Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști

Tot mai mulți oameni caută surse de grăsimi sănătoase pentru a le introduce în alimentația lor. Uleiurile vegetale sunt incluse în tot mai multe diete. Uleiul de porumb este unul dintre produsele tot mai cerute. Cu toate acestea puține persoane știu cu adevărat care sunt efectele lui asupra sănătății. Descoperă și tu cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști.

Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
Uleiul de porumb are un profil lipidic dezechilibrat / Shutterstock

Uleiul de porumb este un ulei de tip industrial, extras din boabele de porumb. Este de culoare galbenă și are o aromă cu note de nuci, dar sunt aproape insesizabile.

De aceea, este inclus de cele mai multe ori în categoria uleiurilor cu gust și aromă neutre. Acesta este și motivul peste care a început să fie din ce în ce mai folosit în alimentație.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se produce uleiul de porumb

Procesul de extragere a uleiului din boabele de porumb este unul destul de complex. De obicei, este extras mecanic și/sau chimic, apoi rafinat (de exemplu, folosind un solvent precum hexanul).

Potrivit medicului nutriționist Michelle Shapiro, citată de MindBodyGreen.com: „în timpul extracției mecanice (fizice), germenii sunt separați de bob în timpul procesului de măcinare pentru a produce făină.

Germenii rămași sunt uscați și apoi presați cu o presă hidraulică sau cu șurub și de aici rezultă uleiul. Pentru a izola uleiul de contaminanții fizici, produsul este „spălat” cu un solvent chimic, de obicei, hexan, care este evaporat pentru a produce uleiul în sine”.

După extracția fizică urmează un proces chimic de rafinare. Scopul este de a elimina orice contaminanții care afectează negativ gustul, mirosul, durata de valabilitate și/sau punctul de fum.

Shapiro explică faptul că rafinarea chimică implică șase etape principale: degresarea, neutralizarea, spălarea/uscarea, decolorarea, degresarea și dezodorizarea. Tot acest proces vine cu un dezavantaj major.

„Cu toate că scopul procesului de extracție și rafinare este de a elimina compușii nedoriți din ulei, acesta poate îndepărta și compuși benefici precum anumite vitamine sau antioxidanți”, explică medicul.

Uleiul de porumb are un punct de fum foarte ridicat, putând fi folosit până la 230°C. Acesta este motivul pentru care este folosit destul de des pentru prăjit. De asemenea, se mai găsește în mixuri de uleiuri pentru salate sau destinate prăjitului, margarine sau alimente care conțin aceste ingrediente.

Valori nutritive pentru uleiul de porumb

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, USDA, 1 lingură de ulei de porumb are 122 calorii, 13,6 grame de grăsimi (din care 1,75 g saturate, 3,75 mononesaturate, 4,44 polinesaturate) și 1,94 miligrame de vitamina E.

Cât de sănătos este uleiul de porumb

Uleiul de porumb conține 52% acizi grași omega-6 și 1% acizi grași omega-3. Deși atât acizii grași omega 3, cât și cei omega 6 sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru, în uleiul de porumb nu există un echilibru.

În mod normal ar trebui să fie un raport de 2:1 între omega 6 și omega 3, ceea ce poate produce inflamații în organism.

Conține vitamina E

O parte din conținutul de vitamina E al uleiului de porumb este pierdută în timpul procesului de rafinare. Cu toate acestea mai rămâne o cantitate de aproximativ 2 miligrame în fiecare lingură consumată. Ceea ce înseamnă că asigură 13% din necesarul zilnic al unui adult.

Vitamina E este un antioxidant puternic ce protejează membranele celulelor de efectele radicalilor liberi. De asemenea, are rolul de a apăra pielea de soare.

Este sursă de acizi grași esențiali

Uleiul de porumb este o bună sursă de acid lionoleic care are rolul de a proteja pielea, membranele celulare și de a sprijini buna funcționare a sistemului imunitar. Studiile arată că poate scădea colesterolul LDL.

