Ce sunt ouăle poșate și de ce e o artă să le prepari

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Ouăle poșate sunt simbolul meselor elegante, a micului dejun târziu, luat în tihnă. Nu este preparatul cel mai ușor de pregătit, dar odată ce ai deprins tehnica nu vei vrea să mai mănânci altfel ouăle. În plus, nu trebuie să folosești ulei sau alte grăsimi pentru a le găti, astfel că au un conținut scăzut de calorii. Iată ce sunt ouăle poșate și cum le poți prepara ușor. Bucătarii spun că este o artă să le gătești.

Un ou poșat servit pe o felie de pâine prăjită care stă pe un blat de lemn
Ouăle poșate se pot servi simple sau ca ingredient în alte preparate / Shutterstock

Dacă până acum nu ai făcut ouă poșate pentru că ți-a fost teamă că nu îți ies, dar te-ai uitat cu poftă la pozele și filmele din social media care îți prezintă albușuri moi și gălbenușuri curgătoare este momentul să prinzi curaj.

Respectând pașii din rețetă vei putea să faci ouă poșate la fel ca cele le visai.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt ouăle poșate

Ouăle poșate sunt o metodă de preparare a ouălor care implică fierberea lor în apă, dar într-un mod specific, astfel încât gălbenușul rămâne lichid și se acoperă cu un strat subțire de albuș solidificat.

Această tehnică de gătit conferă ouălor o consistență moale și cremoasă, fără coajă. Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau pot fi parte din alte preparate.

Vei avea nevoie de o cratiță adâncă sau o oală mai înaltă în care să încapă o cantitate mare de apă pentru a permite ouălor să aibă spațiu pentru a se mișca și a forma oul poșat corect. Asigură-te că apa nu fierbe în clocot puternic, ci atinge doar punctul în care încep să se formeze bule mici pe fundul cratiței.

Apa prea fierbinte poate face ca albușul să se desprindă prea repede de gălbenuș. Cu ajutorul unei linguri sau a unui tel, crează un vârtej ușor în apa fierbinte înainte de a adăuga oul. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă rotundă.

De asemenea, ajută foarte mult să pui o linguriță de oțet în apă. În felul acesta se menține forma oului și se previne dispersarea albușului în apă.

Oul se sparge într-un bol apoi se lasă ușor să alunece în mijlocul vârtejului creat în apă fierbinte. Aceasta ar trebui să îi ajute să păstreze forma și să prevină amestecarea albușului.

Timpul de gătire este crucial. Pentru un ou poșat cu albușul solidificat și gălbenușul lichid, este nevoie de 3-4 minute. La final oul se scoate folosind o spumieră sau o paletă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se umple o cratiță cu apă, se adaugă o linguriță de oțet și un praf de sare.

Se pune pe foc o cratiță cu apă și se lasă până aproape de punctul de fierbere, când se formează bule mici pe fundul cratiței. Apa nu trebuie să fiarbă în clocot puternic.

Cum prepari rețeta perfectă

Se sparge cu grijă fiecare ou într-un bol, încercând să se mențină gălbenușul intact.

Cu ajutorul unei linguri, se crează un vârtej ușor în apa fierbinte. Aceasta ajută la formarea oului într-o formă rotundă. Apoi, cu grijă, se lasă unul dintre ouă să alunece în mijlocul vârtejului. Poate fi gătit un singur ou sau mai multe, în funcție de dimensiunea cratiței.

Se fierb ouăle poșate timp de aproximativ 3-4 minute pentru a obține un ou cu albușul solidificat și gălbenușul lichid.

Se scot ouăle folosind o spumieră pentru a se scurge apa în exces. Se pune oul pe o farfurie.

Cum se pot servi ouăle poșate

Ouăle poșate sunt folosite cel mai des pentru a face ouă Benedict. Acest fel de mâncare constă din două jumătăți de brioșă englezească, fiecare acoperite cu șuncă, ou poșat și sos olandez. 

Ouăle poșate sunt baza pentru multe feluri de mâncare din bucătăria creolă din Louisiana, cum ar fi ouă sardou, ouă portugheze, ouăle hussarde și ouă St. Charles. 

Mâncărurile cu ouă poșate sunt de obicei servite la brunchuri. Ouăle Sardou se fac cu ouă poșate, anghinare, cremă de spanac și sos olandez. 

În Italia , ouăle poșate sunt de obicei asezonate cu parmigiano reggiano ras și unt sau ulei de măsline.

Mâncarea nord-africană shakshuka constă în ouă poșate într-un sos de roșii, ulei de măsline, ardei, ceapă și usturoi și condimentate în mod obișnuit cu chimen, boia de ardei , piper cayenne și nucșoară. Mâncarea turcească çılbır constă din ouă poșate, sos de iaurt cu usturoi și unt cu ardei roșu. 

Există înregistrări despre çılbır consumat de sultanii otomani încă din secolul al XV-lea. În mai multe țări balcanice, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Serbia, cuvântul turcesc çılbır este redat ca čimbur și se referă la un fel de mâncare cu ouă prăjite .

În bucătăria coreeană , ouăle poșate sunt cunoscute sub numele de suran și sunt acoperite cu o varietate de garnituri, cum ar fi fire de chili, fire de tripă și fire de ceață.

Multe feluri de mâncare sunt decorate cu un ou poșat, inclusiv preparatul tradițional de cotlet de vițel Wiener snitzel – celebra salată de andive și lardon din Lyon, Franța.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
O femeie care pune ouă în frigider
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
închide