Compot de piersici pentru iarnă, perfect pentru micul dejun și deserturi

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Nu rata sezonul piersicilor gustoase și parfumate fără a prepara rețeta de compot de piersici pentru iarnă. Te vei bucura de gustul acestuia la micul dejun, dar și în diferite deserturi.

Maria Udrea
Publicat: 28 iulie 2023, 07:00

Galerie foto

Compotul de piersici este ideal pentru prăjituri și torturi / Shutterstock

Piersicile fac parte din categoria de fructe care merită din plin conservate pentru iarnă sub formă de compot, gem, dulceață sau băuturi. Ca și caisele și nectarinele, sunt fructe aromate cu conținut bogat în nutrienți, vitamine și antioxidanți. Au un conținut bogat în fibre, cu rol buna funcționare a sistemului digestiv. Consumul regulat de piersici este benefic tranzitului intestinal. Sunt ideale de consumat proaspete, dar sunt benefice și conservate pentru iarnă.

Citește și

Cel mai simplu mod de a le conserva este preparând rețeta de compot. Descoperă aici și o rețeta de dulceață de piersici preparată după rețeta bunicii. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu compot de piersici pentru iarnă, perfect pentru micul dejun, dar și pentru prăjituri și torturi.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de pregătirea piersicilor pentru compot, este necesară pregătirea borcanelor. Ai nevoie de 4-5 borcane de 800 ml. Spală borcanele și capacele cu apă și detergent de vase, clătește-le bine și lasă-le la scurs. Apoi, pune borcanele și capacele la sterilizat într-o cratiță cu apă și fierbe-le pentru 7-8 minute. După stingerea focului, lasă borcanele în apa fierbinte până când pregătești piersicile.

Cum pregătești piersicile

Amestecă într-o cratiță apa rece cu bicarbonatul de sodiu până când acesta este diluat. Scufundă piersicile în apa cu bicarbonat și spală-le bine.

Bicarbonatul de sodiu este folosit pentru a îndepărta toate impuritățile din puful fin de pe coaja piersicilor. Scurge apa cu bicarbonat și clătește piersicile în mai multe ape reci. Folosește un cuțit mic pentru legume și taie piersicile în jumătăți sau în sferturi dacă sunt foarte mari. Îndepărtează sâmburii. Dacă ai piersici de mai multe dimensiuni, pe cele mai mici le poți lăsa întregi, fără a le îndepărta sâmburii, dar le vei pune în borcane separate.

Când ai terminat de pregătit toate piersicile, iar borcanele sunt sterilizate poți da start pregătirii compotului.

Cum prepari compot de piersici pentru iarnă

Umple bine borcanele cu bucățile de piersici pe care le așezi în așa fel încât să încapă cât mai multe. Presează ușor piersicile în borcane, cu mare atenție să nu le strivești. Adaugă peste piersicile din borcane zahărul, zahărul vanilinat și sucul de lămâie. Apoi umple-le cu apă plată până la gâtul borcanelor.

Închide borcanele ermetic cu capacele sterilizate. Așază un ștergar curat la baza unei cratițe cu pereții mai înalți decât ai borcanelor. Peste ștergar așază borcanele cu compot, apoi toarnă apă în cratiță până la gâtul borcanelor.

Așază cratița cu borcane deasupra flăcării aragazului, aprinsă la intensitate mică spre medie. Fierbe compotul de piersici pentru 15 minute din momentul în care apa atinge punctul de fierbere.

Apoi stinge focul și lasă borcanele în apa fierbinte până când se răcesc complet. Șterge-le de apă, etichetează-le cu data preparării și depozitează-le pe raftul din cămară. În 2-3 săptămâni te poți bucura de gustul compotului de piersici savurându-l la micul dejun. Iar dacă dorești să folosești piersicile din compot și la rețete de deserturi cea mai potrivită rețetă este rețeta de ruladă diplomat sau chiar clasicul tort diplomat.

Citește și
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Te-ar mai putea interesa și
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Cum poți prepara Ice Tea de piersici. Rețeta care este gata în câteva minute
Cum poți prepara Ice Tea de piersici. Rețeta care este gata în câteva minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
10 mai, 08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
10 mai, 06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. De câte ori a fost căsătorit actorul și cum s-au cunoscut cei doi
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. De câte ori a fost căsătorit actorul și cum s-au cunoscut cei doi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
fresh

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni