Dovleac copt în felii de bacon, cu usturoi și rozmarin
Dacă vrei să încerci dovleacul copt și în varianta sărată, îți oferim o rețetă de dovleac copt în felii de bacon. Îl poți savura ca și gustare printre mese, dar merge și la cină sau pe un platou cu aperitive festive.
Galerie foto
Dovleacul este vedeta lunii octombrie atât ca aliment, cât și ca ornament. Există o mulțime de soiuri de dovleac, unele doar ornamentale. Alte soiuri sunt furajere și doar câteva sunt comestibile. Cea mai populară rețetă cu dovleac este și cea mai ușoară de preparat. Este vorba de rețeta de dovleac copt. Poți servi dovleacul copt simplu, glazurat cu miere sau cu diferite toppinguri. Dar îl poți include și în alte preparate culinare cum ar fi supele, mâncărurile scăzute sau deserturile.
Dintre deserturi, plăcintele și tartele cu dovleac sunt cele mai apreciate și mai ușor de preparat. Însă atunci când ai timp și dorești să te aventurezi mai mult prin bucătărie, poți prepara și rețete de torturi cu dovleac. Îți oferim în acest scop o rețetă de tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată. Iar în rândurile următoare îți oferim rețeta detaliată pentru dovleac copt în felii de bacon, cu usturoi și rozmarin.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei, dar și cel mai anevoios constă în curățarea dovleacului. Coaja acestuia este foarte tare și ai nevoie de un cuțit cu lama subțire și foarte ascuțită. După curățarea dovleacului va trebui să îl secționezi în fâșii de aproximativ 2 cm grosime și 5-6 cm lungime.
Cum prepari dovleac copt în felii de bacon
Mai întâi pregătește un vas termorezistent sau o tavă de cuptor, mai mică. Unge interiorul vasului cu ulei sau cu unt moale. Adaugă câteva crenguțe mici de rozmarin.
Asezonează fâșiile de dovleac cu și înfășoară-le în felii subțiri de bacon. Așază-le în vasul termorezistent peste crenguțele de rozmarin sau printre acestea. Decupează un căpăcel de la căpățâna de usturoi și adaugă-le în vas. Mai adaugă puțin rozmarin și presară piper proaspăt măcinat peste feliile de bacon.
Acoperă vasul cu o folie de aluminiu și introdu-l în cuptor. Coace dovleacul în feliile de bacon pentru 30 de minute, la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp îndepărtează folia și mai lasă vasul în cuptor timp de 10-12 minute, atât cât să se rumenească bine și baconul.
Poți servi deliciosul dovleac copt în felii de bacon simplu, cald sau rece. Îl poți servi și cu diferite sosuri de roșii, de brânzeturi sau de iaurt.
Descoperă aici și rețeta de dovleac caramelizat la cuptor, un desert de sezon foarte adorat.
Câteva trucuri pentru a curăța dovleacul mai ușor
Înainte de a curăța dovleacul, spală-i bine coaja și șterge-o. Deși coaja va fi înlăturată, aceasta nu trebuie să fie murdară, pentru ca miezul să nu intre în contact bacterii sau eventuale pesticide.
Folosește un tocător mare de lemn și un cuțit tip fierăstrău pentru a tăia dovleacul pe jumătate, transversal. Așază dovleacul pe latura care are cea mai mare stabilitate pentru a-l putea secționa fără incidente.
După ce l-ai secționat pe jumătate, curăță semințele și nervurile din interior cu o lingură mare sau cu o cupă pentru înghețată. Apoi taie jumătățile de dovleac în alte jumătăți și tot așa până când obții fâșiile de care ai nevoie.
La final cureți coaja cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire și ascuțită.
Dacă mai dorești să incluzi dovleacul și în alte preparate sărate, mai poți încerca și o rețetă de tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente.