Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide

Fără coacere

Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum ajuți avocado să se coacă.

Cristina Catană
Publicat: 30 ianuarie 2023, 07:00
Fructul de avocado se coace după ce a fost cules / Profimedia Images

Avocado poate fi considerat unul dintre cele mai complete alimente. Este o sursă de grăsimi sănătoase, conține acizi grași esențiali, fitonutrienți și vitamine. Practic, dacă ai la îndemână un fruct de avocado, o roșie, un cățel de usturoi și două felii de pâine poți să îți prepari o masă sănătoasă și gustoasă.

În mod evident, cea mai celebră rețetă cu avocado este guacamole, însă nu trebuie să uităm de avocado toast în toate variantele lui sau de salate. În plus, se poate consuma și simplu, cu un praf de sare deasupra. Totul e să fie copt cum trebuie.

Citește și

Cum alegi un avocado perfect

Alegerea unui avocado potrivit de copt este ca un joc la loterie. Oricât de multe fructe ai pipăi în galantar, până la urmă tot sfârșești prin a avea pe blatul din bucătărie 2-3 avocado care așteaptă să se coacă. Uneori îl consumi la timp, alteori realizezi prea târziu că e gata și îl arunci direct la gunoi.

Ca să știi cum alegi un avocado trebuie mai întâi să știi la ce îl vei folosi. Oricum, un fruct necopt nu e bun pentru nimic. Nici nu îl vei putea curăța de coajă și nici nu îl vei putea zdrobi. Un avocado prea copt nu este nici el bun de consum pentru că este amar și are o textură destul de respingătoare.

Avocado tare are culoarea verde crud

Se va coace în 4-7 zile la temperatura camerei. Nu încerca să îl consumi pentru că are gust de ceară.

Avocado cu coaja foarte închisă

Dacă coaja are nuanțe de maro și verde este numai bun de consum. Atunci când îl apeși cu degetele este încă ferm, dar poți să îi simți textura prin coajă. Miezul va avea culoarea verde și va fi cremos. Coaja se va curăța foarte ușor.

Avocado cu coaja aproape neagră

Nu se mai poate consuma. Dacă îi apeși coaja și simți că este foarte moale înseamnă că i-a trecut timpul. Miezul are deja pete maro și este amar. Nici nu are sens să te mai chinui să îl cureți de coajă. Află mai multe și despre fructul pe care ar trebui să-l mănânci în fiecare zi.

Cum îți dai seama dacă avocado este copt

Ține minte cel mai important lucru pe care trebuie să îl veifici atunci când alegi un avocado: trebuie să fie verde la cotor pentru a fi bun de consum. După ce vei cumpăra de mai multe ori vei ajunge să îți dai seama când un fruct este bun de consum doar uitându-te la culoarea lui.

Până să ajungi să cunoști din priviri cât de bun este un avocado poți urma câțiva pași.

  • Uite-te cu atenție la culoarea lui. Un avocado copt va fi închis la culoare cu pete verzi din loc în loc.
  • Apasă ușor fructul pentru a vedea cât de moale este în interior.
  • Uită-te la codiță. Dacă aceasta se scoate ușor și dedesubt coaja este încă verde atunci fructul este numai bun. Dacă este aproape neagră atunci avocado este prea copt și este posibil să aibă și miezul pete maro. Dacă codița nu se rupe atunci avocado nu este suficient copt. În acest caz îl poți lua și îl coci tu acasă.

Cum să coci un avocado acasă

Dacă ai cumpărat un avocado prea verde cel mai simplu este să îl lași la temperatura camerei câteva zile. Oricum, acest fruct se coace în mod normal după ce este cules.

Dacă are coaja verde este bine să aștepți între 3 și 5 zile, dacă este mai închis la culoare va fi tocmai bun pentru o salată în 1-2 zile.

Pune-l lângă o banană

Dacă vrei să grăbești procesul de coacere, pune alături de avocado în bol un măr sau o banană. Acestea emană etilenă, un gaz natural care pătrunde în pereții celulelor și transformă amidonul în zaharuri. Procesul duce la cocerea fructelor.

În cazul în care nu mai ai rabdare deloc și îți este foarte poftă de avocado, pune-l într-o pungă de plastic cu 2-3 banane și închide-o. În felul acesta acesta gazul va fi mult mai concentrat, iar avocado se va coace într maximum 2 zile.

Când avocado este copt păstrează-l în frigider, dacă nu îl consumi imediat. Acolo va rezista până la 3 zile.

Cum să coci avocado la cuptorul cu microunde

Taie avocado pe jumătate, scoate sâmburele și pune fiecare jumătate în câte o pungă de plastic. Pune-le apoi la microunde la temperatură înaltă pentru două minute. Când le scoți pune-le imediat sub jet de apă rece pentru a opri coacerea.  

Cum să coci avocado la cuptorul aragazului

Înfășoară avocado în folie alimentară și pune-l într-o tavă la cuptor la 90° C pentru 10-30 de minute. Alege durata în funcție de cât de tare este fructul. Află mai multe despre cu ce se mănâncă avocado.

Cum să păstrezi avocado după ce l-ai tăiat

Dacă se întâmplă să nu consumi un avocado întreg îl poți păstra în frigider pentru maximum 1-2 zile, foarte bine înfășurat în folie alimentară. Este indicat să aibă încă coaja pentru a se păstra mai bine.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor