Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Fără coacere

Dacă vrei să ai o cămară plină cu bunătăți pentru iarnă, trece pe lista de preparat și rețeta de dulceață de rubarbă. Este o rețetă simplă și ușoară, fără arome adăugate și fără conservanți.

Maria Udrea
Publicat: 13 mai 2024, 06:54

Galerie foto

Dulceața de rubarbă este perfectă pentru micul dejun și pentru deserturi / Shutterstock

Rețetele de dulceață reprezintă una dintre metodele de a conserva fructele sau legumele pentru iarnă. Este cea mai dulce dintre conserve, de aceea i s-a atribuit și denumirea de dulceață. Mai poți conserva fructele și legumele și sub formă de gem, compot sau sirop. Astfel te poți răsfăța și mai târziu cu gustul și aroma ingredientelor preferate.

Citește și

Rubarba este o plantă de primăvară comestibilă, care crește sub formă de tulpini lungi cu frunze mari, verzi-roșiatice. Comestibile sunt doar tulpinile, frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile de rubarbă pot fi folosite atât la rețetele de dulceață, gem, compot sau sirop, cât și în alte preparate culinare. Deserturile cu rubarbă sunt la mare căutare în sezonul acesteia.

Descoperă și o rețetă de prăjitură simplă cu rubarbă. Este simplă și din punct de vedere al listei de ingrediente, dar și al modului de preparare. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de rubarbă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se începe cu pregătirea rubarbei care necesită spălare, curățare a cojii de deasupra și tocare în bucăți mici. Coaja de la rubarbă este foarte fibroasă și trebuie îndepărtată pentru că nu se va înmuia suficient pentru a deveni comestibilă.

Descoperă aici cum cureți tulpinile de rubarbă.

Cum prepari siropul pentru dulceață de rubarbă

Într-o cratiță mare, amestecă apa, zahărul și cojile de la rubarbă. Pentru a profita de toată savoarea, dar și de culoarea rubarbei, este indicat să fierbi și cojile odată cu siropul. Pune cratița pe foc mediu și amestecă continuu până când zahărul se dizolvă complet și siropul începe să fiarbă. Fierbe siropul timp de 5-6 minute, atât cât să se coloreze și aromatizeze de la cojile de rubarbă.

Îndepărtează cojile, dar scurge-le bine pentru a profita de toată savoarea lor. Apoi adaugă cuburile de rubarbă și sucul de lămâie. Redu focul la minim și lasă rubarba să fiarbă în sirop timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când siropul devine consistent. Amestecă din când în când, până când rubarba este bine înmuiată. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața dulceții.

Poți testa consistența siropului de dulceață într-un mod simplu. Pune puțină dulceață pe o farfurie rece. Las-o să se răcească și dacă siropul este cursiv, dulceața mai necesită fierbere.

În timp ce dulceața fierbe, sterilizează borcanele și capacele acestora. le poți steriliza lor, fie prin fierbere în apă clocotită, fie prin introducerea lor în cuptor la 150 de grade Celsius, pentru 10 minute.

După ce delicioasa dulceață de rubarbă s-a fiert și borcanele sunt sterilizate, cu ajutorul unei linguri sau a unui polonic, umple borcanele cu dulceață fierbinte, până la filetul acestora.

Închide bine borcanele cu capacele sterilizate și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească complet, apoi le poți eticheta și transfera în cămară.

Iar dacă dorești o rețetă delicioasă de desert cu rubarbă, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu rubarbă și bezea.

Citește și
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Budincă de lămâie. Un desert răcoritor cu gust dulce-acrișor
Budincă de lămâie. Un desert răcoritor cu gust dulce-acrișor
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune. Rețetă veche, de la bunica
Dulceață de prune. Rețetă veche, de la bunica
Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromat
Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:24
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
06:17
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
4 septembrie, 07:37
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
4 septembrie, 06:53
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
3 septembrie, 06:56
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
3 septembrie, 06:49
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
2 septembrie, 06:45
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
2 septembrie, 06:14
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...

Parteneri

Musaca de post cu vinete și dovlecei. Rețetă plină de savoare și sănătate
Musaca de post cu vinete și dovlecei. Rețetă plină de savoare și sănătate
Imagini cu sutele de rezervişti, chemaţi la arme după zeci de ani. "Măcar jumătate să nimeresc"
Imagini cu sutele de rezervişti, chemaţi la arme după zeci de ani. "Măcar jumătate să nimeresc"
„Eram filmat, mi-am pierdut cumpătul!” Momentul uluitor în care Ion Ţiriac s-a decis să le ofere olimpicilor români maşini de lux
„Eram filmat, mi-am pierdut cumpătul!” Momentul uluitor în care Ion Ţiriac s-a decis să le ofere olimpicilor români maşini de lux
Asia Express, sezonul 7. Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în cursa pentru a doua imunitate. Oana Paraschiv, în lacrimi
Asia Express, sezonul 7. Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în cursa pentru a doua imunitate. Oana Paraschiv, în lacrimi
Mert Ramazan Demir a publicat o poză cu fratele său. Melik Demir este doctor și are o relație foarte bună cu celebrul actor
Mert Ramazan Demir a publicat o poză cu fratele său. Melik Demir este doctor și are o relație foarte bună cu celebrul actor
Ce atrage păianjenii în casă imediat cum începe toamna. Detaliul la care puțini se gândesc
Ce atrage păianjenii în casă imediat cum începe toamna. Detaliul la care puțini se gândesc
Tartă cu piersici și aluat fraged, de casă
Tartă cu piersici și aluat fraged, de casă
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Lana del Rey a negat zvonurile conform cărora ar fi împreună cu ghidul turistic Jeremy Dufrene. Cei doi au fost fotografiați săptămâna trecută în timp ce făceau cumpărături
Lana del Rey a negat zvonurile conform cărora ar fi împreună cu ghidul turistic Jeremy Dufrene. Cei doi au fost fotografiați săptămâna trecută în timp ce făceau cumpărături
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
fresh

Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat

Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat

Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară

Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă