Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate. Nu îngrașă și nu conține aditivi
Salatele delicioase au nevoie de sosuri care să lege ingredientele între ele, să le intensifice aromele sau să le echilibreze. În majoritatea cazurilor, vinegreta clasică este cea mai bună soluție. Dacă totuși vrei ceva mai sofisticat, iată cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate.
Cele mai folosite sosuri pentru salate sunt sosul ranch, caesar, cele pe bază de iaurt sau lapte bătut, dressingurile cu blue cheese sau vinegreta clasică. Care dintre ele este sănătos? Te gândești că alegi să mănânci o salată pentru gust, dar și pentru că în general au mai puține calorii, nu conțin atât de multe grăsimi și zahăr.
Nu ai vrea să o strici cu un sos bogat în maioneză sau alte ingrediente considerate nesănătoase.
Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate
În primul rând, dacă vrei să ai un sos sănătos pentru salată trebuie să îl faci acasă. Acesta este marele secret. Aproape toate sortimentele din magazine conțin cantități mari de sare, zahăr, grăsimi, dar și aditivi alimentari.
Cum ar putea rezista atât de mult pe raft dacă nu ar avea conservați? Cu ar avea textura și consistența atât de apetisante fără emulsifianți, coloranți și stabilizatori?
Ce ingrediente are cel mai sănătos sos pentru salate
Cel mai simplu, sănătos și gustos sos pentru salate are nevoie de 3 ingrediente: ulei, condimente și acid (lămâie/ oțet). Folosește ulei de înaltă calitate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin sau uleiul de avocado.
Aceste uleiuri nerafinate conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate și sunt sunt considerate grăsimi sănătoase. Uleiul adăuga o textură cremoasă și o aromă plăcută sosului.
Pentru aciditate folosește suc de lămâie sau de limetă, oțet de mere sau de vin sau chiar iaurt simplu fără niciun fel de adaosuri. Pentru arome intense sunt foarte bune ierburile proaspete, condimentele sau usturoiul. Le vei alege în funcție de ingredientele pe care le pui la salată.
Cele mai potrivite ierburi aromatice pentru sosurile destinate salatelor sunt pătrunjelul, busuiocul, mărarul, menta, coriandrul, iar condimentele cel mai des folosite sunt piperul, turmericul sau ghimbirul.
Dacă dorești să adaugi note dulci, optează pentru îndulcitori naturali precum mierea, siropul de arțar sau siropul de agave în locul zahărului rafinat. Acești îndulcitori pot oferi o aromă subtilă și îmbunătăți gustul fără a adăuga prea multe calorii.
Pentru ca salata ta să aibă o textură mai densă sau o consistență mai cremoasă, poți adăuga semințe de chia, semințe de susan, fulgi de drojdie nutritivă sau avocado în sosul tău. Aceste ingrediente pot oferi, de asemenea, un aport suplimentar de nutrienți.
Din orice sos pentru salată nu trebuie să lipsească un praf de sare și unul de piper, pentru a echilibra aromele și a intensifica gustul. Pentru ca salata să rămână sănătoasă, fii atentă să nu exagerezi cu cantitatea de sare adăugată.
Cât de sănătos este sosul pentru salată
Mulți nutriționiști spun că adăugarea de sos va anula beneficiile pe care ingredientele sănătoase din salată le-ar putea avea asupra organismului tău. Totuși, trebuie să iei în considerare faptul că cel mai bun mod de a absorbi vitaminele solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina K, este să le asociezi cu o grăsime, cum ar fi un sos de salată pe bază de ulei sau avocado.
Încearcă o rețetă de salată de vară cu porumb, te vei bucura de un preparat delicios.
Chiar dacă salatele reprezintă o masă sănătoasă, nu le vei consuma dacă nu sunt și gustoase. Puține persoane ar mânca de plăcere frunze verzi uscate, fără niciun fel de adaos.
Cât sos ar trebui să pui în salată
Moderația este esențială când vine vorba de sănătate. Începe cu o cantitate mică de dressing, amestecă bine pentru ca toate ingredientele să fie acoperite și apoi gustă.
Vei vedea că nici nu este nevoie de mai mult. Echilibrul este esențial nu doar din perspectiva sănătății, ci și din cea culinară.