Cum poți prepara ștevia. 3 rețete pe care să le încerci acasă

Fără coacere

Ștevia este o plantă cu frunze verzi dată uitării pe nedrept. În SUA, dar și în alte zone ale lumii a fost integrată în alimentație mai ales în timpul Marii Recesiuni, când oamenii o culegeau din păduri și o găteau. Descoperă în cele ce urmează cum poți prepara ștevia. Am pregătit pentru tine 3 rețete pe care să le încerci acasă.

Cristina Catană
Publicat: 27 mai 2023, 08:00
Descoperă în cele ce urmează cum poți prepara ștevia. Am pregătit pentru tine 3 rețete pe care să le încerci acasă / Shutterstock

Ștevia este o plantă perenă care crește în mod spontan pe câmpuri sau de-a lungul drumurilor la începutul primăverii până pe la mijlocul verii. Cu cât zona în care se dezvoltă are un grad de umiditate mai mare, cu atât frunzele sale sunt mai gustoase.

Frunzișul șteviei mature poate ajunge până la o înălțime de un metru. Primăvara când de-abia crește poate fi greu de observat, însă pe măsură ce se dezvoltă devine din ce în ce mai vizibilă. Dacă pleci la cules de ștevie caută frunzele curate, fără niciun fel de urme. Dacă vrei să îți dai seama de cât de matură este planta nu trebuie decât să te uiți la teaca pe care cresc frunzele. Cu cât este mai maro, cu atât ștevia este mai bătrână. Alege-le pe cele tinere, dacă vrei să fie fragedă și gustoasă.

Există mai multe soiuri de ștevie comestibile, cel mai adesea fiind întâlnite cel cu frunze crețe și cel cu frunze late. În deșertul din sud-vestul americii se găsește un soi care este mai mare și mai suculent și care a fost o sursă tradițională de hrană și colorant pentru mai multe triburi indigene. 

Aroma acrișoară a șteviei provine din acidul oxalic, care, consumat în cantități mari, poate provoca pietre la rinichi. Același compus se găsește și în spanac. Încearcă și câteva rețete rapide cu spanac.

Citește și

Cum se prepară ștevia

La fel ca multe legume, ștevia își reduce volumul atunci când este gătită, cu aproximativ 20 – 25 % din volumul inițial. 

Ștevia poate fi gătită în foarte multe feluri. Se poate consuma crudă, sub formă de salată sau poate fi fiartă sau călită în tocănițe, supe, orez, preparate cu ouă sau cremă de brânză. Dacă îți place ștevia, o poți congela după ce o opărești pentru câteva secunde.

Sarmale de vită în frunze de ștevie

Ștevia, cu gustul său acrișor, este perfectă pentru sarmale. Dacă vrei o un preparat mai deosebit, poți încerca această rețetă.

Sarmalele din carne de vită cu ștevia se servesc cu mămăligă și smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 legături de ștevie
  • 500 g de carne tocată de vită
  • 300 g orez
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 cățel de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • pătrunjel
  • busuioc

Ingrediente

Se spală bine frunzele de ștevie, li se taie tulpinile și se toarnă apă fierbinte peste ele pentru a le înmuia

Se clătește orezul de mai multe ori și se lasă la înmuiat în apă pentru 15 minute.

Se pune la încins o lingură de ulei, se adaugă ceapa și se călește 2-3 minute. Apoi se adaugă morcovul și orezul și se mai lasă 2-3 minute. Se adaugă carnea și se fierbe până își schimbă culoarea. Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei, pătrunjel busuioc.

Se ia o frunză de ștevie, apoi se pune o lingură de umplutură la capătul inferior. Apoi se rulează cu grijă și se sigilează la capete.

Se aranjează sarmalele una peste alta într-o oală unsă ușor cu ulei. Apoi se toarnă apă peste ele, dar fără să le acopere complet. Se lasă să fiarbă 15-20 de minute pe aragaz, apoi se dau la cuptor pentru 30 de minute cu vasul acoperit. După aceea, se scoate capacul și se mai lasă 15 minute.

Mâncare de ștevie cu orez

Mâncarea de ștevie cu orez se servește ca atare sau drept garnitură pentru preparate din carne la cuptor sau gătite la grătar. Descoperă și rețeta de ciorbă de ștevie.

Ștevia cu orez se servește caldă, cu salată sau cu murături / Shutterstock

Ingrediente

  • 5-6 legături de ștevie
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 250 g orez
  • 1 lingură de piure de roșii
  • 2 linguri de ulei
  • 30 g unt
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se spală bine frunzele de ștevie și se curăță nervurile. Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se pune la fiert o oală cu apă și când clocotește se pun frunzele pentru 30 de secunde. Se scot într-un vas cu apă cu gheață, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Când pot fi manevrate se toacă mărunt.

Într-o tigaie ce poate fi folosită și la cuptor se încinge uleiul și se sotează ceapa pentru câteva minute până devine translucidă. Apoi se adaugă ștevia, se amestecă și se gătește pentru 1-2 minute. Se pune usturoiul și se amestecă. După un minut se adaugă orezul și se amestecă bine. După aceea se toarnă piureul de roșii și 750 ml de apă. Se amestecă, iar oala se acoperă și se dă la cuptor.

După ce orezul absoarbe toată apa se verifică dacă este fiert. Dacă mai este nevoie se mai bine apă. La final se adaugă untul și se amestecă.

Mâncare de ștevie

Mâncarea de ștevie se servește cu mămăligă caldă sau cu o pâine cu maia pe care să o înmoi în sos la final. Încearcă și o rețetă de pulpe de miel cu spanac.

Mâncarea de ștevie poate fi garnitură pentru alte feluri de mâncare / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g frunze de ștevie
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 legătură de usturoi verde tocat mărunt
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 ardei gras tocat mărunt
  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se lasă uleiul să se încingă într-o tigaie după care se adaugă ceapa și se lasă să se călească. Apoi se pun frunzele de ștevie spălate și curățate de nervuri și usturoiul verde. Se amestecă bine și se asezonează. Se pun pasta de roșii, ardeiul gras și 3-400 ml de apă și se lasă să fiarbă 20 de minute sau până ștevia este fiartă.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă