Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Fără coacere

Dacă vrei să ai o cămară plină cu bunătăți pentru iarnă, trece pe lista de preparat și rețeta de dulceață de rubarbă. Este o rețetă simplă și ușoară, fără arome adăugate și fără conservanți.

Maria Udrea
Publicat: 13 mai 2024, 06:54

Galerie foto

Dulceața de rubarbă este perfectă pentru micul dejun și pentru deserturi / Shutterstock

Rețetele de dulceață reprezintă una dintre metodele de a conserva fructele sau legumele pentru iarnă. Este cea mai dulce dintre conserve, de aceea i s-a atribuit și denumirea de dulceață. Mai poți conserva fructele și legumele și sub formă de gem, compot sau sirop. Astfel te poți răsfăța și mai târziu cu gustul și aroma ingredientelor preferate.

Citește și

Rubarba este o plantă de primăvară comestibilă, care crește sub formă de tulpini lungi cu frunze mari, verzi-roșiatice. Comestibile sunt doar tulpinile, frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile de rubarbă pot fi folosite atât la rețetele de dulceață, gem, compot sau sirop, cât și în alte preparate culinare. Deserturile cu rubarbă sunt la mare căutare în sezonul acesteia.

Descoperă și o rețetă de prăjitură simplă cu rubarbă. Este simplă și din punct de vedere al listei de ingrediente, dar și al modului de preparare. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de rubarbă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se începe cu pregătirea rubarbei care necesită spălare, curățare a cojii de deasupra și tocare în bucăți mici. Coaja de la rubarbă este foarte fibroasă și trebuie îndepărtată pentru că nu se va înmuia suficient pentru a deveni comestibilă.

Descoperă aici cum cureți tulpinile de rubarbă.

Cum prepari siropul pentru dulceață de rubarbă

Într-o cratiță mare, amestecă apa, zahărul și cojile de la rubarbă. Pentru a profita de toată savoarea, dar și de culoarea rubarbei, este indicat să fierbi și cojile odată cu siropul. Pune cratița pe foc mediu și amestecă continuu până când zahărul se dizolvă complet și siropul începe să fiarbă. Fierbe siropul timp de 5-6 minute, atât cât să se coloreze și aromatizeze de la cojile de rubarbă.

Îndepărtează cojile, dar scurge-le bine pentru a profita de toată savoarea lor. Apoi adaugă cuburile de rubarbă și sucul de lămâie. Redu focul la minim și lasă rubarba să fiarbă în sirop timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când siropul devine consistent. Amestecă din când în când, până când rubarba este bine înmuiată. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața dulceții.

Poți testa consistența siropului de dulceață într-un mod simplu. Pune puțină dulceață pe o farfurie rece. Las-o să se răcească și dacă siropul este cursiv, dulceața mai necesită fierbere.

În timp ce dulceața fierbe, sterilizează borcanele și capacele acestora. le poți steriliza lor, fie prin fierbere în apă clocotită, fie prin introducerea lor în cuptor la 150 de grade Celsius, pentru 10 minute.

După ce delicioasa dulceață de rubarbă s-a fiert și borcanele sunt sterilizate, cu ajutorul unei linguri sau a unui polonic, umple borcanele cu dulceață fierbinte, până la filetul acestora.

Închide bine borcanele cu capacele sterilizate și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească complet, apoi le poți eticheta și transfera în cămară.

Iar dacă dorești o rețetă delicioasă de desert cu rubarbă, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu rubarbă și bezea.

Citește și
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de struguri negri, ideală pentru a conserva aroma toamnei
Dulceață de struguri negri, ideală pentru a conserva aroma toamnei
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:36
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
05:27
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
05:22
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
2 decembrie, 11:20
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
2 decembrie, 07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
2 decembrie, 05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
2
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Dacă adori preparatele pe bază de ciuperci, rețeta de ciuperci cu usturoi la tigaie te poate cuceri de la prima înghițitură. Este un preparat simplu, și ușor, dar plin de savoare...
3
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Una dintre rețetele cu paste pe care ți-o recomandăm pentru masa de prânz sau cină este rețeta de paste cu ciuperci de post. Nu ai altceva de făcut pentru această rețetă,...
4
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
5
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Dacă adori chiftelele clasice, dar vrei să le prepari și în varianta de post, îți oferim o rețetă de chiftele de orez cu ciuperci. Rețeta este simplă și ușor de preparat,...

Parteneri

2 zodii au parte de provocări în decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
2 zodii au parte de provocări în decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: „Devastați!”
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: „Devastați!”
Când apar ninsorile în București. Ce anunț au făcut meteorologii cu privire la vremea din luna decembrie
Când apar ninsorile în București. Ce anunț au făcut meteorologii cu privire la vremea din luna decembrie
Afra Saraçoğlu oferă detalii de pe platourile de filmare ale seriei Golden Boy – Dragoste rebelă, sezonul 3. Ce a declarat vedeta
Afra Saraçoğlu oferă detalii de pe platourile de filmare ale seriei Golden Boy – Dragoste rebelă, sezonul 3. Ce a declarat vedeta
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
fresh

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase

Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase

Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens

Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens