Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Compoturile de fructe sunt o modalitate excelentă de a conserva fructele pentru iarnă. Deoarece fructele sunt procesate la maturitate maximă și adesea la scurt timp de la recoltare, conservele își păstrează aceeași valoare nutritivă. Iată cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul. Sfaturi simple și utile de la specialiști.
De cele mai multe fructele de compot sunt consumate drept gustare. Totuși, ele pot fi utilizate într-o mulțime de alte moduri. Indiferent dacă sunt preparate în casă sau cumpărate, conservele de fructe sunt o modalitate excelentă de a te bucura de aromele verii când vremea se răcește.
Iată câteva reguli pentru a alege cele mai bune compoturi și ce poți face cu ele.
Cum poți folosi fructele din compot
În timp ce nivelul de vitamina C dintr-o bucată de fructe proaspete tinde să scadă în câteva zile de la culegere, conservarea va păstra conținutul de nutrienți.
De aceea, compotul este varianta perfectă de conservare pentru iarnă cu condiția să nu conțină cantități mari de zahăr.
Folosește-le în deserturi coapte
Dacă vrei să faci prăjituri cu fructe în miezul iernii și nu găsești în magazin ce îți trebuie, fructele din compot sunt o soluție la îndemână. Ține cont de faptul că, din cauza zahărului, fructele vor fi mult mai dulci. Redu cantitatea de zahăr pe care o pui în restul compoziției.
De asemenea, poate fi necesar să pui și o lingură de amidon de porumb în compoziția de fructe pentru a absorbi excesul de umiditate.
Încearcă o rețetă de tort cu ciocolată și piersici din compot. Este simplă și rapidă.
Folosește condimente
Majoritatea compoturilor de fructe sunt simple. Conțin în general apă, zahăr și fructe, fără alte condimente.
Totuși, poți să le îmbogățești aroma adăugând scorțișoară, vanilie, busuioc sau chiar puțină pudră de chili. Aceste adaosuri nu doar că îmbunătățesc gustul, dar au și diverse beneficii pentru sănătate.
Consumă compotul la puțin timp de la deschidere
În timp ce o cutie de fructe sigilată ar putea rezista câțiva ani pe un raft, odată ce este deschisă trebuie consumată cât mai repede. Departamentul pentru Alimentație și Agricultură al SUA recomandă ca alimentele conservate cu o aciditate ridicată, cum ar fi fructele, să fie păstrate doar cinci – șapte zile de la deschidere.
Dacă compotul se află într-un recipient de metal, ar trebui să transferi resturile într-un recipient din plastic sau de sticlă. În felul acesta aroma se va menține mai bine și se va elimina orice risc de coroziune.
Folosește fructele din compot pentru grătar
Te-ai gândit vreodată că poți pune de grătar felii de ananas din compot? Deoarece fructele conservate sunt mai moi, trebuie să le scurgi bine și să le ștergi cu un prosop de hârtie înainte de a le pune pe grătar. Mai poți pune pe grătar piersici pe care apoi să le presari cu zahăr brun sau cu sirop de arțar.
Congelează fructele din compot
Dacă ai deschis o conservă de fructe și nu ai apucat să o consumi într-un timp rezonabil poți foarte bine să congelezi resturile. Țineți cont că deja sunt moi, așa că după decongelare vor fi și moi.
Le poți folosi pentru a face smoothie, piure de fructe sau le poți integra în creme.
Folosește-le în cât mai multe moduri
Te-ai gândit vreodată să pui câteva căpșuni din compot într-un terci de ovăz pe care îl servești la micul-dejun? Sucul de la compot poate fi folosit pentru a însiropa blatul de prăjituri sau în loc de apă în unele rețete de aluaturi sau blaturi.
De asemenea, fructele pot fi folosite pentru prăjituri cu creme, brioșe, înghețate sau orice alt desert.