Ce sunt ouăle poșate și de ce e o artă să le prepari

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Ouăle poșate sunt simbolul meselor elegante, a micului dejun târziu, luat în tihnă. Nu este preparatul cel mai ușor de pregătit, dar odată ce ai deprins tehnica nu vei vrea să mai mănânci altfel ouăle. În plus, nu trebuie să folosești ulei sau alte grăsimi pentru a le găti, astfel că au un conținut scăzut de calorii. Iată ce sunt ouăle poșate și cum le poți prepara ușor. Bucătarii spun că este o artă să le gătești.

Un ou poșat servit pe o felie de pâine prăjită care stă pe un blat de lemn
Ouăle poșate se pot servi simple sau ca ingredient în alte preparate / Shutterstock

Dacă până acum nu ai făcut ouă poșate pentru că ți-a fost teamă că nu îți ies, dar te-ai uitat cu poftă la pozele și filmele din social media care îți prezintă albușuri moi și gălbenușuri curgătoare este momentul să prinzi curaj.

Respectând pașii din rețetă vei putea să faci ouă poșate la fel ca cele le visai.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt ouăle poșate

Ouăle poșate sunt o metodă de preparare a ouălor care implică fierberea lor în apă, dar într-un mod specific, astfel încât gălbenușul rămâne lichid și se acoperă cu un strat subțire de albuș solidificat.

Această tehnică de gătit conferă ouălor o consistență moale și cremoasă, fără coajă. Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau pot fi parte din alte preparate.

Vei avea nevoie de o cratiță adâncă sau o oală mai înaltă în care să încapă o cantitate mare de apă pentru a permite ouălor să aibă spațiu pentru a se mișca și a forma oul poșat corect. Asigură-te că apa nu fierbe în clocot puternic, ci atinge doar punctul în care încep să se formeze bule mici pe fundul cratiței.

Apa prea fierbinte poate face ca albușul să se desprindă prea repede de gălbenuș. Cu ajutorul unei linguri sau a unui tel, crează un vârtej ușor în apa fierbinte înainte de a adăuga oul. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă rotundă.

De asemenea, ajută foarte mult să pui o linguriță de oțet în apă. În felul acesta se menține forma oului și se previne dispersarea albușului în apă.

Oul se sparge într-un bol apoi se lasă ușor să alunece în mijlocul vârtejului creat în apă fierbinte. Aceasta ar trebui să îi ajute să păstreze forma și să prevină amestecarea albușului.

Timpul de gătire este crucial. Pentru un ou poșat cu albușul solidificat și gălbenușul lichid, este nevoie de 3-4 minute. La final oul se scoate folosind o spumieră sau o paletă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se umple o cratiță cu apă, se adaugă o linguriță de oțet și un praf de sare.

Se pune pe foc o cratiță cu apă și se lasă până aproape de punctul de fierbere, când se formează bule mici pe fundul cratiței. Apa nu trebuie să fiarbă în clocot puternic.

Cum prepari rețeta perfectă

Se sparge cu grijă fiecare ou într-un bol, încercând să se mențină gălbenușul intact.

Cu ajutorul unei linguri, se crează un vârtej ușor în apa fierbinte. Aceasta ajută la formarea oului într-o formă rotundă. Apoi, cu grijă, se lasă unul dintre ouă să alunece în mijlocul vârtejului. Poate fi gătit un singur ou sau mai multe, în funcție de dimensiunea cratiței.

Se fierb ouăle poșate timp de aproximativ 3-4 minute pentru a obține un ou cu albușul solidificat și gălbenușul lichid.

Se scot ouăle folosind o spumieră pentru a se scurge apa în exces. Se pune oul pe o farfurie.

Cum se pot servi ouăle poșate

Ouăle poșate sunt folosite cel mai des pentru a face ouă Benedict. Acest fel de mâncare constă din două jumătăți de brioșă englezească, fiecare acoperite cu șuncă, ou poșat și sos olandez. 

Ouăle poșate sunt baza pentru multe feluri de mâncare din bucătăria creolă din Louisiana, cum ar fi ouă sardou, ouă portugheze, ouăle hussarde și ouă St. Charles. 

Mâncărurile cu ouă poșate sunt de obicei servite la brunchuri. Ouăle Sardou se fac cu ouă poșate, anghinare, cremă de spanac și sos olandez. 

În Italia , ouăle poșate sunt de obicei asezonate cu parmigiano reggiano ras și unt sau ulei de măsline.

