De ce e bine să mănânci pepene roșu în fiecare zi: beneficiile fructului verii

Pepenele roșu este răcoritor, este dulce, plin de vitamine și minerale și nu are multe calorii. Este desertul de care ai nevoie toată vara pentru a combate canicula și zilele în care simți că rutina te dă peste cap. Află de ce e bine să mănânci pepene roșu în fiecare zi și care sunt beneficiile lui pentru sănătatea organismului.

Publicat: 22 iulie 2022, 08:36 / Actualizat: 22 iulie 2022, 17:35
Felii de pepene roșu tăiate pe un lat din lemn
Atunci când ai la fiecare masă câte o felie de pepene știi că a venit vara / Shutterstock

Atunci când ai la fiecare masă câte o felie de pepene știi că a venit vara. Nu doar că este foarte aromat, dulce, zemos, dar pepenele roșu este și destul de ieftin în plin sezon estival, așa că îl poți consuma ori de câte ori vrei.

De ce e bine să mănânci pepene roșu

Nutriționiștii spun că pepenele nu are multe calorii și nici zaharuri, dar e bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), 150 g de pepene conțin:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Calorii: 45.6;
  • Grăsimi: 0.2 g;
  • Colesterol: 0 mg;
  • Sodiu: 1.52 mg;
  • Carbohidrați: 11.5 g;
  • Fibre: 0.6 g;
  • Vitamina C: 12.3 mg;
  • Potasiu: 170 mg;
  • Calciu: 10 mg;
  • Vitamina A: 865 IU;
  • Licopen: 6,890 micrograme.

Pepenele conține zaharuri cu lanț scurt pe care unele persoane le digeră mai greu. Dacă ești în această categorie și simți că ai probleme cu stomacul după mai multe felii de pepene, este bine să te rezumi la  cantitate mai mică la o masă.

Cei care au diabet trebuie să calculeze cantitatea de carbohidrați pe care o ingerează. Prea multe felii de pepene pot crește nivelul de zahăr din sânge și pot duce la fluctuații ale nivelului glicemiei. Acest lucru poate da stări de rău persoanelor care suferă de diabet.

Dacă ești o persoană sănătoasă poți mânca pepene zilnic, ținând totuși cont de faptul că orice aliment în cantități prea mari poate să îți facă rău la un moment dat.

Citește și

Ce beneficii nutriționale are pepenele

Principalul avantaj al pepenelui este că nu are multe calorii, dar conține majoritatea vitaminelor și mineralelor de care organismul tău are nevoie pentru a fi sănătos. Iată 11 dintre beneficiile consumului de pepene pentru organism.

Conține o mare varietate de vitamine și minerale

Consumul a doar 150 g de pepene roșu îți aduce 15% din necesarul zilnic de vitamina C, care este unul dintre cei mai puternici antioxidanți. De asemenea, conține potasiu, vitamina A, vitamina B6, calciu și licopen.

Vitamina C are rolul de a întări sistemul imunitar și de a facilita absorbția fierului în organism. Vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii și a ochilor, în timp ce potasiul scade tensiunea arterială și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. Vitamina B6 ajută la procesarea proteinelor, la întărirea sistemului imunitar și la funcționarea sistemului nervos.

Are o doză mare de licopen

Licopenul este este un antioxidant pe care îl găsim în pepene, dar și în alte fructe de culoare roșie. Studiile arată că poate ajuta la scăderea riscului de apariție a diverselor tipuri de cancer, la îmbunătățirea sănătății inimii, dar și a ochilor, mai ales la vârstă adultă. De asemenea, protejează celulele, poate scădea presiunea arterială atunci când consumi regulat fructe cu conținut de licopen.

Pepenele hidratează

Pepenele este 90% apă și de aceea este o bună sursă de hidratare mai ales în zilele caniculare. Dacă ești din categoria celor care nu beau suficientă apă, atunci consumul de pepene zilnic poate fi pentru tine o soluție delicioasă pentru a te hidrata. Este foarte bun mai ales după efort fizic, mai ales dacă presari peste el și puțină sare. În felul acesta refaci echilibrul electroliților și carbohidraților din organism.

Ajută la o digestie bună

Pepenele conține foarte multă apă, dar și o cantitate însemnată de fibre. În felul acesta ajută la o digestie bună, fără să grăbească tranzitul intestinal.

Ajută la păstrarea unei greutăți normale

Pepenele te poate ajuta să te simți sătulă pe o perioadă mai lungă de timp. Un studiu realizat în 2019 și publicat în revista Nutrients a arătat că persoanele obeze care au consumat la gustare pepene în loc de biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi nu au mai simțit nevoia să mănânce pentru câteva ore.

