Cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi. 4 trucuri care chiar funcționează
Când tai ceapa, aceasta eliberează în aer substanțe chimice iritante, care te fac să lăcrimezi. Uneori plângi de-a binelea, dar cum ceapa dă un gust atât de bun mâncărurilor, e greu să renunți la ea. Descoperă cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi.
Experții recomandă fie folosirea unui cuțit ascuțit atunci când tăi ceapa, fie să o răcești sau chiar să investești în gadgeturi speciale, potrivit Insider.com.
Ceapa a dezvoltat o cale biochimică pentru a se proteja de prădători. Când secționezi celulele unei cepe, acestea eliberează enzima aliinaza, împreună cu compuși cunoscuți sub numele de sulfoxizi de cisteină. Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, un gaz volatil numit S-oxid propanetial este creat și se răspândește în aer. Pentru a elimina gazul din ochi și a se proteja, ochii lăcrimează.
Nu toate tipurile de ceapă sunt la fel de iritante: ceapa dulce conține mai puțin sulf decât ceapa roșie, albă și galbenă, așa că tinde să producă o reacție mai puțin intensă.
Cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi
Pentru a opri sau reduce lacrimile va trebui să previi în primul rând eliberarea gazului iritant sau să împiedici să ajungă la ochi.
Fluxul de aer face o diferență enormă când vine vorba de ceapă. Dacă te afli într-o zonă bine ventilată va ajunge mai puțin gaz la ochii tăi. Încercați să lucrați sub hota pornită. Asigură-te că aerul suflă în jos, nu în sus, în ochi. Descoperă și o serie de tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie și care sunt sfaturile oferite de Chef Roxana Blenche atunci când vrei să le pregătești pentru diferite preparate.
Folosește un cuțit ascuțit
Păstrarea cuțitelor ascuțite este în general o practică bună, dar deosebit de importantă atunci când lucrezi cu ceapa. Un cuțit ascuțit provoacă mai puține daune pulpei cepei, reducând cantitatea de gaz care este eliberată.
Un cuțit neascuțit nu va face decât să îngreuneze felierea și tăierea cubulețelor și va crește timpul petrecut în jurul gazului volatil.
Pune ceapa la frigider înainte de a o tăia
Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să îți organizezi timpul astfel încât să pui ceapa la frigider cu cel puțin 45 de minute înainte de a te apuca de gătit. Reacțiile chimice încetinesc la temperaturi mai scăzute.
Încearcă să lucrezi rapid. Pe măsură ce ceapa se încălzește vei simți că ochii încep să te usture. Reține totuși că păstrarea cepei în frigider pe termen lung poate face să se strice mai repede, așa că ar trebui să utilizezi această metodă numai atunci când intenționezi să folosiți ceapa imediat.
Folosește protecție pentru ochi
Ochelarii de vedere sau ochelarii de soare standard pot ajuta, dar există și ochelari speciali pentru tăiatul cepei. Dacă nu găsești, ochelarii de înot sunt cei mai eficienți.
Folosește diverse gadgeturi
Cumpără un robot de bucătărie bun care are cuțite pentru tocat sau răzuit. Vei reduce șansele de a plânge pentru că timpul de expunere este mai mic și ceapa este într-un mediu închis. O alternativă mai ieftină este tocătorul de legume, pe care îl poți folosi cu aproape orice tip de ingrediente și vei economisi o mulțime de timp cu pregătirea lor.
Dacă ești în criză de timp și ai nevoie ca totul să se întâmple rapid la prânz sau la cină, îți spunem cum poți să decongelezi carnea în mod corect.