Mâncarea nord-africană shakshuka constă în ouă poșate într-un sos de roșii, ulei de măsline, ardei, ceapă și usturoi și condimentate în mod obișnuit cu chimen, boia de ardei , piper cayenne și nucșoară. Mâncarea turcească çılbır constă din ouă poșate, sos de iaurt cu usturoi și unt cu ardei roșu. 

Există înregistrări despre çılbır consumat de sultanii otomani încă din secolul al XV-lea. În mai multe țări balcanice, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Serbia, cuvântul turcesc çılbır este redat ca čimbur și se referă la un fel de mâncare cu ouă prăjite .

În bucătăria coreeană , ouăle poșate sunt cunoscute sub numele de suran și sunt acoperite cu o varietate de garnituri, cum ar fi fire de chili, fire de tripă și fire de ceață.

Multe feluri de mâncare sunt decorate cu un ou poșat, inclusiv preparatul tradițional de cotlet de vițel Wiener snitzel – celebra salată de andive și lardon din Lyon, Franța.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
O femeie care curăță de coajă un morcov
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei tupuri de omlete cu diverse legume
5 rețete cu ouă care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen. Preparate simple și rapide
5 rețete cu ouă care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen. Preparate simple și rapide
Ouă fierte curățate de coajă și puse pe o masă de lemn
Cum să cureți ouăle fierte. Sfaturi utile în bucătărie
Cum să cureți ouăle fierte. Sfaturi utile în bucătărie
Porție de ouă Benedict cu sandvișuri gratinate pe o farfurie cu salată verde, alături de o sosieră cu sos olandez
Galerie foto
Ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor
Ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cartofii copți perfecți puși pe o tavă
08:00
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Chec de post cu vișine pe o farfurie albă
07:00
Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
07:00
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Canestrelli pe o farfurie și într-o tavă, alături de un ceainic
06:00
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Chec de post cu apă minerală servit pe un blat de lemn
7 decembrie, 09:00
Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă
Turtă cu ceapă verde ruptă în mâini
7 decembrie, 08:00
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post în bol alb
7 decembrie, 07:00
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni
Un castron plin cu guacamole oxidat
7 decembrie, 06:00
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tort egiptean porționat
1
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Pentru o aniversare, o sărbătoare sau pentru un eveniment deosebit, rețeta orientală de tort egiptean poate fi opțiunea ideală. Tortul iese absolut delicios, dar și foarte aspectuos. Rețeta nu este foarte...
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
2
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Dacă te întrebi cu ce fursecuri să umpli platoul pentru Moș Nicolae sau pentru alte ocazii deosebite, poți prepara rețeta de nuci și alte forme de fursecuri umplute. Fursecurile sunt de...
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
3
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Deserturile de post nu trebuie să fie fade. Încearcă acestă rețetă de chec de post cu mere și te vei bucura de o prăjitură pufoasă, dulce și aromată. Este perfect pentru...
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
4
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Este de preferat să consumi alimentele proaspete, însă uneori se întâmplă să fii nevoită să le cumperi congelate. Iată 7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi....
O femeie care curăță de coajă un morcov
5
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
De cele mai multe ori arunci coaja legumelor. Ar trebui să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru pentru că sunt pline de fibre, antioxidanți și vitamine....
Parteneri
4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii
Porcul care costă 2.500 de lei. Se dă ca pâinea caldă şi E considerat somonul pe 4 picioare

Porcul care costă 2.500 de lei. "Se dă ca pâinea caldă" şi "E considerat somonul pe 4 picioare"

Porcul care costă 2.500 de lei. "Se dă ca pâinea caldă" şi "E considerat somonul pe 4 picioare"
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!

Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!

Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Ce le-a făcut în trafic un polițist șoferilor care depășeau coloana pe linia de tramvai. Ceilalți conducători l-au numit erou

Ce le-a făcut în trafic un polițist șoferilor care depășeau coloana pe linia de tramvai. Ceilalți conducători l-au numit erou

Ce le-a făcut în trafic un polițist șoferilor care depășeau coloana pe linia de tramvai. Ceilalți conducători l-au numit erou
Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor
Cele mai accesate pagini Wikipedia 2023. Ce subiecte au căutat oamenii în ultimele 12 luni

Cele mai accesate pagini Wikipedia 2023. Ce subiecte au căutat oamenii în ultimele 12 luni

Cele mai accesate pagini Wikipedia 2023. Ce subiecte au căutat oamenii în ultimele 12 luni
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față
Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York
Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește
fresh
Ștrudel cu mere cuburi porționat pe o placă de ardezie, decorat cu zahăr și frunze de mentă, alături de batoane de scorțișoară, un cuțit și mere
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
închide