Cele mai cunoscute tipuri de vafe. Un preparat îndrăgit în întreaga lume

Fără coacere

Waffles sau mai pe românește vafele au devenit un desert tot mai popular în ultimii ani, fie datorită aparatelor care permit pregătirea lor acasă, fie pentru că au apărut tot mai multe magazine specializate. Află și tu care sunt cele mai cunoscute tipuri de vafe din lume. Descoperă de ce sunt atât de îndrăgite.

Cristina Catană
Publicat: 17 aprilie 2023, 07:00
În lume se fac cel puțin 10 tipuri de vafe / Profimedia Images

Mulți dintre noi cred că există un singur fel de vafe, cele dreptunghiulare cu multe pătrate drept model. De fapt, există o multitudine nu doar de forme, ci de rețete. Îți prezentăm 10 tipuri de vafe pe care le poți găsi în diverse părți ale lumii.

Cele mai cunoscute tipuri de vafe

Vafele sunt îndrăgite în întrega lume. Acestea pot fi atât dulci, cât și sărate. Vafele pot fi servite la micul dejun, însă de multe ori sunt alese ca desert după o masă copioasă. Sunt ușor de preparat, nu neceistă foarte multe ingrediente și pot fi servite de întreaga familie.

Vafe de Bruxelles

Vafele de Bruxelles sunt vafe mari, dreptunghiulare sau pătrate, crocante la exterior și pufoase la interior, cu modele mari și adânci. Sunt făcute cu un aluat cu drojdie care le face super ușoare și crocante. Se servesc cel mai des cu sos de ciocolată, dar și cu zahăr pudră, fructe, frișcă sau chiar înghețată. 

Vafele de Bruxelles au o rivalitate deosebită cu vafele de Liege, însă important este că ambele variante sunt delicioase și ambele sunt cele mai populare tipuri din Belgia.

Citește și

Vafele americane

Vafele americane se dospesc cu praf de copt în loc de drojdie. O vafa tradițională americană este mult mai subțire și mai densă decât una belgiană. Vafele americane au modele mult mai mici și pot fi consumate în orice moment al zilei cu topping dulce sau sărat.

Vafe din cartofi

Vafele din cartofi sunt foarte populare în Marea Britanie și Irlanda și sunt o alegere excelentă pentru cei care vor să încerce ceva diferit. În esență, este un fel de clătită de cartofi în formă de vafă, peste care se pune brânză, smântână, roșii tăiate cubulețe, ceapă, morcovi și fulgi de ardei iute. Alte variante de topping sunt avocado, ciuperci, ouă prăjite și cârnați. Află mai multe despre cum se coace un avocado.

Conuri de înghețată

Cornetul de vafe este un cornet folosit ca recipient pentru înghețată în care vafa este mai mare, mai pufoasă și mai groasă.

Vafe vegane

Chiar și vafele pot fi vegane. Nu trebuie decât să înlocuiești laptele de vacă cu unul vegetal care suportă tratament termic și ai vafe vegane. Desupra lor poți pune orice toping de fructe, dar se potrivesc excelent cu fructele de pădure. Încearcă și rețet de vafe sărate cu cașcaval în aluat.

Vafe de Hong Kong

Vafele de Hong Kong sunt adesea numite vafe cu bule, pufuri de ouă sau ”eggettes„. În loc de modelul în interior al celorlalte vafe acestea au niște bule umflate care pot fi desprinse cu ușurință. În chineză, ele sunt numite „ouă mici” și sunt una dintre mâncărurile de stradă cele mai populare. Se servesc cu unt de arahide și zahăr sau umplute cu fructe. 

Vafe de Liege

Vafele de Liege sunt mai mici decât vafele de la Bruxelles, având o textură mai densă și un strat de zahăr caramelizat la exterior, care împiedică vafa să devină umedă când este acoperită cu fructe sau smântână. Vafele din Liège sunt făcute dintr-un aluat cu drojdie adaptat din cel de pâine. Sunt mai dulci și mai grele decât vafele de la Bruxelles și au margini neregulate.

Vafa de la Liège este a doua ca popularitate din Belgia, deșii locuitorii din Liege susțin că desertul lor este cel original.

Stroopwafels

Stroopwafels sau „vafe cu sirop” sunt fursecuri subțiri, rotunde, făcute din aluat dulce copt, scufundat în sirop de tip caramel, din melasă, zahăr brun și scorțișoară. 

Stroopwafel-urile își au originea în orașul olandez Gouda. 

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Gofre pentru congelator. Rețeta care te salvează atunci când nu ai timp
Gofre pentru congelator. Rețeta care te salvează atunci când nu ai timp
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
3 mai, 06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Dacă vrei să prepari pască pentru masa de Paște, dar te temi că nu vei avea suficient timp, îți recomandăm o rețetă de pască pufoasă fără aluat. Este cea mai simplă...
3
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Pentru că ouăle umplute nu lipsesc din alimentație, îți recomandăm să încerci și rețeta de ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic. Combinația de ingrediente...
4
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
5
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic