Diferența dintre cofetărie și brutărie. Ce poți cumpăra de la fiecare dintre ele

Fără coacere

Până acum câțiva ani, în România, erau bine diferențiate magazinele care vindeau pâine, brutăriile, de cele de unde puteai cumpăra prăjituri, cofetăriile. Astăzi, găsești sub același acoperiș produse aparținând ambelor categorii. Tocmai de aceea ne-am gândit să aflăm mai multe despre diferența dintre cofetărie și brutărie.

Publicat: 4 septembrie 2022, 06:49
Diferența dintre cofetărie și brutărie este dată de compoziția produselor care se vând în ele / Shutterstock

Cofetăriile ar trebui să vândă deserturi și alte produse alimentare dulci, de exemplu sucuri. În timp ce în brutării ar trebui să găsim preparate făcute din făină, la cuptor, fie dulci, fie sărate.

Ce este o cofetărie

Cofetăria este locul unde găsim dulciuri, prăjituri, torturi, bomboane, înghețată. Cele mai multe deserturi și dulciuri care sunt bogate în zahăr și arome dulci se încadrează, de asemenea, în categoria produselor de cofetărie. 

Produsele de cofetărie se împart în două categorii: deserturi pe bază de zahăr și deserturi de patiserie. Pe cele din urmă le găsim de cele mai multe ori în brutării, dar și în magazine speciale, patiserii. Înghețata are și ea la rândul ei magazine specializate sub numele de gelaterii, pe care le vedem din ce în ce mai des în peisaj în ultimii ani.

Domeniul cofetăriei a evoluat foarte mult în ultimul timp și au apărut subdomenii ale acesteia. Există acum cofetării care vând doar produse raw-vegane, fără zahăr sau fără gluten. De asemenea, oferta este adaptată în funcție de sărbătorile religioase sau evenimente culturale. De exemplu, în zilele în care sunt în calendarul religios zile de sfinți se vând mai multe torturi, de Paște și de Crăciun oferta este completată de cozonaci, atât în cofetării, cât și în brutării.

Îți propunem o rețetă care îți va satisface toate gusturile. Încearcă și tu choux a la creme cu vanilie, rețetă de cofetărie.

Citește și

Ce sunt brutăriile

Panificația se referă la produsele alimentare făcute cu făină și coapte în cuptor. Produsele alimentare, cum ar fi pâinea, produsele de patiserie și plăcintele intră în categoria alimentelor de panificație. De asemenea, e indicat să folosim denumirea de brutărie pentru a ne referi la magazinele care vând articole de panificație. Brutăriile vând nu numai produse de patiserie, ci și produse de cofetărie.

Alimentele coapte au o istorie foarte lungă. Nu sunt vândute doar în brutării, ci și în cafenele, ceainării și restaurante. În majoritatea acestor locuri, cafeaua sau ceaiul sunt servite împreună cu produse de panificație precum croissante, pain au chocolat, plăcinte. Fiecare țară are preparatele ei specifice. Aici ne referim nu doar la tipuri de umpluturi, ci și la tipuri de aluat și la tehnicile de preparare.

Care este diferența dintre cofetărie și brutărie

Diferența cheie dintre cofetărie și panificație este că produsele alimentare de cofetărie sunt preparate în principal din zahăr și ciocolată, în timp ce produsele de brutărie sunt făcute din făină. Deși brutăria produce atât preparate sărate, cât și dulci, în cofetărie se servesc doar produse dulci. Mai mult, în brutărie se găsesc și alimente de bază, cum ar fi pâine, desert și gustări, în timp ce la cofetărie nu.  

O altă diferență între cele două tipuri de magazine este că, deși în ambele se găsesc produse bogate în carbohidrați, în cofetării vom găsi cele mai multe preparate cu zahăr rafinat. Brutăriile pot vinde și pâine sau alte preparate din făină integrală care conțin carbohidrați cu absorbție lentă. Acest lucru le face să fie mai sănătoase.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Sfaturi utile în bucătărie
Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Sfaturi utile în bucătărie
Cu ce poți înlocui ouăle în prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Cu ce poți înlocui ouăle în prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Care este cel mai bun unt pentru prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Care este cel mai bun unt pentru prăjituri. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos