Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios
Oricând ai poftă de un desert aromat care îmbină în mod echilibrat aromele dulci și acrișoare poți prepara un chec de post cu vișine. Se poate servi cu o cupă de frișcă vegetală alături pentru a deveni un adevărat răsfăț.
Pentru checul de post cu vișine poți folosi atât vișine proaspete, cât și congelate sau din compot. Dacă te simți îndrăzneață poți pune chiar și fructe din vișinată. În acest caz desertul nu va fi servit și copiilor. Pentru a aduce un plus de aromă poți folosi și un strop de esență de migdale sau chiar migdale mărunțite dacă vrei ca prăjitura ta să aibă note crocante.
Checul de post cu vișine se poate păstra într-un recipient închis ermetic până la 3-4 zile fără să se usuce. Poate fi și congelat, porționat, în pungi speciale. Când vrei să îl consumi, îl scoți și îl încălzești la cuptorul cu microunde sau la cel am aragazului.
Ingrediente
Acest chec de post cu vișine este simplu de preparat și oferă o aromă și o textură delicioasă datorită fructelor. Poți ajusta cantitatea de zahăr sau adăuga alte ingrediente precum scorțișoară sau coajă de lămâie pentru a-ți personaliza gustul preferat.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o formă de chec cu ulei sau se tapetează cu hârtie de copt.
Cum prepari rețete de chec cu vișine
Într-un bol mare, se amestecă făina, zahărul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Apoi se adaugă vișinele scurse de zeamă în compoziția de ingrediente uscate și se amestecă ușor pentru a le îmbrăca în făină pentru a împiedica scufundarea în timpul coacerii.
În alt bol, se combină uleiul vegetal, apa/laptele vegetal și esența de vanilie. După aceea, treptat, se adaugă amestecul lichid în cel de ingrediente uscate și se amestecă până când se obține un aluat omogen.
Se toarnă aluatul de chec în forma pregătită pentru copt. Se coace checul în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când este rumenit. Se scoate checul din cuptor și se lasă să se răcească în formă pentru câteva minute. Apoi se scoate și se lasă să se răcească complet pe un grătar.
Ce fel de vișine poți folosi (congelate, compot)
Pentru a folosi vișine în rețeta de chec, poți opta pentru variante proaspete, congelate sau chiar din compot. Fiecare opțiune are avantaje și poți alege în funcție de preferințele tale sau de disponibilitatea lor.
Dacă folosești vișine proaspete, spală-le bine sub apă curată și îndepărtează sâmburii. Poți folosi vișinele întregi sau le poți tăia în jumătăți pentru a le distribui uniform în chec.
Vișinele proaspete oferă o aromă intensă și sunt adesea considerate mai gustoase. Ele adaugă o prospețime și o textură plăcută desertului.
Dacă folosești vișine congelate, lasă-le să se dezghețe înainte de a le folosi în rețetă. Dacă sunt prea umede, poți scurge excesul de apă rezultat din dezghețare. Au avantajul de a putea fi folosite în orice perioadă a anului. De obicei, acestea își păstrează aromă în mare parte.
Dacă alegi vișine din compot, scurge-le bine de lichid Poți să le clătești sub apă rece pentru a elimina excesul de zahăr sau sirop. Au avantajul de fi gata de folosit imediat și au o aromă dulce și ușor acrisoară care poate îmbogăți gustul checului.
Alte fructe care se pot pune în chec
Există multe alte fructe delicioase pe care le poți adăuga în chec pentru a-i îmbogăți gustul și a-i oferi o aromă aparte.
Dacă vrei să folosești fructe proaspete poți pune mere, pere, cireșe, piersici, caise. Le poți tăia cubulețe sau felii, iar merele pot fi date pe răzătoare.
De asemenea, ai varianta fructelor uscate. Stafidele hidratate în prealabil în apă caldă și scurse pot adăuga o dulceață specială checului. Curmalele pot fi tăiate bucățele sau tocate, iar caisele uscate și merișoarele aduc o aromă dulce și un plus de textură.
În categoria fructelor congelate care pot fi puse în chec intră zmeura, afinele, mango, vișinele sau ananasul.