Cozonac cu cremă de nuci și rom. Rețetă de cozonac cu umplutură bogată
Nu ar fi completă masa de Crăciun fără cozonac, desertul tradițional pentru sărbătorile de iarnă. Dacă nu te-ai decis încă asupra rețetei de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta noastră de cozonac cu cremă de nuci și rom.
Rețetele de cozonac au devenit o provocare continuă în bucătăriile de acasă. Sunt atât de multe rețete și mai simple și mai complexe, încât cu greu te decizi pe care să o prepari. Din aproape toate rețetele, nucile și aroma de rom sunt nelipsite. Rețeta clasică de cozonac, preparată din străbuni, avea ca umplutură nuci cu rom și rahat.
Cozonacul era considerat un desert complex care necesita multă răbdare și un timp mai îndelungat de preparare. În zilele noastre munca ne este ușurată de aparatele electrocasnice, care ne preiau cel puțin jumătate din efortul depus. Un mixer bun poate frământa aluatul în locul nostru. Chiar și compoziția pentru umplutură se poate amesteca cu ajutorul acestuia. Îți oferim mai jos una dintre rețetele de cozonac pe care o poți prepara și tu pentru sărbătorile de iarnă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp de frământare, apoi un alt timp de dospire. Abia când aluatul pentru cozonac este aproape dospit, pregătești și compoziția pentru umplutura cozonacului.
Cum prepari aluat pentru cozonac cu cremă de nuci și rom
Pentru reușita sigură a cozonacilor, indiferent de rețeta aleasă, îți oferim un articol cu sfaturi și trucuri culinare.
Revenind la modul de preparare al rețetei de cozonac, începe cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Pune albușurile la rece, pentru a le folosi la un alt desert. Îți oferim în acest scop și o rețetă de ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză, în care poți folosi albușurile. Peste gălbenușuri adaugă sarea, coaja de portocală răzuită și romul și amestecă-le bine.
Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului, dacă te-ai decis să-l folosești, trece făina prin sită și creează o gropiță în mijlocul ei. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte cald, până la diluare. Adaugă amestecul în gropița din făină. Presară deasupra un strat fin de făină și acoperă bolul cu un ștergar. Lasă drojdia să se activeze până își dublează volumul și se formează bule de aer la suprafață.
Între timp pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Dizolvă în laptele cald zahărul. Pune untul la topit în ulei și omogenizează amestecul.
Amestecă puțin din untul cald cu gălbenușurile și pune amestecul peste drojdia activată. Toarnă, treptat, laptele cald și amestecă intens toate ingredientele, inclusiv făina. După ce toată făina este încorporată în amestecul de ingrediente, toarnă treptat și restul de unt cu ulei cald. Frământă bine aluatul timp de 15 minute, până când nu va mai fi lipicios. Textura aluatului trebuie să fie ușor moale.
Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l la loc cald timp de o oră sau până când aluatul își dublează volumul.
Pentru a prepara compoziția de umplutură, pentru cozonac cu cremă de nuci și rom, amestecă bine toate ingredientele într-o crăticioară. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe amestecul de ingrediente timp de 3-4 minute. Apoi lasă compoziția obținută la răcit.
Cum formezi cozonacii cu cremă de nuci și rom
Împarte aluatul de cozonac în două părți egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea dublă față de cea a tăvii de copt. Unge foaia de aluat cu jumătate din crema de nuci. Rulează aluatul cu umplutura în interior. Secționează ruloul transversal cu un cuțit, dar păstrează unul din capete nesecționat. Apoi împletește cele două fâșii rezultate, pornind de la capătul nesecționat.
Procedează la fel și cu cea de-a doua bucată de aluat.
Așază cozonacii in tăvile tapetate cu hârtie de copt și mai lasă-i să se dezvolte timp de 40-50 de minute. În ultimele 15 minute pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cozonacii la suprafață cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.
Coace cozonacii în primele 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi redu temperatura la 160 de grade Celsius. Continuă coacerea cozonacilor până când sunt frumos rumeniți la suprafață.
Porționează deliciosul cozonac cu cremă de nuci și rom după răcirea completă. Dcă dorești și o rețetă de cozonac mai ușoară, îți recomandăm să încerci rețeta cozonacului fără frământare.