Congelarea și decongelarea corectă a fructelor, în funcție de felul în care vrei să le folosești

Fără coacere

Fructele sunt darurile minunate pe care natura ni le oferă, însă sunt diferite tipuri în fiecare sezon al anului. Pentru a ne bucura de acestea oricând dorim, avem posibilitatea să le conservăm la borcane sau să le congelăm. Îți oferim mai jos câteva sfaturi utile despre congelarea și decongelarea corectă a fructelor.

Maria Udrea
Publicat: 1 iulie 2023, 07:00
Fructele se congelează separat, pentru a se păstra întregi / Shutterstock

Prin congelarea corectă fructele își pot păstra vitaminele și nutrienții din conținutul lor.. Pentru a te bucura de proprietățile acestora și etapa de decongelare va trebui făcută tot corect.

Fructele sunt foarte gustoase în sezonul lor de coacere. În plus, aduc cu ele un aport de sănătate organismului. Chiar dacă fiecare sezon ne oferă o mulțime de fructe, uneori mai poftim și la fructele din extrasezon.

De aceea, în perioada coacerii fructelor este bine să conservăm din ele și pentru mai târziu. Metodele de conservare sunt diferite, fiecare oferă un alt gust al fructelor. Se pot conserva sub formă de băuturi, compoturi, gemuri sau dulceață. Fructele își păstrează foarte bine gustul și aromele conservate astfel. Însă prin aceste metode doar o parte din nutrienții conținuți de fructe se păstrează.

Descoperă și o rețetă de compot de caise întregi și sfaturi pentru a se păstra fructele ferme.

Pentru a beneficia de proprietățile fructelor și în extrasezon, există metoda de congelare a acestora.

Citește și

Sfaturi utile pentru congelarea și decongelarea corectă a fructelor

Unul dintre aspectele congelării constă în alegerea fructelor. Este important să optăm pentru fructe proaspete, bine coapte, dar ușor ferme. Dacă alegem fructe foarte suculente, după decongelare o parte din sucul lor se va pierde. Și mai există riscul de a se strivi.

Spală fructele înainte de congelare

Este necesar ca fructele să fie bine spălate înainte de congelare, dar și bine scurse. De asemeni, recipientele în care vom congela fructele cât și sertarul congelatorului vor fi bine curățate. Nu este recomandat a se combina în același sertar pachete de fructe și legume cu pachete de carne sau alte ingrediente. Altfel se vor se întrepătrunde mirosurile între ele.

Folosește caserole sau pungi de plastic

Ideal ar fi ca fructele să se congeleze în caserole de plastic, pe categorii. Fructele se vor așeza cu lejeritate pe mai multe rânduri, cu spații create între ele pentru a-și păstra forma. Nu se vor îndesa, pentru a nu se strivi. În schimb, caserolele se vor așeza una peste alte în sertarul congelatorului.

În lipsa spațiului în congelator, se va aplica metoda pungilor de plastic. Dar este o metodă care necesită două etape de congelare. Mai întâi se congelează fructele așezate pe un singur rând în tăvița congelatorului, la mici distanțe între ele. Iar după ce sunt congelate se transferă în pungi. Astfel nu riscăm să se strivească fructele.

Reguli generale de congelare și decongelare a fructelor

Fructele se congelează, însă și în funcție modul în care vor fi folosite. Atunci când se doresc incluse întregi într-un desert se recurge la metodele menționate mai sus.

Însă dacă se folosesc la creme, sau toppinguri, se pot pune direct în pungi fără teamă. Dacă deținem un aparat de vidat, vom respecta instrucțiunile de congelare prevăzute acestuia.

Cât despre decongelarea fructelor, acestea se vor lăsa să se decongeleze lent, la temperatura frigiderului. Se transferă fructele din congelator în frigider, pe raftul de sus.

Dacă te-am convins cum stau lucrurile cu congelarea și decongelarea corectă a fructelor, îți mai oferim și câteva sfaturi despre cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura.

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție