Cele mai populare preparate din 2022. Topul la nivel mondial

La fel ca în alte domenii există o modă și în gastronomie. Fiecare an vine cu preparatele sau ingredientele pe care pare că toată lumea vrea să le încerce. Iată care sunt cele mai populare preparate din 2022, după un top realizat de Instagram.

Cele mai populare preparate din 2022 într-un colaj de patru fotografii
În 2022 au fost la modă preparate de tip confort food / Shutterstock

Pe lista celor mai populare preparate din 2022 sunt deserturi, feluri de bază, salate. A fost un an în care oamenilor le-a plăcut să se delecteze cu mâncăruri bune, complexe, cu combinații inedite de gusturi.

Cele mai populare preparate din 2022

Preparatele clasice, pe care le știi de când erai copil, și pe care trecerea timpului nu le șterge din memoria oamenilor se află și ele pe această listă. Ea a fost popularizată pe tot parcursul anului trecut. Tonul îl dau rețelele de socializare, unde sunt popularizate, iar mai apoi devin celebre în întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Budincă de banane

Budinca de banane este unul dintre cele mai aromate deserturi pe care l-ai putea încerca. Este dulce, moale și fin.

Budincă de banande pusă în pahare transparente
Budinca de banane se face în 20 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 340 g lapte condensat
  • 500 ml lapte integral
  • 140 g budincă instant cu cremă de banane
  • 600 g smântână
  • 70 g zahăr
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • 1 banană mare, feliată
  • 400 g biscuiți digestivi

Mod de preparare

Se amestecă laptele condensat și laptele integral până se omogenizează. Se adaugă amestecul de budincă și se bate bine. Se dă la frigider și se lasă 10 minute.

Se bate smântâna până devine frișcă, apoi se amestecă cu budinca. Se pun 80 g din biscuiții digestivi pe fundul unei tăvi de 22×33 cm. Se pune jumătate din amestecul de budincă deasupra biscuiților și se întinde uniform cu o spatulă. Se aranjează feliată deasupra și se adaugă 80 g de biscuiți. Se întinde restul de budincă și se întinde cu o spatulă.

Se pisează restul de biscuiți și se presară deasupra budincii. Se dă la frigider.

Citește și

Paste manicotti cu spanac și sos de roșii

Pastele manicotti sunt paste de dimensiuni mari, care umplute cu spanac și sos de roșii sunt perfecte pentru o cină ușoară.

Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii servite pe farfurii albe
Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii se servesc fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 8 bucăți manicotti sau alte paste tubulare mari
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • 450 g brânză ricotta
  • 60 g parmezan ras fin
  • coaja de 1 lămâie rasa fin
  • 300 g spanac congelat, dezghețat și scurs
  • 500 ml sos marinara preparat
  • 1/4 linguriță de oregano uscat
  • 40 ml smântână
  • sare grunjoasă
  • piper măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-o oală mare se pune la fiert apă cu sare și se lasă să fiarbă până clocotește. Apoi se pun pastele și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg și se pun într-un singur strat pe o tavă de copt unsă cu ulei. Între timp, într-un castron mediu, se amestecă brânza ricotta, parmezanul și coaja de lămâie. Când s-au omogenizat se pune și spanacul, se condimentează și se omogenizează.

Se transferă umplutura într-o pungă mare de plastic cu zip lock. Se răsucește și se strânge punga astfel încât umplutura să fie concentrată într-un colț. Cu foarfeca se taie o parte din colț și se umplu pastele. Apoi se aranjează în tavă.

Într-un castron mediu se amestecă sosul marinara, oregano și smântâna. Se toarnă sosul uniform peste paste. Tava se dă la cuptor și se lasă 30 de minute. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Tartă de lămâie și bezea

Biscuiții cu lămâie și bezea sunt desertul rapid de care ai nevoie atunci când ai poftă de o prăjitură cu gust dulce-acrișor.

Tarta de lămâie și bezea servită pe o farfurie albă alături de o ceașcă de ceai
Tarta de lămâie și bezea se potrivește cu un ceai rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g biscuiți sărați subțiri
  • 85 g unt
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 2 lingurițe de făina
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 2 linguri de zahăr
  • 400 g lapte condensat îndulcit
  • 120 g suc de lămâie
  • 300 g bezea italiană 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C și se tapetează o tavă de 20×20 cm cu hârtie de copt.

Se pun biscuiții săraci într-o pungă mare de plastic și se bat cu un sucitor până se mărunțesc. Se amestecă într-un castron cu untul și zahărul și se amestecă cu mâinile până se formează bulgări mari.