Consumul zilnic de pepene este asociat cu scăderea în greutate, scăderea indicelui de masă corporală, scăderea tensiunii arteriale și a circumferinței taliei.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Cercetările arată că alimentele care conțin licopen pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de infarct. Un studiu publicat în 2012 în revista American Journal of Hypertension a arătat că există o legătură între consumul de pepene și reducerea tensiunii arteriale pe perioade lungi de timp.

Poate reduce riscul de apariție a cancerului

Licopenul poate reduce inflamațiile din corp și stresul oxidativ și aduce un echilibru al radicalilor liberi. Inflamațiilor cronice pot crește riscul de apariției anumitor boli, inclusiv cancer. Studiile arată că licopenul poate scădea inflamațiile și poate împiedica celulele răspunzătoare cu declanșarea diverselor tipuri de cancer. Cele mai multe cercetări au arătat rezultate bune pentru cancerul tractului digestiv și pentru cel de prostată.

Pepenele reduce inflamațiile din organism

Combinația de antioxidanți și licopen duce la reducerea inflamațiilor și la stresului oxidativ. Inflamațiilor duc la transpirații, dureri sau la probleme dermatologice. Atunci când devin cronice, inflamațiile sunt răspunzătoare pentru astm, cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Pepenele este bun pentru sănătatea pielii

Conținutul ridicat de apă, de vitaminele A, B6 și C îți va ajuta pielea să fie mai suplă, mai fină, fără probleme. Vitamina C ajută la producția de colagen care face pielea mai elastică și îmbunătățește circulația sanguină. Vitamina A repară celulele pielii, iar vitamina B6 poate ajuta la vindecarea bolilor de inimă. De asemenea, licopenul protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Reduce durerile musculare

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry arată că atleții care au băut suc de pepene nu au mai avut dureri musculare asociate efortului fizic timp de 24 de ore. De asemenea, sucul de pepene le-a îmbunătățit și ritmul cardiac. Cercetarea necesită însă mai multe studii pentru confirmări.

Și semințele de pepene și coaja sunt bogate în nutrienți

De cele mai multe ori semințele și coaja de la pepene sunt aruncate, însă și ele au o mulțime de vitamine și minerale. Coaja este săracă în carbohidrați și bogată în fibre, în timp ce semințele au un conținut ridicat de magneziu. Semințele pot fi uscate și consumate ca gustare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă plină cu oțet de mere
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Pepene galben calorii
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
29 aprilie, 09:44
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
28 aprilie, 05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Alimente care ți-ar putea agrava alergiile sezoniere. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Alimente care ți-ar putea agrava alergiile sezoniere. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Alimente care ți-ar putea agrava alergiile sezoniere. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Cum se vede victoria lui Simion din turul 1, în presa internațională. Reuters: Ar putea izola ţara şi destabiliza flancul estic al NATO
Cum se vede victoria lui Simion din turul 1, în presa internațională. Reuters: "Ar putea izola ţara şi destabiliza flancul estic al NATO"
Cum se vede victoria lui Simion din turul 1, în presa internațională. Reuters: "Ar putea izola ţara şi destabiliza flancul estic al NATO"
Unde a ajuns să locuiască celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere şi nu regretă deloc!
Unde a ajuns să locuiască celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere şi nu regretă deloc!
Unde a ajuns să locuiască celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere şi nu regretă deloc!
Cum a apărut Elena Lasconi îmbrăcată la alegerile prezidențiale 2025. Ținuta candidatei, detaliu cu semnificație
Cum a apărut Elena Lasconi îmbrăcată la alegerile prezidențiale 2025. Ținuta candidatei, detaliu cu semnificație
Cum a apărut Elena Lasconi îmbrăcată la alegerile prezidențiale 2025. Ținuta candidatei, detaliu cu semnificație
7 sfaturi pentru a concepe un băiat
7 sfaturi pentru a concepe un băiat
7 sfaturi pentru a concepe un băiat
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Pandișpan cu rubarbă și bezea
Pandișpan cu rubarbă și bezea
Pandișpan cu rubarbă și bezea
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Fostul iubit al lui Taylor Swift a reacționat la piesa ei de răzbunare, la aproape 17 ani de la despărțire
Fostul iubit al lui Taylor Swift a reacționat la piesa ei de „răzbunare”, la aproape 17 ani de la despărțire
Fostul iubit al lui Taylor Swift a reacționat la piesa ei de „răzbunare”, la aproape 17 ani de la despărțire
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
fresh
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată

Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată

Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată

Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă

Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
închide