece această tehnologie este relativ nouă, momentan nu avem date pe termen lung pentru a determina posibilele sale efecte asupra sănătății în timp”, spune Shapiro.

Este produs prin monocultură

Modificarea genetică nu este singura preocupare de mediu în cazul uleiului de porumb. „Porumbul este, de asemenea, cultivat în mod obișnuit prin monocultură, adică cultivarea aceleiași culturi în fiecare an pe aceeași suprafață de teren, în opoziție cu practica tradițională de rotație a tipurilor de culturi crescute în fiecare an”, spune Shapiro.

Din punct de vedere ecologic, monocultura poate avea efecte dăunătoare în timp. Solul poate deveni ușor epuizat de nutrienți, necesitând mai mult îngrășăminte și pesticide în timp.

Ar putea contribui la rezistența la insulină

Câteva studii pe animale  au descoperit că uleiul de porumb poate contribui la rezistența la insulină. Un studiu preclinic a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină și poate reduce activitatea locomotorie, motivația și învățarea, la șoareci.

Altă cercetare a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină în aceeași măsură ca și uleiurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untura.

Uleiul de porumb vs. alte tipuri de grăsimi

Dacă uleiul de porumb nu este cea mai bună alegere, atunci ce uleiuri și/sau grăsimi de gătit ar trebui să folosești? Iată o comparație între acesta și variante populare pe care le găsești pe piață.

Uleiul de porumb vs. uleiul de măsline

Uleiul de măsline (în special cel extravirgin) este recomandat de toți medicii, în mare parte datorită profilului său lipidic. De asemenea, există o mulțime de dovezi științifice care susțin beneficiile sale pentru sănătate.

Uleiul de măsline are mai mulți acizi grași mononesaturați, care ajută la reducerea LDL și la creșterea HDL.

Uleiul de porumb vs. unt

Untul a avut o reputație proastă în anii ’90, dar nutriționiștii au revenit la sentimente mai bune legate de el în ultimii ani.

Untul conține 63% grăsimi saturate, 26% grăsimi mononesaturate și 4% grăsimi polinesaturate. În timp ce conținutul ridicat de grăsimi saturate ar putea să fie o problemă, există dovezi că acestea pot să nu fie la fel de rele cum se credea odată.

Aceast lucru nu înseamnă că ar trebui să consumi unt la toate mesele, dar poate fi o variantă dacă este folosit cu moderație.

La fel ca uleiul de măsline, untul are un punct de fum de 170°C, astfel încât poate fi folosit pentru gătit doar la temperaturi mici.

Uleiul de porumb vs. ulei vegetal

Uleiurile vegetale sunt derivate din surse vegetale, cea mai comună fiind soia, rapița/canola, porumbul, Floarea-soarelui și palmierul. Ca și uleiul de porumb și acesta au un profil nutrițional care favorizează apariția inflamațiilor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă în farfurie rustică, cu lingură de lemn
07:26
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: A fost vina mea
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
închide