Descoperă cât de sănătos este să gătești cu ulei. Iată ce spun studiile specialiștilor.

De ce ar trebui să consumi ulei de porumb cu precauție

În timp ce uleiul de porumb nu este intrinsec rău, este foarte procesat și adesea utilizat în preparate nesănătoase, cum ar fi prăjirea. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6 care au efecte inflamatorii.

Are un profil lipidic dezechilibrat

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale uleiului de porumb este profilul său lipidic dezechilibrat: proportie mai mare de grăsimi omega-6 față de omega-3. Acesta poate duce la apariția inflamațiilor în corp.

Este modificat genetic

Uleiul de porumb este, de asemenea, lipsit de nutrienții și compușii antioxidanți în urma procesului său extins de rafinare.

Nu mai puțin de 90% din porumbul cultivat în SUA este modificat genetic, de exemplu. „Deoarece această tehnologie este relativ nouă, momentan nu avem date pe termen lung pentru a determina posibilele sale efecte asupra sănătății în timp”, spune Shapiro.

Este produs prin monocultură

Modificarea genetică nu este singura preocupare de mediu în cazul uleiului de porumb. „Porumbul este, de asemenea, cultivat în mod obișnuit prin monocultură, adică cultivarea aceleiași culturi în fiecare an pe aceeași suprafață de teren, în opoziție cu practica tradițională de rotație a tipurilor de culturi crescute în fiecare an”, spune Shapiro.

Din punct de vedere ecologic, monocultura poate avea efecte dăunătoare în timp. Solul poate deveni ușor epuizat de nutrienți, necesitând mai mult îngrășăminte și pesticide în timp.

Ar putea contribui la rezistența la insulină

Câteva studii pe animale  au descoperit că uleiul de porumb poate contribui la rezistența la insulină. Un studiu preclinic a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină și poate reduce activitatea locomotorie, motivația și învățarea, la șoareci.

Altă cercetare a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină în aceeași măsură ca și uleiurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untura.

Uleiul de porumb vs. alte tipuri de grăsimi

Dacă uleiul de porumb nu este cea mai bună alegere, atunci ce uleiuri și/sau grăsimi de gătit ar trebui să folosești? Iată o comparație între acesta și variante populare pe care le găsești pe piață.

Uleiul de porumb vs. uleiul de măsline

Uleiul de măsline (în special cel extravirgin) este recomandat de toți medicii, în mare parte datorită profilului său lipidic. De asemenea, există o mulțime de dovezi științifice care susțin beneficiile sale pentru sănătate.

Uleiul de măsline are mai mulți acizi grași mononesaturați, care ajută la reducerea LDL și la creșterea HDL.

Uleiul de porumb vs. unt

Untul a avut o reputație proastă în anii ’90, dar nutriționiștii au revenit la sentimente mai bune legate de el în ultimii ani.

Untul conține 63% grăsimi saturate, 26% grăsimi mononesaturate și 4% grăsimi polinesaturate. În timp ce conținutul ridicat de grăsimi saturate ar putea să fie o problemă, există dovezi că acestea pot să nu fie la fel de rele cum se credea odată.

Aceast lucru nu înseamnă că ar trebui să consumi unt la toate mesele, dar poate fi o variantă dacă este folosit cu moderație.

La fel ca uleiul de măsline, untul are un punct de fum de 170°C, astfel încât poate fi folosit pentru gătit doar la temperaturi mici.

Uleiul de porumb vs. ulei vegetal

Uleiurile vegetale sunt derivate din surse vegetale, cea mai comună fiind soia, rapița/canola, porumbul, Floarea-soarelui și palmierul. Ca și uleiul de porumb și acesta au un profil nutrițional care favorizează apariția inflamațiilor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Strategia simplă prin care putem ține cheltuielile sub control pentru a economisi mai mult
Strategia simplă prin care putem ține cheltuielile sub control pentru a economisi mai mult
Strategia simplă prin care putem ține cheltuielile sub control pentru a economisi mai mult
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
închide