Chifle cu brânză dulce și prune, perfecte pentru micul dejun
În plin sezon al prunelor coapte, poți beneficia de gustul și aroma lor incluzându-le în cât mai multe preparate, dulci sau sărate. Îți oferim în acest scop o rețetă de chifle cu brânză dulce și prune, perfecte pentru micul dejun.
Galerie foto
Tot ce ai de făcut pentru prepararea chiflelor este să frămânți un aluat asemănător cu cel de cozonac, dar fără zahăr adăugat. Vei amesteca brânza cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. Prunele le poți alege ușor coapte, iar dacă le dorești mai aromate, poți presăra pudră de scorțișoară peste ele. Este un desert potrivit și pentru gustările celor mici, dar și pentru pauza de masă de la birou.
Prunele sunt printre cele mai versatile fructe de folosit în deserturi. Sunt gustoase și aromate, dar au și aspect cuceritor. Pe lângă rețetele de gem, dulceață sau compot, pe care le poți prepara din prune, mai poți încerca și diferite creme, toppinguri sau băuturi. De asemeni, poți include prunele în blaturi pentru prăjituri sau le foți folosi ca umpluturi.
Una dintre cele mai adorate rețete de deserturi cu prune este cea de găluște sau gomboți cu prune. Dacă nu ai încercat-o încă, îți recomandăm cu încredere rețeta. Iar mai jos îți oferim rețeta pentru chifle cu brânză dulce și prune.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti ingredientele pentru a prepara aluatul, care necesită un timp de frământare și un timp de dospire. În timpul cât aluatul va sta la dospit, te vei ocupa de pregătirea umpluturii de brânză și a prunelor.
Cum prepari aluatul pentru chifle cu brânză dulce și prune
Într-un bol amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până când cele două ingrediente se lichefiază. Adaugă 2-3 linguri de lapte cald și o lingură de făină și omogenizează compoziția. Lasă maiaua de drojdie timp de 10 minute la odihnit, să se activeze compușii din drojdie.
În bolul mixerului adaugă făina trecută prin sită. Topește untul și lasă-l să se răcorească. Laptele încălzește-l ușor, fără a-l aduce la punctul de fierbere. Apoi spală prunele și pune-le într-o sită, la scurs.
După ce s-a scurs timpul de relaxare al drojdiei, poți începe prepararea aluatului. Peste făina din bol adaugă un ou și maiaua de drojdie. Începe să amesteci toate aceste ingrediente, turnând treptat din laptele cald, dar și untul topit. Presară și sarea și frământă bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă bolul cu un o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit timp de 50-60 de minute, la temperatura camerei.
Între timp, amestecă brânza cu zahărul pudră și grișul și secționează prunele în bucăți mai mici.
Descoperă și o rețetă de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară.
Cum formezi și coci chiflele
Când aluatul s-a dospit suficient și și-a dublat volumul, scoate-l pe masa de lucru presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi întinde aluatul într-o foaie nu uniformă. Secționează foaia în 10-12 pătrate. Adaugă la centrul fiecărui pătrat câte o lingură de brânză și bucăți de prune. Apoi adună colțurile pătratelor de aluat peste ingredientele de la mijloc și lipește-le prin presare. Modelează din fiecare pătrat de aluat cu umplutură chiflele rotunde.
Așază aceste chifle cu brânză dulce și prune într-o tavă unsă cu unt și mai lasă-le să se dezvolte timp de 10-15 minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Unge suprafața chiflelor cu ou bătut și pune tava în cuptorul încălzit. Coace chiflele pentru 35-40 de minute, la 200 de grade Celsius.
După coacere le transferi pe un grătar de răcire și le presari cu zahăr pudră.
Tot din categoria deserturilor cu prune, savuroase și interesante, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu prune și migdale, glazurată cu ciocolată albă.
Galerie foto