Cum să faci compot de piersici ca să țină toată iarna
Compotul de piersici este unul dintre cele mai aromate și mai fine compoturi pe care le poți face pentru iarna. Poți să îl prepari atât din fructe cu tot cu coajă sau fără, cu zahăr sau cu îndulcitori.
Galerie foto
Compotul este o soluție delicioasă de a conserva fructele pentru iarnă. Își are originea în Asia, însă francezii sunt cei care l-au adus la conceptul de acum și l-au îmbogățit.
Cele mai simple rețete de compot conțin doar apă, fructe și zahăr, însă variantele mai elegante au și condimente, extract de diverse arome, chiar și cognac.
Cum prepari compot de piersici
Pentru a face compot de piersici ai nevoie de fructe proaspete, tari, dar coapte, de dimensiuni medii. De asemenea, își vor mai trebui apă și zahăr. Acesta din urmă este cel mai potrivit pentru îndulcire pentru că ajută și la conservare.
Dacă ai de gând să consumi compotul în câteva săptămâni, poți folosi și miere sau stevia, însă pentru perioade mai lungi nu există altă variantă mai bună decât zahărul. Iar dacă îți dorești să mărești numărul de conserve din cămară, poți încerca și o rețetă de zacuscă de vinete cu ardei copți.
Piersicile din compot se pot consuma ca atare, dar pot fi folosite și în alte preparate. Se potrivesc foarte bine la micul-dejun cu iaurt, cu terci de fulgi de ovăz sau cu budincă de chia.
Piersicile din compot pot fi folosite pentru diverse deserturi: tarte, torturi diplomat, cheesecake, budinci, brioșe, plăcinte sau înghețate preparate în propria bucătărie. Zeama compotului o poți utiliza pentru a însiropa blaturi de tort sau alte prăjituri.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală piersicile și se taie în sferturi. Apoi, se așează în borcane de 800 g, astfel încât să încapă cât mai multe.
Se pun la fiert apa și zahărul și se lasă până când compoziția se reduce la o treime din cantitate. Apoi se ia de pe foc și se pune în borcane.
Cum se sterilizează borcanele pentru conserve
Un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când faci compot este că trebuie să sterilizezi borcanele. Deși poate părea un proces complicat nu este deloc. Trebuie doar să speli borcanele și capacele cu detergent de vase, să le limpezești foarte bine și apoi să le pui într-o tavă. Între timp, pornește cuptorul la temperatura cea mai mică. Pune acolo tava și lasă borcanele 10-15 minute. Le vei scoate atunci când sunt gata de a fi folosite.
Se pune capacul și se pun într-o oală pe fundul căreia s-a pus un prosop. Se pune apă până în dreptul capacului și se pune oala pe foc. Se lasă să fiarbă aproximativ 30 de minute după ce apa începe să clocotească.
Se stinge focul, iar oala se acoperă cu pături și se lasă minimum 24 de ore, până când borcanele s-au răcit.