Colivă. Rețetă tradițională din străbuni
Rețeta de colivă aparține bucătăriei tradiționale românești și se prepară doar pentru anumite ritualuri religioase. Se prepară din grâu sau arpacaș și reprezintă o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire în anumite zile acceptate de orânduirile bisericești.
Coliva se prepară doar pentru parastase, înmormântări și sărbători religioase. Reprezintă elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților se prepară coliva tradițională, care se duce la biserică împreună cu o sticlă cu vin. Acestea vor fi sfințite de către preot, apoi se pot împărți.
Coliva este un desert care se prepară din grâu fiert și se îndulcește cu miere sau cu zahăr. Aceasta simbolizează trupul mortului, hrănit în timpul vieții în principal cu grâu, pentru că din el se face pâinea. Celelalte ingrediente care se adaugă în interior și ca decor reprezintă virtuțile sfinților ori ale răposaților pomeniți sau dulceața vieții veșnice pe care sperăm că a dobândit-o mortul.
Încă din vremuri antice coliva se prepara doar din grâu fiert, îndulcit cu miere de albine. Era oferită ca ofrandă zeilor. Înainte de a fi fiert, grâul se spăla în 9 ape, ca simbol al celor 9 cete îngerești. În vremurile noastre a apărut arpacașul și este care este mai la îndemână și fierbe într-un timp mai scurt.
Învață și tu să prepari colivă după rețeta din străbuni pe care ți-o oferim în continuare detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea grâului( arpacașului) pe care îl sortezi de impurități și îl speli în nouă ape. Acestea reprezintă cele 9 cete îngerești. Tradiția spune că în timp ce speli grâul să spui și ”Tatăl nostru” tot de 9 ori.
Cum prepari rețeta de colivă tradițională
După ce ai spălat și scurs bine grâul, pune-l într-un ceaun sau o cratiță cu baza stratificată. Adaugă apa și sarea. Proporția dintre arpacaș și apă este de aproximativ 1:4. Se pune mai multă apă decât pentru fierberea orezului, deoarece arpacașul se hidratează mai mult.
Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la foc de intensitate medie. Lasă arpacașul să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Înlătură această spumă, apoi micșorează intensitatea focului la minim. Lasă-l să fiarbă până când se hidratează și absoarbe toată apa. Amestecă-l ușor cu o spatulă de lemn, doar spre final de fierbere când începe să se lipească de pereții vasului. Timpul de fierbere este de aproximativ 40-50 de minute. Nu exagera cu fierberea pentru a nu se strivi grăunții de grâu.
Ridică vasul de pe flacăra aragazului, adaugă zahărul și toate aromele și amestecă bine până când se omogenizează. Așază din nou vasul pe foc și mai fierbe coliva pentru 5-6 minute, atât cât să se topească zahărul. O poți gusta luând din ea cu o lingură și lăsând-o să se răcească. În funcție de gust mai poți adăuga zahăr sau arome.
Acoperă delicioasa colivă cu o folie la contact și las-o la loc răcoros până când este răcită. Arpacașul își va mai mări volumul în timp ce se răcește. După răcirea completă adaugă miezul de nucă măcinat mai grosier și amestecă bine cu o spatulă pentru omogenizare.
Pune coliva pe platouri sau în vase rotunde sau ovale și dă-i forma dorită. Presară deasupra biscuiți măcinați fin și zahăr pudră. Cu ajutorul unui șablon special formează semnul crucii folosind pudră de cacao trecută prin sită direct peste șablon. Opțional, o poți decora și cu bomboane mici, multicolore.
Descoperă și o rețetă de colaci de casă împletiți, speciali pentru ritualuri religioase.