Se pune compoziția în tavă și se apasă cu degetele astfel încât se întindă uniform. Se coace 12-15 minute până devine aurie. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Între timp se amestecă laptele condensat îndulcit cu gălbenușurile de ou. Se adaugă sucul de lămâie, praful de copt și făina și se amestecă bine până când se omogenizează.

Se toarnă crema de lămâie în tavă, se întinde uniform și se coace încă 12-15 minute. Apoi se dă la frigider pentru 2 ore.

Apoi se taie în 9 pătrate și se pune bezea italiană pregătită într-o pungă prevăzută cu un vârf rotund. Se pune bezea pe fiecare pătrat și se arde puțin cu o torță de bucătărie. Încearcă și rețeta de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.

Sandvici cu omletă la cuptor

Dacă nu știi ce să gătești rapid pentru dimineață sau pentru un drum lung poți oricând să alegi acest sandvici cu ou.

Sandvici cu on și avocado servit pe o farfurie albă
În omleta pentru sandvici se pot pune orice legume dorești / Shutterstock

Ingrediente

  • 18 ouă mari
  • 70 ml lapte degresat
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 1 linguriță de praf de ceapă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • 300 g spanac tocat congelat și scurs
  • 120 g brânză Cheddar mărunțită
  • 1 ardei gras roșu tocat
  • 4 felii de bacon
  • 12 brioșe englezești din grâu integral, prăjite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se unge cu ulei o formă de copt de 30×40 cm.

Se bat ouăle cu laptele, praful de chili, praful de ceapă, sarea, piperul și chimenul într-un castron mare. Compoziția se toarnă în tava de copt pregătită și se presară cu spanac, brânză, ardei gras și bacon. 

Se coace până când se întărește, 22-28 de minute, rotind tava din spate în față la jumătate pentru a asigura o gătire uniformă.

Se taie în 12 și se pune pe fiecare brioșă.

Bulete de macaroane cu brânză

Buletele de macaroane cu brânză sunt perfecte pentru o gustare caldă, alături de sos de brânză, de smântână, de iaurt sau sos marinara. Încearcă și rețeta de macaroni cu brânză.

Buletele de macaroane cu brânză servite într-un coșuleț
Buletele de macaroane cu brânză se pot servi cu sos de smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 linguriță de unt nesărat
  • 40 g plus o lingură de făină universală, împărțită
  • 300 ml  lapte integral
  • 240 g brânză Cheddar
  • 240 g brânză Monterey Jack mărunțită
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • ½ linguriță de piper negru
  • ½ linguriță de piper roșu
  • 240 g paste mici fierte
  • ulei vegetal
  • 2 ouă mari, ușor bătute
  • 2 lingurițe de apă
  • 400 g pesmet panko

Mod de preparare

Se topește untul într-o cratiță mare la foc mediu. Se amestecă o lingură de făină și amestecă constant, un minut. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă să clocotească, amestecând des, până când compoziția se îngroașă ușor și stă pe fundul unei linguri.

Se dă focul mai mic, se adaugă brânza Cheddar, brânză Monterey Jack, sarea, praful de usturoi, piperul negru și piper roșu, amestecând constant până când brânzeturile se topesc și amestecul este omogen, aproximativ două minute. Se ia de pe foc și se adaugă peste pastele fierte.

Se întinde amestecul uniform într-o tavă de copt. Se acoperă cu folie de plastic, apăsând-o astfel încât să stea lipită de compoziție. Se dă la rece cel puțin 3 ore sau până la 24 de ore.

Apoi se pune ulei într-o cratiță adâncă. Din compoziția de paste se formează bile. Din 2 două linguri de paste ar trebui să iasă o bilă. Se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Se bat ouăle și apa într-un vas adânc. Se pune pesmet panko într-un alt vas și restul de făină într-un al treilea vas de mică adâncime. Se trece fiecare bilă prin cele 3 castroane, mai întâi prin făină apoi prin ou și apoi prin pesmet.

Bilele se prăjesc în ulei încins, timp de 4-5 minute. Se scot pe prosop de hârtie și se servesc imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
rețete de chutney în borcane transparente
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ce au descoperit poliţiştii clujeni în frigiderul unui tânăr de 31 de ani
Ce au descoperit poliţiştii clujeni în frigiderul unui tânăr de 31 de ani
Ce au descoperit poliţiştii clujeni în frigiderul unui tânăr de 31 de ani
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Povestea fascinantă a Prințului adormit al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Ce este autismul virtual și de ce este tot mai întâlnit la copii. Cum se manifestă
Ce este autismul virtual și de ce este tot mai întâlnit la copii. Cum se manifestă
Ce este autismul virtual și de ce este tot mai întâlnit la copii. Cum se manifestă
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
închide