Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie

Fără coacere

Indiferent dacă gătești sau faci curățenie trebuie să știi care sunt tipurile de oțet potrivite pentru fiecare activitate în parte. Există atât de multe tipuri de oțet, încât probabil că și tu ai în bucătărie câteva dintre ele. Totuși, ce este exact oțetul și de unde știi care sunt cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Descoperă câteva sfaturi utile de la specialiști.

Cristina Catană
Publicat: 27 noiembrie 2023, 07:00
Unele tipuri de oțet au o aciditate foarte mare și nu trebuie consumate / Profimedia Images

Oțetul se prepară prin adăugarea de bacterii la orice tip de alcool – vin, cidru tare, bere – sau zaharuri, care sunt apoi fermentate și transformate în acid acetic. 

Timpul necesar pentru ca oțetul să fermenteze depinde de ingredientul din care este făcut.

Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit

Fiecare tip de oțet are un profil de aromă individual și adesea un scop unic în afara bucătăriei. Oțetul pe care îl poți folosi pentru a curăța podelele probabil nu este același pe care îl pui la salată. Iată câte tipuri de oțet există și cele mai bune modalități de utilizare a fiecăruia.

Oțet alb distilat

Oțetul alb distilat, care este uneori etichetat ca oțet alb, este de obicei făcut dintr-o combinație de aproximativ 5-10% acid acetic și aproximativ 90-95% apă. Acest tip de oțet este unul dintre cele mai versatile.

Există mai multe utilizări culinare pentru a pune în valoare aroma intensă a oțetului alb. Este ingredient în ketchup, iar câteva picături se pun chiar și în piureul de cartofi pentru a-i da o culoare mai deschisă, aproape de alb.

Oțetul alb este cunoscut mai ales pentru proprietățile sale excelente de curățare. Când este amestecat cu bicarbonat de sodiu, creează o soluție de spumă care este utilă pentru îndepărtarea grăsimii și a resturilor din tigăi.

Oțetul alb este, de asemenea, un excelent detergent universal. Adaugă o parte de oțet la o parte de apă într-o sticlă cu pulverizator și agit-o. Adaugă și câteva picături din uleiul tău esențial preferat pentru a reduce mirosul oțetului și vei avea o soluție care va curăța aproape orice.

Oțetul alb are și alte utilizări în casă . Poate înmuia rufele, poate curăța și detartra un filtru de cafea, poate ajuta la păstrarea florilor proaspete și multe altele.

Oțet de vin alb

După cum indică și numele, oțetul de vin alb este făcut din vin alb fermentat. Gustul este mai blând decât cel al oțetului alb distilat și cel al oțetului de cidru de mere. Are destul de multe scopuri culinare și este adesea folosit în sosuri și chiar marinade.

Oțet balsamic

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai populare tipuri de oțet. Cu cât este învechit mai mult, cu atât culoarea este mai închisă, cu atât aroma este mai dulce și consistența este mai groasă. 

Deși este ușor să găsești oțet balsamic la orice supermarket, prețul poate varia. Cele mai bune pot ajunge să coste și 1000 de lei. Oțetul balsamic este produs în Italia din must de struguri.

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai bune tipuri de combinat cu alimente. Poate fi amestecat cu ulei de măsline extravirgin pentru un dressing ușor de salată. Se pune în marinadă, este gustoasă pus peste brânză mozzarella. 

Oțetul balsamic alb este un tip de oțet balsamic care este făcut din must alb de struguri Trebbiano.

Oțet de șampanie

Oțetul de șampanie este făcut din șampania care a fost fermentată. Dintre toate tipurile de oțet, are cea mai ușoară aromă, care este atât acră, cât și dulce. Oțetul de șampanie are un gust grozav în salate, în preparate cu carne de porc înăbușită.

Oțet de vin roșu

Făcut din vin roșu care se lasă să fermenteze până devine acru, oțetul de vin roșu are o serie de întrebuințări. Este un ingredient ideal în sosuri pentru salate, sosuri, rețete cu preparate gătite lent , marinade, reducții și murături.

Oțet de orez

Oțetul de orez sau oțetul de vin de orez este făcut din vin de orez fermentat. Are o aromă dulce, delicată și este mai puțin acid în comparație cu majoritatea tipurilor de oțet. 

Culoarea oțetului de orez poate varia în funcție de țara de origine a sticlei, de la limpede la maro până la nuanțe roșii și chiar negre. Acest tip de oțet este folosit mai ales în rețetele asiatice, inclusiv la preparate prăjite, salate, tăiței și legume.

Oțet de mere

Oțetul de mere a avut o popularitate sporită în ultimii ani datorită varietății sale mari de utilizări. Este făcut din suc de mere fermentat, dându-i o aromă cu totul unică.

Poți amesteca oțet de mere cu ulei de măsline pentru a crea o vinegretă de salată. Este, de asemenea, un ingredient în rețetele de friptură, creveți și unele feluri de mâncare din cartofi.

Oțetul de mere este unul dintre acele tipuri de oțet cunoscute pentru sprijinirea digestiei și îmbunătățirea sănătății intestinale. Unii oameni chiar îl beau direct sau amestecat cu apă. Există multe rețete de băuturi tonice pentru wellness care folosesc oțet de mere ca ingredient principal.

Poți face chiar și balsam pentru păr cu cidru de mere, care ajută la restabilirea volumului și la curățarea profundă a părului și a scalpului .

Oțet de Sherry

Oțetul de Sherry este făcut din vin de Sherry în provincia Cadiz din sud-vestul Spaniei. Este fermentat în mod natural și învechit timp de cel puțin șase luni. Oțetul de Sherry Reserva este învechit timp de cel puțin doi ani, în timp ce Gran Reserva este învechit mai mult de 10 ani.

Acest tip de oțet poate fi folosit ca înlocuitor al oțetului balsamic în mâncăruri precum salata Caprese, dar are o aromă unică în sine.

Oțet din malț

Oțetul de malț este obținut din orz de malț. Este cel mai bine cunoscut ca ingredient în preparatul tradițional englezesc fish and chips. Poate fi folosit și în fasole și pentru a face murături.

Tipuri de oțet pe care nu ar trebui să le folosești ca ingrediente în bucătărie

Oțetul de curățat nu este deloc un produs alimentar. De fapt, este nesigur de ingerat. Cu o aciditate de 6% (majoritatea oțetului este de 5%), este o soluție naturală pentru curățarea suprafețelor din casă. Poți face un spray universal cu oțet de curățare în același mod în care ai face cu oțet alb, cu un raport de o parte de oțet la o parte de apă.

Oțetul industrial, uneori numit oțet horticol, este, de asemenea, periculos de ingerat. Oțetul industrial are de obicei 20-30% aciditate. Este folosit într-o varietate mare de scopuri, de la curățarea clădirilor comerciale la uciderea buruienilor.

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă