Cel mai bun mod de a înmuia untul pentru prăjituri și creme

Fără coacere

De câte ori ai început să gătești o prăjitură și ai realizat în timp ce amestecai ingredientele că ai nevoie de unt moale, iar tu ai uitat să îl scoți din frigider? Cum faci să grăbești procesul?

Cristina Catană
Publicat: 23 ianuarie 2023, 08:00
Modul în care este înmuiat untul influențează calitatea blatului și a cremelor / Profimedia Images

Cea mai simplă metodă de a înmuia untul este să lași pachetul pe din bucătărie sau să-l lovești cu un sucitor sau să îl dai pe răzătoare. De fapt, există cinci metode prin care poți înmuia untul. Fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele ei.

Care este cea mai bun mod de a înmuia untul

Cea mai bună metodă de a înmuia untul este să îl lași pe blatul de la bucătărie fără să îl tai. Nu necesită foarte mare efort, iar untul rezultat poate fi folosit pentru o mulțime de rețete, potrivit SeriosEats.com.

De ce trebuie să înmoi untul

Cu excepția cazului în care faci biscuiți, aluat de plăcintă sau tarte, majoritatea rețetelor au nevoie de unt moale.

Pare simpu să înmoi o bucată de unt. Totuși, când vine vorba de aluaturi, succesul depinde de precizie și tehnică. Temperatura untului înmuiat poate influența modul în care se formează aluatul. Folosind tehnica potrivită poți face prăjituri ușoare și pufoase. 

Untul înmuiat în mod corect are o temperatură între 16 și 18 °C pentru că atunci are capacitatea maximă de a se omogeniza în timp ce facem o cremă. Dacă se depășește această temperatură, în contact cu zahărul se va supraîncălzi, iar crema se va tăia.

Citește și

Majoritatea rețetelor menționează că untul trebuie să fie la temperatura camerei. În modul ideal în bucătărie ar trebui să ai în mod contast 21°C, dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

Așadar, vara trebuie să folosești pentru creme untul la maxim 16°C, iar iarna spre 18°C. Când este frig în bucătărie poți chiar să încălzești zahărul pentru ca rezultatul să fie cât mai bun. Află mai multe despre cum se păstrează în mod corect untul.

Ce se întâmplă vara cu untul

Când temperatura din bucătărie depășește 23 °C poate fi necesar să folosești toate ingredientele mai reci. Dacă untul tău este prea cald, se poate smântâni, iar prăjiturile nu vor mai crește.

Dacă vrei să fii foarte exactă poți folosi un termometru poți folosi un termometru cu infraroșu care poate citi temperatura de la distanță.

Modalități de a înmuia untul

Pentru pregătirea celor mai bune preparate va fi nevoie să înmoi untul înainte de a-l folosi. Există mai multe tehnici printre bucătarii profesioniști pe care le poți folosi. Află mai multe despre cea mai bună metodă prin care să poți să înmoi untul.

Lăsarea untului pe blatul de bucătărie

Această metodă este cea mai simplă: se scoate untul din pachet, se pune pe o farfurie și se introduce în el un termometru cu sondă pentru a monitoriza temperatura. 

Este o metodă care nu necesită prea multe echipamente și nu face mizerie în bucătărie. Untul va atinge 16°C în aproximativ o oră. Acesta a devenit cremos și uniform înmuiat, cu variații mici sau deloc în temperatură.

Untul tăiat cuburi și lăsat pe blat

Se taie untul în bucăți de un sfert de 5 cm și se pune pe un tocător. În timpul acestui proces temperatura untului a crescut la 8°C.

Untul înmuiat în cuptorul cu microunde

Pentru a înmuia untul la cuptorul cu microunde este recomandat să nu folosești funcțiile presetate ale aparatului. Cel mai bine este să pornești aparatul de mai multe ori, câte 5-10 secunde, până când constați că untul s-a topit uniform. Va fi greu să obții acest lucru. Poate este nevoie să schimbi poziția bucății de unt de fiecare dată când oprești aparatul.

Untul tăiat cuburi și pus în cuptorul cu microunde

Această metodă a permis untului să se topească mai uniform decât pus în bucată întreagă.

Folosirea mixerului/blenderului

Pentru a face acest lucru, pune o bucată de unt în bolul unui mixer și băte-l la viteză mică. Dupa ce untul a căpătat o consistență tartinabilă, mărește la mediu, apoi pe măsură ce a devenit mai cremos mai crește viteza.

Pentru a-i măsura temperatura, răzuiește părțile laterale ale vasului pentru a adună cât mai mult unt. Această metodă de înmuiere este potrivită doar dacă untul înmuiat va fi folosit pentru crème cu zahăr.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Cremă de cacao și unt. O rețetă simplă și rapidă
Cremă de cacao și unt. O rețetă simplă și rapidă
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos