Ce sunt ouăle poșate și de ce e o artă să le prepari
Ouăle poșate sunt simbolul meselor elegante, a micului dejun târziu, luat în tihnă. Nu este preparatul cel mai ușor de pregătit, dar odată ce ai deprins tehnica nu vei vrea să mai mănânci altfel ouăle. În plus, nu trebuie să folosești ulei sau alte grăsimi pentru a le găti, astfel că au un conținut scăzut de calorii. Iată ce sunt ouăle poșate și cum le poți prepara ușor. Bucătarii spun că este o artă să le gătești.
Dacă până acum nu ai făcut ouă poșate pentru că ți-a fost teamă că nu îți ies, dar te-ai uitat cu poftă la pozele și filmele din social media care îți prezintă albușuri moi și gălbenușuri curgătoare este momentul să prinzi curaj.
Respectând pașii din rețetă vei putea să faci ouă poșate la fel ca cele le visai.
Ce sunt ouăle poșate
Ouăle poșate sunt o metodă de preparare a ouălor care implică fierberea lor în apă, dar într-un mod specific, astfel încât gălbenușul rămâne lichid și se acoperă cu un strat subțire de albuș solidificat.
Această tehnică de gătit conferă ouălor o consistență moale și cremoasă, fără coajă. Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau pot fi parte din alte preparate.
Vei avea nevoie de o cratiță adâncă sau o oală mai înaltă în care să încapă o cantitate mare de apă pentru a permite ouălor să aibă spațiu pentru a se mișca și a forma oul poșat corect. Asigură-te că apa nu fierbe în clocot puternic, ci atinge doar punctul în care încep să se formeze bule mici pe fundul cratiței.
Apa prea fierbinte poate face ca albușul să se desprindă prea repede de gălbenuș. Cu ajutorul unei linguri sau a unui tel, crează un vârtej ușor în apa fierbinte înainte de a adăuga oul. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă rotundă.
De asemenea, ajută foarte mult să pui o linguriță de oțet în apă. În felul acesta se menține forma oului și se previne dispersarea albușului în apă.
Oul se sparge într-un bol apoi se lasă ușor să alunece în mijlocul vârtejului creat în apă fierbinte. Aceasta ar trebui să îi ajute să păstreze forma și să prevină amestecarea albușului.
Timpul de gătire este crucial. Pentru un ou poșat cu albușul solidificat și gălbenușul lichid, este nevoie de 3-4 minute. La final oul se scoate folosind o spumieră sau o paletă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se umple o cratiță cu apă, se adaugă o linguriță de oțet și un praf de sare.
Se pune pe foc o cratiță cu apă și se lasă până aproape de punctul de fierbere, când se formează bule mici pe fundul cratiței. Apa nu trebuie să fiarbă în clocot puternic.
Cum prepari rețeta perfectă
Se sparge cu grijă fiecare ou într-un bol, încercând să se mențină gălbenușul intact.
Cu ajutorul unei linguri, se crează un vârtej ușor în apa fierbinte. Aceasta ajută la formarea oului într-o formă rotundă. Apoi, cu grijă, se lasă unul dintre ouă să alunece în mijlocul vârtejului. Poate fi gătit un singur ou sau mai multe, în funcție de dimensiunea cratiței.
Se fierb ouăle poșate timp de aproximativ 3-4 minute pentru a obține un ou cu albușul solidificat și gălbenușul lichid.
Se scot ouăle folosind o spumieră pentru a se scurge apa în exces. Se pune oul pe o farfurie.
Cum se pot servi ouăle poșate
Ouăle poșate sunt folosite cel mai des pentru a face ouă Benedict. Acest fel de mâncare constă din două jumătăți de brioșă englezească, fiecare acoperite cu șuncă, ou poșat și sos olandez.
Ouăle poșate sunt baza pentru multe feluri de mâncare din bucătăria creolă din Louisiana, cum ar fi ouă sardou, ouă portugheze, ouăle hussarde și ouă St. Charles.
Mâncărurile cu ouă poșate sunt de obicei servite la brunchuri. Ouăle Sardou se fac cu ouă poșate, anghinare, cremă de spanac și sos olandez.
În Italia , ouăle poșate sunt de obicei asezonate cu parmigiano reggiano ras și unt sau ulei de măsline.
Mâncarea nord-africană shakshuka constă în ouă poșate într-un sos de roșii, ulei de măsline, ardei, ceapă și usturoi și condimentate în mod obișnuit cu chimen, boia de ardei , piper cayenne și nucșoară. Mâncarea turcească çılbır constă din ouă poșate, sos de iaurt cu usturoi și unt cu ardei roșu.
Există înregistrări despre çılbır consumat de sultanii otomani încă din secolul al XV-lea. În mai multe țări balcanice, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Serbia, cuvântul turcesc çılbır este redat ca čimbur și se referă la un fel de mâncare cu ouă prăjite .
În bucătăria coreeană , ouăle poșate sunt cunoscute sub numele de suran și sunt acoperite cu o varietate de garnituri, cum ar fi fire de chili, fire de tripă și fire de ceață.
Multe feluri de mâncare sunt decorate cu un ou poșat, inclusiv preparatul tradițional de cotlet de vițel Wiener snitzel – celebra salată de andive și lardon din Lyon, Franța.