Ce sunt ouăle poșate și de ce e o artă să le prepari

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Ouăle poșate sunt simbolul meselor elegante, a micului dejun târziu, luat în tihnă. Nu este preparatul cel mai ușor de pregătit, dar odată ce ai deprins tehnica nu vei vrea să mai mănânci altfel ouăle. În plus, nu trebuie să folosești ulei sau alte grăsimi pentru a le găti, astfel că au un conținut scăzut de calorii. Iată ce sunt ouăle poșate și cum le poți prepara ușor. Bucătarii spun că este o artă să le gătești.

Un ou poșat servit pe o felie de pâine prăjită care stă pe un blat de lemn
Ouăle poșate se pot servi simple sau ca ingredient în alte preparate / Shutterstock

Dacă până acum nu ai făcut ouă poșate pentru că ți-a fost teamă că nu îți ies, dar te-ai uitat cu poftă la pozele și filmele din social media care îți prezintă albușuri moi și gălbenușuri curgătoare este momentul să prinzi curaj.

Respectând pașii din rețetă vei putea să faci ouă poșate la fel ca cele le visai.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt ouăle poșate

Ouăle poșate sunt o metodă de preparare a ouălor care implică fierberea lor în apă, dar într-un mod specific, astfel încât gălbenușul rămâne lichid și se acoperă cu un strat subțire de albuș solidificat.

Această tehnică de gătit conferă ouălor o consistență moale și cremoasă, fără coajă. Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau pot fi parte din alte preparate.

Vei avea nevoie de o cratiță adâncă sau o oală mai înaltă în care să încapă o cantitate mare de apă pentru a permite ouălor să aibă spațiu pentru a se mișca și a forma oul poșat corect. Asigură-te că apa nu fierbe în clocot puternic, ci atinge doar punctul în care încep să se formeze bule mici pe fundul cratiței.

Apa prea fierbinte poate face ca albușul să se desprindă prea repede de gălbenuș. Cu ajutorul unei linguri sau a unui tel, crează un vârtej ușor în apa fierbinte înainte de a adăuga oul. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă rotundă.

De asemenea, ajută foarte mult să pui o linguriță de oțet în apă. În felul acesta se menține forma oului și se previne dispersarea albușului în apă.

Oul se sparge într-un bol apoi se lasă ușor să alunece în mijlocul vârtejului creat în apă fierbinte. Aceasta ar trebui să îi ajute să păstreze forma și să prevină amestecarea albușului.

Timpul de gătire este crucial. Pentru un ou poșat cu albușul solidificat și gălbenușul lichid, este nevoie de 3-4 minute. La final oul se scoate folosind o spumieră sau o paletă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se umple o cratiță cu apă, se adaugă o linguriță de oțet și un praf de sare.

Se pune pe foc o cratiță cu apă și se lasă până aproape de punctul de fierbere, când se formează bule mici pe fundul cratiței. Apa nu trebuie să fiarbă în clocot puternic.

Cum prepari rețeta perfectă

Se sparge cu grijă fiecare ou într-un bol, încercând să se mențină gălbenușul intact.

Cu ajutorul unei linguri, se crează un vârtej ușor în apa fierbinte. Aceasta ajută la formarea oului într-o formă rotundă. Apoi, cu grijă, se lasă unul dintre ouă să alunece în mijlocul vârtejului. Poate fi gătit un singur ou sau mai multe, în funcție de dimensiunea cratiței.

Se fierb ouăle poșate timp de aproximativ 3-4 minute pentru a obține un ou cu albușul solidificat și gălbenușul lichid.

Se scot ouăle folosind o spumieră pentru a se scurge apa în exces. Se pune oul pe o farfurie.

Cum se pot servi ouăle poșate

Ouăle poșate sunt folosite cel mai des pentru a face ouă Benedict. Acest fel de mâncare constă din două jumătăți de brioșă englezească, fiecare acoperite cu șuncă, ou poșat și sos olandez. 

Ouăle poșate sunt baza pentru multe feluri de mâncare din bucătăria creolă din Louisiana, cum ar fi ouă sardou, ouă portugheze, ouăle hussarde și ouă St. Charles. 

Mâncărurile cu ouă poșate sunt de obicei servite la brunchuri. Ouăle Sardou se fac cu ouă poșate, anghinare, cremă de spanac și sos olandez. 

În Italia , ouăle poșate sunt de obicei asezonate cu parmigiano reggiano ras și unt sau ulei de măsline.

Mâncarea nord-africană shakshuka constă în ouă poșate într-un sos de roșii, ulei de măsline, ardei, ceapă și usturoi și condimentate în mod obișnuit cu chimen, boia de ardei , piper cayenne și nucșoară. Mâncarea turcească çılbır constă din ouă poșate, sos de iaurt cu usturoi și unt cu ardei roșu. 

Există înregistrări despre çılbır consumat de sultanii otomani încă din secolul al XV-lea. În mai multe țări balcanice, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Serbia, cuvântul turcesc çılbır este redat ca čimbur și se referă la un fel de mâncare cu ouă prăjite .

În bucătăria coreeană , ouăle poșate sunt cunoscute sub numele de suran și sunt acoperite cu o varietate de garnituri, cum ar fi fire de chili, fire de tripă și fire de ceață.

Multe feluri de mâncare sunt decorate cu un ou poșat, inclusiv preparatul tradițional de cotlet de vițel Wiener snitzel – celebra salată de andive și lardon din Lyon, Franța.

Citește și
CELE MAI CITITE
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Manakish cu za'atar
06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
13 decembrie, 05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Cât a ajuns sa coste un bilet la Cupa Mondială, cu 6 luni rămase până la turneul final: Trădare monumentală
Cât a ajuns sa coste un bilet la Cupa Mondială, cu 6 luni rămase până la turneul final: "Trădare monumentală"
Cât a ajuns sa coste un bilet la Cupa Mondială, cu 6 luni rămase până la turneul final: "Trădare monumentală"
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
Chefi la cuțite, 14 decembrie 2025. Ce probă au avut concurenții în această ediție și cine a câștigat. Ce amulete s-au folosit
Chefi la cuțite, 14 decembrie 2025. Ce probă au avut concurenții în această ediție și cine a câștigat. Ce amulete s-au folosit
Chefi la cuțite, 14 decembrie 2025. Ce probă au avut concurenții în această ediție și cine a câștigat. Ce amulete s-au folosit
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
închide