Cel mai bun mod de a înmuia untul pentru prăjituri și creme

Fără coacere

De câte ori ai început să gătești o prăjitură și ai realizat în timp ce amestecai ingredientele că ai nevoie de unt moale, iar tu ai uitat să îl scoți din frigider? Cum faci să grăbești procesul?

Cristina Catană
Publicat: 23 ianuarie 2023, 08:00
Modul în care este înmuiat untul influențează calitatea blatului și a cremelor / Profimedia Images

Cea mai simplă metodă de a înmuia untul este să lași pachetul pe din bucătărie sau să-l lovești cu un sucitor sau să îl dai pe răzătoare. De fapt, există cinci metode prin care poți înmuia untul. Fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele ei.

Care este cea mai bun mod de a înmuia untul

Cea mai bună metodă de a înmuia untul este să îl lași pe blatul de la bucătărie fără să îl tai. Nu necesită foarte mare efort, iar untul rezultat poate fi folosit pentru o mulțime de rețete, potrivit SeriosEats.com.

De ce trebuie să înmoi untul

Cu excepția cazului în care faci biscuiți, aluat de plăcintă sau tarte, majoritatea rețetelor au nevoie de unt moale.

Pare simpu să înmoi o bucată de unt. Totuși, când vine vorba de aluaturi, succesul depinde de precizie și tehnică. Temperatura untului înmuiat poate influența modul în care se formează aluatul. Folosind tehnica potrivită poți face prăjituri ușoare și pufoase. 

Untul înmuiat în mod corect are o temperatură între 16 și 18 °C pentru că atunci are capacitatea maximă de a se omogeniza în timp ce facem o cremă. Dacă se depășește această temperatură, în contact cu zahărul se va supraîncălzi, iar crema se va tăia.

Citește și

Majoritatea rețetelor menționează că untul trebuie să fie la temperatura camerei. În modul ideal în bucătărie ar trebui să ai în mod contast 21°C, dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

Așadar, vara trebuie să folosești pentru creme untul la maxim 16°C, iar iarna spre 18°C. Când este frig în bucătărie poți chiar să încălzești zahărul pentru ca rezultatul să fie cât mai bun. Află mai multe despre cum se păstrează în mod corect untul.

Ce se întâmplă vara cu untul

Când temperatura din bucătărie depășește 23 °C poate fi necesar să folosești toate ingredientele mai reci. Dacă untul tău este prea cald, se poate smântâni, iar prăjiturile nu vor mai crește.

Dacă vrei să fii foarte exactă poți folosi un termometru poți folosi un termometru cu infraroșu care poate citi temperatura de la distanță.

Modalități de a înmuia untul

Pentru pregătirea celor mai bune preparate va fi nevoie să înmoi untul înainte de a-l folosi. Există mai multe tehnici printre bucătarii profesioniști pe care le poți folosi. Află mai multe despre cea mai bună metodă prin care să poți să înmoi untul.

Lăsarea untului pe blatul de bucătărie

Această metodă este cea mai simplă: se scoate untul din pachet, se pune pe o farfurie și se introduce în el un termometru cu sondă pentru a monitoriza temperatura. 

Este o metodă care nu necesită prea multe echipamente și nu face mizerie în bucătărie. Untul va atinge 16°C în aproximativ o oră. Acesta a devenit cremos și uniform înmuiat, cu variații mici sau deloc în temperatură.

Untul tăiat cuburi și lăsat pe blat

Se taie untul în bucăți de un sfert de 5 cm și se pune pe un tocător. În timpul acestui proces temperatura untului a crescut la 8°C.

Untul înmuiat în cuptorul cu microunde

Pentru a înmuia untul la cuptorul cu microunde este recomandat să nu folosești funcțiile presetate ale aparatului. Cel mai bine este să pornești aparatul de mai multe ori, câte 5-10 secunde, până când constați că untul s-a topit uniform. Va fi greu să obții acest lucru. Poate este nevoie să schimbi poziția bucății de unt de fiecare dată când oprești aparatul.

Untul tăiat cuburi și pus în cuptorul cu microunde

Această metodă a permis untului să se topească mai uniform decât pus în bucată întreagă.

Folosirea mixerului/blenderului

Pentru a face acest lucru, pune o bucată de unt în bolul unui mixer și băte-l la viteză mică. Dupa ce untul a căpătat o consistență tartinabilă, mărește la mediu, apoi pe măsură ce a devenit mai cremos mai crește viteza.

Pentru a-i măsura temperatura, răzuiește părțile laterale ale vasului pentru a adună cât mai mult unt. Această metodă de înmuiere este potrivită doar dacă untul înmuiat va fi folosit pentru crème cu zahăr.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Cremă de cacao și unt. O rețetă simplă și rapidă
Cremă de cacao și unt. O rețetă simplă și rapidă
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă