Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie

Fără coacere

Indiferent dacă gătești sau faci curățenie trebuie să știi care sunt tipurile de oțet potrivite pentru fiecare activitate în parte. Există atât de multe tipuri de oțet, încât probabil că și tu ai în bucătărie câteva dintre ele. Totuși, ce este exact oțetul și de unde știi care sunt cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Descoperă câteva sfaturi utile de la specialiști.

Cristina Catană
Publicat: 27 noiembrie 2023, 07:00
Unele tipuri de oțet au o aciditate foarte mare și nu trebuie consumate / Profimedia Images

Oțetul se prepară prin adăugarea de bacterii la orice tip de alcool – vin, cidru tare, bere – sau zaharuri, care sunt apoi fermentate și transformate în acid acetic. 

Timpul necesar pentru ca oțetul să fermenteze depinde de ingredientul din care este făcut.

Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit

Fiecare tip de oțet are un profil de aromă individual și adesea un scop unic în afara bucătăriei. Oțetul pe care îl poți folosi pentru a curăța podelele probabil nu este același pe care îl pui la salată. Iată câte tipuri de oțet există și cele mai bune modalități de utilizare a fiecăruia.

Oțet alb distilat

Oțetul alb distilat, care este uneori etichetat ca oțet alb, este de obicei făcut dintr-o combinație de aproximativ 5-10% acid acetic și aproximativ 90-95% apă. Acest tip de oțet este unul dintre cele mai versatile.

Există mai multe utilizări culinare pentru a pune în valoare aroma intensă a oțetului alb. Este ingredient în ketchup, iar câteva picături se pun chiar și în piureul de cartofi pentru a-i da o culoare mai deschisă, aproape de alb.

Oțetul alb este cunoscut mai ales pentru proprietățile sale excelente de curățare. Când este amestecat cu bicarbonat de sodiu, creează o soluție de spumă care este utilă pentru îndepărtarea grăsimii și a resturilor din tigăi.

Oțetul alb este, de asemenea, un excelent detergent universal. Adaugă o parte de oțet la o parte de apă într-o sticlă cu pulverizator și agit-o. Adaugă și câteva picături din uleiul tău esențial preferat pentru a reduce mirosul oțetului și vei avea o soluție care va curăța aproape orice.

Oțetul alb are și alte utilizări în casă . Poate înmuia rufele, poate curăța și detartra un filtru de cafea, poate ajuta la păstrarea florilor proaspete și multe altele.

Oțet de vin alb

După cum indică și numele, oțetul de vin alb este făcut din vin alb fermentat. Gustul este mai blând decât cel al oțetului alb distilat și cel al oțetului de cidru de mere. Are destul de multe scopuri culinare și este adesea folosit în sosuri și chiar marinade.

Oțet balsamic

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai populare tipuri de oțet. Cu cât este învechit mai mult, cu atât culoarea este mai închisă, cu atât aroma este mai dulce și consistența este mai groasă. 

Deși este ușor să găsești oțet balsamic la orice supermarket, prețul poate varia. Cele mai bune pot ajunge să coste și 1000 de lei. Oțetul balsamic este produs în Italia din must de struguri.

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai bune tipuri de combinat cu alimente. Poate fi amestecat cu ulei de măsline extravirgin pentru un dressing ușor de salată. Se pune în marinadă, este gustoasă pus peste brânză mozzarella. 

Oțetul balsamic alb este un tip de oțet balsamic care este făcut din must alb de struguri Trebbiano.

Oțet de șampanie

Oțetul de șampanie este făcut din șampania care a fost fermentată. Dintre toate tipurile de oțet, are cea mai ușoară aromă, care este atât acră, cât și dulce. Oțetul de șampanie are un gust grozav în salate, în preparate cu carne de porc înăbușită.

Oțet de vin roșu

Făcut din vin roșu care se lasă să fermenteze până devine acru, oțetul de vin roșu are o serie de întrebuințări. Este un ingredient ideal în sosuri pentru salate, sosuri, rețete cu preparate gătite lent , marinade, reducții și murături.

Oțet de orez

Oțetul de orez sau oțetul de vin de orez este făcut din vin de orez fermentat. Are o aromă dulce, delicată și este mai puțin acid în comparație cu majoritatea tipurilor de oțet. 

Culoarea oțetului de orez poate varia în funcție de țara de origine a sticlei, de la limpede la maro până la nuanțe roșii și chiar negre. Acest tip de oțet este folosit mai ales în rețetele asiatice, inclusiv la preparate prăjite, salate, tăiței și legume.

Oțet de mere

Oțetul de mere a avut o popularitate sporită în ultimii ani datorită varietății sale mari de utilizări. Este făcut din suc de mere fermentat, dându-i o aromă cu totul unică.

Poți amesteca oțet de mere cu ulei de măsline pentru a crea o vinegretă de salată. Este, de asemenea, un ingredient în rețetele de friptură, creveți și unele feluri de mâncare din cartofi.

Oțetul de mere este unul dintre acele tipuri de oțet cunoscute pentru sprijinirea digestiei și îmbunătățirea sănătății intestinale. Unii oameni chiar îl beau direct sau amestecat cu apă. Există multe rețete de băuturi tonice pentru wellness care folosesc oțet de mere ca ingredient principal.

Poți face chiar și balsam pentru păr cu cidru de mere, care ajută la restabilirea volumului și la curățarea profundă a părului și a scalpului .

Oțet de Sherry

Oțetul de Sherry este făcut din vin de Sherry în provincia Cadiz din sud-vestul Spaniei. Este fermentat în mod natural și învechit timp de cel puțin șase luni. Oțetul de Sherry Reserva este învechit timp de cel puțin doi ani, în timp ce Gran Reserva este învechit mai mult de 10 ani.

Acest tip de oțet poate fi folosit ca înlocuitor al oțetului balsamic în mâncăruri precum salata Caprese, dar are o aromă unică în sine.

Oțet din malț

Oțetul de malț este obținut din orz de malț. Este cel mai bine cunoscut ca ingredient în preparatul tradițional englezesc fish and chips. Poate fi folosit și în fasole și pentru a face murături.

Tipuri de oțet pe care nu ar trebui să le folosești ca ingrediente în bucătărie

Oțetul de curățat nu este deloc un produs alimentar. De fapt, este nesigur de ingerat. Cu o aciditate de 6% (majoritatea oțetului este de 5%), este o soluție naturală pentru curățarea suprafețelor din casă. Poți face un spray universal cu oțet de curățare în același mod în care ai face cu oțet alb, cu un raport de o parte de oțet la o parte de apă.

Oțetul industrial, uneori numit oțet horticol, este, de asemenea, periculos de ingerat. Oțetul industrial are de obicei 20-30% aciditate. Este folosit într-o varietate mare de scopuri, de la curățarea clădirilor comerciale la uciderea buruienilor.

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Îi lua banii, îi opreşte apa şi gazele, apoi o dădea afară din casă. Umilința la care era supusă o mamă din Gorj de către propriul soț
Îi lua banii, îi opreşte apa şi gazele, apoi o dădea afară din casă. Umilința la care era supusă o mamă din Gorj de către propriul soț
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine