Ce sunt ouăle poșate și de ce e o artă să le prepari

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Ouăle poșate sunt simbolul meselor elegante, a micului dejun târziu, luat în tihnă. Nu este preparatul cel mai ușor de pregătit, dar odată ce ai deprins tehnica nu vei vrea să mai mănânci altfel ouăle. În plus, nu trebuie să folosești ulei sau alte grăsimi pentru a le găti, astfel că au un conținut scăzut de calorii. Iată ce sunt ouăle poșate și cum le poți prepara ușor. Bucătarii spun că este o artă să le gătești.

Un ou poșat servit pe o felie de pâine prăjită care stă pe un blat de lemn
Ouăle poșate se pot servi simple sau ca ingredient în alte preparate / Shutterstock

Dacă până acum nu ai făcut ouă poșate pentru că ți-a fost teamă că nu îți ies, dar te-ai uitat cu poftă la pozele și filmele din social media care îți prezintă albușuri moi și gălbenușuri curgătoare este momentul să prinzi curaj.

Respectând pașii din rețetă vei putea să faci ouă poșate la fel ca cele le visai.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt ouăle poșate

Ouăle poșate sunt o metodă de preparare a ouălor care implică fierberea lor în apă, dar într-un mod specific, astfel încât gălbenușul rămâne lichid și se acoperă cu un strat subțire de albuș solidificat.

Această tehnică de gătit conferă ouălor o consistență moale și cremoasă, fără coajă. Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau pot fi parte din alte preparate.

Vei avea nevoie de o cratiță adâncă sau o oală mai înaltă în care să încapă o cantitate mare de apă pentru a permite ouălor să aibă spațiu pentru a se mișca și a forma oul poșat corect. Asigură-te că apa nu fierbe în clocot puternic, ci atinge doar punctul în care încep să se formeze bule mici pe fundul cratiței.

Apa prea fierbinte poate face ca albușul să se desprindă prea repede de gălbenuș. Cu ajutorul unei linguri sau a unui tel, crează un vârtej ușor în apa fierbinte înainte de a adăuga oul. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă rotundă.

De asemenea, ajută foarte mult să pui o linguriță de oțet în apă. În felul acesta se menține forma oului și se previne dispersarea albușului în apă.

Oul se sparge într-un bol apoi se lasă ușor să alunece în mijlocul vârtejului creat în apă fierbinte. Aceasta ar trebui să îi ajute să păstreze forma și să prevină amestecarea albușului.

Timpul de gătire este crucial. Pentru un ou poșat cu albușul solidificat și gălbenușul lichid, este nevoie de 3-4 minute. La final oul se scoate folosind o spumieră sau o paletă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se umple o cratiță cu apă, se adaugă o linguriță de oțet și un praf de sare.

Se pune pe foc o cratiță cu apă și se lasă până aproape de punctul de fierbere, când se formează bule mici pe fundul cratiței. Apa nu trebuie să fiarbă în clocot puternic.

Cum prepari rețeta perfectă

Se sparge cu grijă fiecare ou într-un bol, încercând să se mențină gălbenușul intact.

Cu ajutorul unei linguri, se crează un vârtej ușor în apa fierbinte. Aceasta ajută la formarea oului într-o formă rotundă. Apoi, cu grijă, se lasă unul dintre ouă să alunece în mijlocul vârtejului. Poate fi gătit un singur ou sau mai multe, în funcție de dimensiunea cratiței.

Se fierb ouăle poșate timp de aproximativ 3-4 minute pentru a obține un ou cu albușul solidificat și gălbenușul lichid.

Se scot ouăle folosind o spumieră pentru a se scurge apa în exces. Se pune oul pe o farfurie.

Cum se pot servi ouăle poșate

Ouăle poșate sunt folosite cel mai des pentru a face ouă Benedict. Acest fel de mâncare constă din două jumătăți de brioșă englezească, fiecare acoperite cu șuncă, ou poșat și sos olandez. 

Ouăle poșate sunt baza pentru multe feluri de mâncare din bucătăria creolă din Louisiana, cum ar fi ouă sardou, ouă portugheze, ouăle hussarde și ouă St. Charles. 

Mâncărurile cu ouă poșate sunt de obicei servite la brunchuri. Ouăle Sardou se fac cu ouă poșate, anghinare, cremă de spanac și sos olandez. 

În Italia , ouăle poșate sunt de obicei asezonate cu parmigiano reggiano ras și unt sau ulei de măsline.

Mâncarea nord-africană shakshuka constă în ouă poșate într-un sos de roșii, ulei de măsline, ardei, ceapă și usturoi și condimentate în mod obișnuit cu chimen, boia de ardei , piper cayenne și nucșoară. Mâncarea turcească çılbır constă din ouă poșate, sos de iaurt cu usturoi și unt cu ardei roșu. 

Există înregistrări despre çılbır consumat de sultanii otomani încă din secolul al XV-lea. În mai multe țări balcanice, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Serbia, cuvântul turcesc çılbır este redat ca čimbur și se referă la un fel de mâncare cu ouă prăjite .

În bucătăria coreeană , ouăle poșate sunt cunoscute sub numele de suran și sunt acoperite cu o varietate de garnituri, cum ar fi fire de chili, fire de tripă și fire de ceață.

Multe feluri de mâncare sunt decorate cu un ou poșat, inclusiv preparatul tradițional de cotlet de vițel Wiener snitzel – celebra salată de andive și lardon din Lyon, Franța.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
O femeie care pune ouă în frigider
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
O plantă unică în România, descoperită pe malul Lacului Stânca-Costeşti. Doar în Moldova şi Ucraina se găseşte
O plantă unică în România, descoperită pe malul Lacului Stânca-Costeşti. Doar în Moldova şi Ucraina se găseşte
O plantă unică în România, descoperită pe malul Lacului Stânca-Costeşti. Doar în Moldova şi Ucraina se găseşte
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide