Cea mai sigură metodă de spălare a fructelor. Elimină aproape toate bacteriile
Orice fruct trebuie spălat înainte de a fi consumat, indiferent că le mănânci sau nu coaja. Pepenii și portocalele, de exemple, trebuie să fie și ele trecute pe sub un jet de apă. Nu vrei să ingerezi bacterii cum este Salmonella și E. coli, reziduuri de pesticide și chiar insecte. Descoperă cea mai sigură metodă de spălare a fructelor. Aceasta elimină aproape toate bacteriile.
Fructele sunt alimente pline de vitamine și minerale pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi. Totuși, indiferent de tipul acestora, trebuie spălate bine înainte de a le mânca. Vei evita astfel o serie de probleme de sănătate, cum ar fi toxiinfecțiile alimentare.
Cea mai sigură metodă de spălare a fructelor
Experții de la Food Republic recomandă ca spălarea fructelor să nu se facă prin înmuierea în apă pentru perioade mai lungi de timp.
Scufundarea fructelor în apă timp de 15-20 de minute poate părea cea mai ușoară opțiune pentru a le curăța de toate impuritățile. Realitatea este că, de fapt, vei face mai mult rău decât bine prin răspândirea acelor germeni la alte fructe. De aceea, nu este cea mai bună opțiune.
De ce nu se țin fructele în apă
Înmuiere fructelor în apă, oricât de scurtă ar fi, ar putea duce la apariția mai multor germeni și bacterii ca urmare a contaminării încrucișate cu murdăria care se ascunde deja în chiuvetă.
Chiar și într-un bol, germenii prezenți pe o căpșună, de exemplu, s-ar putea răspândi în alta, deoarece apa nu curge – doar stagnează, răspândindu-se la alte fructe.
Acest lucru nu înseamnă că această metodă de igienizare este întotdeauna ineficientă. Un studiu din 2006 arată că înmuierea fructelor în apă poate fi, în unele cazuri, benefică. Experții precizează că în acest fel se poate reduce cantitatea de bacterii, dar nu în totalitate.
Află mai multe despre congelarea și decongelarea corectă a fructelor. Vezi care este cea mai bună metodă pentru a te bucura mai mult timp de ele.
Pe de altă parte, se menționează în studiu, lăsarea fructelor în apă pentru o perioadă mai lungă de timp ar putea elimina, de asemenea, nutrienți esențiali solubili în apă, cum ar fi vitamina C și alte minerale cheie, similar cu ceea ce se întâmplă atunci când legumele sunt fierte.
Nu te grăbi să speli fructele în secunda în care ajungeți acasă de la magazin. Bacteriile nedorite se pot dezvolta atunci când produsele sunt depozitate, indiferent dacă au fost curățate sau nu. Prin urmare, cel mai bine este să le speli chiar înainte de a fi consumate.
Spălarea fructelor sub jet de apă este cea mai bună
Înainte de toate trebuie să știi că nu există o modalitate sigură de a elimina toate bacteriile nedorite de pe fructe. Poți scăpa de marea majoritate a târâtoarelor și bacteriilor cu un jet de apă rece, spun experții de la Healthline.
Pune pur și simplu fructele de pădure, strugurii, perele și altele asemenea sub robinetul pornit și freacă-le ușor pentru a îndepărta mizeria atât văzută, cât și nevăzută.
Nu folosiți niciun fel de detergent. Chiar dacă ai putea fi tentată, suprafețele poroase ale multor fructe și legume rețin particule de detergent pe care tu apoi le vei ingera. Acestea pot fi dăunătoare pentru papilele tale gustative și pentru sănătatea ta.
Din acest motiv, cel mai bun mod de a spăla fructele este să le ții sub jet de apă rece. Acest lucru este recomandat și de studiul citat mai sus.
Pentru fructele care au un exterior mai dur, cum ar fi pepenii, cel mai bine este să folosești o perie de legume pentru a curăța noroiul.