Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide

Fără coacere

Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum ajuți avocado să se coacă.

Cristina Catană
Publicat: 30 ianuarie 2023, 07:00
Fructul de avocado se coace după ce a fost cules / Profimedia Images

Avocado poate fi considerat unul dintre cele mai complete alimente. Este o sursă de grăsimi sănătoase, conține acizi grași esențiali, fitonutrienți și vitamine. Practic, dacă ai la îndemână un fruct de avocado, o roșie, un cățel de usturoi și două felii de pâine poți să îți prepari o masă sănătoasă și gustoasă.

În mod evident, cea mai celebră rețetă cu avocado este guacamole, însă nu trebuie să uităm de avocado toast în toate variantele lui sau de salate. În plus, se poate consuma și simplu, cu un praf de sare deasupra. Totul e să fie copt cum trebuie.

Citește și

Cum alegi un avocado perfect

Alegerea unui avocado potrivit de copt este ca un joc la loterie. Oricât de multe fructe ai pipăi în galantar, până la urmă tot sfârșești prin a avea pe blatul din bucătărie 2-3 avocado care așteaptă să se coacă. Uneori îl consumi la timp, alteori realizezi prea târziu că e gata și îl arunci direct la gunoi.

Ca să știi cum alegi un avocado trebuie mai întâi să știi la ce îl vei folosi. Oricum, un fruct necopt nu e bun pentru nimic. Nici nu îl vei putea curăța de coajă și nici nu îl vei putea zdrobi. Un avocado prea copt nu este nici el bun de consum pentru că este amar și are o textură destul de respingătoare.

Avocado tare are culoarea verde crud

Se va coace în 4-7 zile la temperatura camerei. Nu încerca să îl consumi pentru că are gust de ceară.

Avocado cu coaja foarte închisă

Dacă coaja are nuanțe de maro și verde este numai bun de consum. Atunci când îl apeși cu degetele este încă ferm, dar poți să îi simți textura prin coajă. Miezul va avea culoarea verde și va fi cremos. Coaja se va curăța foarte ușor.

Avocado cu coaja aproape neagră

Nu se mai poate consuma. Dacă îi apeși coaja și simți că este foarte moale înseamnă că i-a trecut timpul. Miezul are deja pete maro și este amar. Nici nu are sens să te mai chinui să îl cureți de coajă. Află mai multe și despre fructul pe care ar trebui să-l mănânci în fiecare zi.

Cum îți dai seama dacă avocado este copt

Ține minte cel mai important lucru pe care trebuie să îl veifici atunci când alegi un avocado: trebuie să fie verde la cotor pentru a fi bun de consum. După ce vei cumpăra de mai multe ori vei ajunge să îți dai seama când un fruct este bun de consum doar uitându-te la culoarea lui.

Până să ajungi să cunoști din priviri cât de bun este un avocado poți urma câțiva pași.

  • Uite-te cu atenție la culoarea lui. Un avocado copt va fi închis la culoare cu pete verzi din loc în loc.
  • Apasă ușor fructul pentru a vedea cât de moale este în interior.
  • Uită-te la codiță. Dacă aceasta se scoate ușor și dedesubt coaja este încă verde atunci fructul este numai bun. Dacă este aproape neagră atunci avocado este prea copt și este posibil să aibă și miezul pete maro. Dacă codița nu se rupe atunci avocado nu este suficient copt. În acest caz îl poți lua și îl coci tu acasă.

Cum să coci un avocado acasă

Dacă ai cumpărat un avocado prea verde cel mai simplu este să îl lași la temperatura camerei câteva zile. Oricum, acest fruct se coace în mod normal după ce este cules.

Dacă are coaja verde este bine să aștepți între 3 și 5 zile, dacă este mai închis la culoare va fi tocmai bun pentru o salată în 1-2 zile.

Pune-l lângă o banană

Dacă vrei să grăbești procesul de coacere, pune alături de avocado în bol un măr sau o banană. Acestea emană etilenă, un gaz natural care pătrunde în pereții celulelor și transformă amidonul în zaharuri. Procesul duce la cocerea fructelor.

În cazul în care nu mai ai rabdare deloc și îți este foarte poftă de avocado, pune-l într-o pungă de plastic cu 2-3 banane și închide-o. În felul acesta acesta gazul va fi mult mai concentrat, iar avocado se va coace într maximum 2 zile.

Când avocado este copt păstrează-l în frigider, dacă nu îl consumi imediat. Acolo va rezista până la 3 zile.

Cum să coci avocado la cuptorul cu microunde

Taie avocado pe jumătate, scoate sâmburele și pune fiecare jumătate în câte o pungă de plastic. Pune-le apoi la microunde la temperatură înaltă pentru două minute. Când le scoți pune-le imediat sub jet de apă rece pentru a opri coacerea.  

Cum să coci avocado la cuptorul aragazului

Înfășoară avocado în folie alimentară și pune-l într-o tavă la cuptor la 90° C pentru 10-30 de minute. Alege durata în funcție de cât de tare este fructul. Află mai multe despre cu ce se mănâncă avocado.

Cum să păstrezi avocado după ce l-ai tăiat

Dacă se întâmplă să nu consumi un avocado întreg îl poți păstra în frigider pentru maximum 1-2 zile, foarte bine înfășurat în folie alimentară. Este indicat să aibă încă coaja pentru a se păstra mai bine.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros