Congelarea și decongelarea corectă a fructelor, în funcție de felul în care vrei să le folosești
Fructele sunt darurile minunate pe care natura ni le oferă, însă sunt diferite tipuri în fiecare sezon al anului. Pentru a ne bucura de acestea oricând dorim, avem posibilitatea să le conservăm la borcane sau să le congelăm. Îți oferim mai jos câteva sfaturi utile despre congelarea și decongelarea corectă a fructelor.
Prin congelarea corectă fructele își pot păstra vitaminele și nutrienții din conținutul lor.. Pentru a te bucura de proprietățile acestora și etapa de decongelare va trebui făcută tot corect.
Fructele sunt foarte gustoase în sezonul lor de coacere. În plus, aduc cu ele un aport de sănătate organismului. Chiar dacă fiecare sezon ne oferă o mulțime de fructe, uneori mai poftim și la fructele din extrasezon.
De aceea, în perioada coacerii fructelor este bine să conservăm din ele și pentru mai târziu. Metodele de conservare sunt diferite, fiecare oferă un alt gust al fructelor. Se pot conserva sub formă de băuturi, compoturi, gemuri sau dulceață. Fructele își păstrează foarte bine gustul și aromele conservate astfel. Însă prin aceste metode doar o parte din nutrienții conținuți de fructe se păstrează.
Descoperă și o rețetă de compot de caise întregi și sfaturi pentru a se păstra fructele ferme.
Pentru a beneficia de proprietățile fructelor și în extrasezon, există metoda de congelare a acestora.
Sfaturi utile pentru congelarea și decongelarea corectă a fructelor
Unul dintre aspectele congelării constă în alegerea fructelor. Este important să optăm pentru fructe proaspete, bine coapte, dar ușor ferme. Dacă alegem fructe foarte suculente, după decongelare o parte din sucul lor se va pierde. Și mai există riscul de a se strivi.
Spală fructele înainte de congelare
Este necesar ca fructele să fie bine spălate înainte de congelare, dar și bine scurse. De asemeni, recipientele în care vom congela fructele cât și sertarul congelatorului vor fi bine curățate. Nu este recomandat a se combina în același sertar pachete de fructe și legume cu pachete de carne sau alte ingrediente. Altfel se vor se întrepătrunde mirosurile între ele.
Folosește caserole sau pungi de plastic
Ideal ar fi ca fructele să se congeleze în caserole de plastic, pe categorii. Fructele se vor așeza cu lejeritate pe mai multe rânduri, cu spații create între ele pentru a-și păstra forma. Nu se vor îndesa, pentru a nu se strivi. În schimb, caserolele se vor așeza una peste alte în sertarul congelatorului.
În lipsa spațiului în congelator, se va aplica metoda pungilor de plastic. Dar este o metodă care necesită două etape de congelare. Mai întâi se congelează fructele așezate pe un singur rând în tăvița congelatorului, la mici distanțe între ele. Iar după ce sunt congelate se transferă în pungi. Astfel nu riscăm să se strivească fructele.
Reguli generale de congelare și decongelare a fructelor
Fructele se congelează, însă și în funcție modul în care vor fi folosite. Atunci când se doresc incluse întregi într-un desert se recurge la metodele menționate mai sus.
Însă dacă se folosesc la creme, sau toppinguri, se pot pune direct în pungi fără teamă. Dacă deținem un aparat de vidat, vom respecta instrucțiunile de congelare prevăzute acestuia.
Cât despre decongelarea fructelor, acestea se vor lăsa să se decongeleze lent, la temperatura frigiderului. Se transferă fructele din congelator în frigider, pe raftul de sus.
Dacă te-am convins cum stau lucrurile cu congelarea și decongelarea corectă a fructelor, îți mai oferim și câteva sfaturi despre cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura.