Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Dacă te întrebi ce să mai prepari pentru a-i impresiona pe cei dragi cu gustări simple, dar delicioase, prepară chiftele de orez. Rețeta este simplă, rapidă și ușor de preparat.
Galerie foto
Chiftelele din orez sunt inspirate după rețeta siciliană denumită ”Arancini”. Este o rețetă de aperitiv foarte cunoscută și apreciată atât în peninsulă cât și în celelalte bucătării ale lumii. Nu conține multe ingrediente și nu necesită nici metode complexe de preparare sau timp îndelungat.
Chiftelele din orez se mai pot prepara și atunci când ai avut orez în meniu și ți-au mai rămas două porții pentru a doua zi. Este un mod de a servi același preparat, dar sub o altă formă și cu gust ușor diferit. Urmărește mai jos rețeta completă a chiftelelor din orez, cu listă de ingrediente și pași necesari pentru a o prepara și tu.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea orezului, dacă nu îl ai deja pregătit dintr-un meniu anterior. Fierbe orezul al dente în apă sau în supă de legume sau supă de pui. Apa sau supa vor fi în cantitate de 3:1 față de cantitatea de orez.
Citește și articolul despre cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților. După ce orezul a absorbit tot lichidul, stinge focul, acoperă vasul cu un capac și mai lasă orezul să-și continue hidratarea timp de 10 minute.
Cum prepari chiftele de orez
Curăță ceapa și dă-o pe răzătoare, apoi scurge-o bine și adaug-o într-un bol încăpător. Curăță morcovul și dă-l și pe acesta pe răzătoare. Adaugă-l peste ceapa din bol. Morcovul este opțional, dar va oferi un plus de culoare și gust chiftelelor. Adaugă orezul fiert, pătrunjelul verde spălat și tocat mărunt, sare, piper și boia de ardei, după gust.
Adaugă și oul și omogenizează bine compoziția pentru chiftele. În funcție de consistență, adaugă și pesmet. Apoi ia cu o lingură din compoziție și formează mici bile pe care să le tăvălești prin pesmet.
Pune ulei mai mult într-o tigaie adâncă, așezată pe flacăra aragazului. Lasă-l să se înfierbânte și scufundă chiftele de orez în el. Rumenește bine chiftelele de orez în uleiul înfierbântat, la foc de intensitate mai mare. Întoarce-le de pe o parte pe cealaltă pentru o rumenire uniformă. Apoi scoate-le cu o spumieră pe un platou pe care așezi prosoape de hârtie. Lasă-le să se scurgă bine și transferă-le pe platouri de servire.
Poți servi chiftelele din orez ca gustare, alături de legume proaspete și brânzeturi. Le mai poți servi cu diferite salate verzi, dar le poți servi și cu sosuri dulci-picante, de roșii sau de ardei. Vezi aici cum se prepară și rețeta de dulceață de ardei iuți, perfectă pentru astfel de gustări.
Tot din categoria rețetelor de chiftele, îți mai recomandăm să încerci și chiftelele de ton cu cartofi și ciuperci. Sunt perfecte și pentru o zi de post cu dezlegare la pește.