Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip

Fără coacere

Făina este unul dintre ingredientele care nu lipsește din casă. Nici nu ar avea cum. Este baza oricărei prăjituri, ajută la prepararea sosurilor sau a pane-urilor. Important este să alegi sortimentul potrivit. Iată ce trebuie să știi despre făina neagră vs făina albă.

Cristina Catană
Publicat: 6 ianuarie 2025, 05:19
Făina neagră poate influența gustul preparatului final/ Shutterstock

Alegerea tipului de făină pentru preparatele tale este esențial pentru reușita lor. Influențează nu doar textura și consistența, ci și gustul, iar în unele cazuri poate face diferența dintre reușită și dezastru.

Îți explicăm cum trebuie să alegi ce făină este potrivită.

Citește și

Făina neagră vs. făina albă

Diferența dintre făina neagră și făina albă constă în gradul de rafinare și conținutul de nutrienți, precum și în utilizările culinare specifice fiecăreia.

Făina albă este foarte rafinată și procesată, ceea ce înseamnă că tărâțele și germenii de grâu sunt îndepărtați, lăsând doar endospermul. Acest proces face ca făina să fie mai fină și mai ușoară. Pe de altă parte, făina neagră este mai puțin rafinată și conține o parte din tărâțele și germenii de grâu, ceea ce îi conferă o culoare mai închisă și o textură mai grosieră.

Prin procesul de rafinare, o mare parte din fibrele, vitaminele și mineralele din grâu sunt eliminate, motiv pentru care făina albă este mai săracă în nutrienți comparativ cu făina neagră. Aceasta din urmă păstrează o cantitate mai mare de fibre, vitamine (în special vitaminele din grupul B) și minerale (fierul și magneziul).

Făina albă are un indice glicemic mai mare, ceea ce înseamnă că este digerată și absorbită mai rapid, determinând creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge.

Datorită conținutului de fibre, făina neagră are un indice glicemic mai scăzut ceea ce face ca digestia și absorbția carbohidraților să fie încetinite.

Făina albă este preferată în produse de panificație fină, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile și patiseriile, datorită texturii sale fine și capacității de a crea produse mai pufoase. Făina neagră este folosită în produse de panificație integrale, cum ar fi pâinea integrală și unele tipuri de prăjituri sau biscuiți, unde se dorește o textură mai densă și un conținut mai mare de nutrienți.

Din ce se face făina albă

Făina albă se face din bobii de grâu, trecând printr-un proces de măcinare și rafinare. Bobii de grâu sunt mai întâi curățate pentru a îndepărta impuritățile, cum ar fi praful, pietrele, tărâțele și alte materiale străine. Apoi sunt umeziți și lăsate să stea pentru o perioadă de timp. Acest proces, numit „tempering”, înmoaie boabele și facilitează separarea tărâțelor de endosperm.

Bobii de grâu sunt măcinați în mai multe etape. În timpul acestui proces, grâul este trecut printr-o serie de role și site pentru a separa componentele diferite ale bobilor. Endospermul este partea centrală și cea mai mare a bobului de grâu, care conține majoritatea amidonului și a proteinelor. Endospermul este măcinat pentru a produce făina albă. Tărâțele reprezintă stratul exterior fibros al bobului, care este separat și îndepărtat în timpul procesului de măcinare. În timpul procesului de măcinare sunt îndepărtați germenii care sunt de fapt partea bogată în nutrienți a bobului de grâu.

Făina rezultată după primele etape de măcinare este cernută și rafinată suplimentar pentru a îndepărta orice resturi de tărâțe sau germeni. Aceasta face ca făina să fie mai fină și de culoare albă. În unele cazuri, făina albă este îmbogățită cu vitamine și minerale (cum ar fi fierul și vitaminele B) pentru a compensa nutrienții pierduți în timpul procesului de rafinare.

Făina albă rezultată este utilizată pe scară largă în panificație și patiserie datorită texturii sale fine și capacității de a produce produse cu o textură ușoară și pufoasă.

Cum se obține făina neagră

Făina neagră se obține prin măcinarea bobilor de grâu integral, păstrând toate componentele bobului—endosperm  tărâțe și germeni. Procesul este mai puțin rafinat comparativ cu cel al făinii albe, dar până la un anumit punct pașii sunt identici. Bobii sunt curățați și umeziți, după care sunt măcinați într-un singur proces sau în mai multe etape, dar fără separarea completă a componentelor bobului (endosperm, tărâțe și germeni). Măcinarea poate fi realizată cu ajutorul morilor tradiționale sau moderne.

Morile tradiționale cu pietre sunt din ce în ce mai rare, dar încă sunt întâlnite. Acestea măcina bobii de grâu într-un mod care păstrează aproape toate componentele boabei împreună. Morile moderne cu role pot fi ajustate pentru a măcina bobii integral, fără a separa tărâțele și germenii de endosperm.

Uneori, făina neagră este cernută pentru a îndepărta particulele foarte mari de tărâțe, dar majoritatea componentelor bobului sunt păstrate. Cernerea minimală ajută la obținerea unei făini cu o textură mai fină, dar păstrând majoritatea nutrienților.

Când se folosește făina neagră vs. făina albă

Atunci când prepari ceva ce necesită făină trebuie să știi proprietățile fiecăreia astfel încât să obții cele mai bune rezultate.

Făina albă este ideală pentru produsele care necesită o textură fină și o culoare albă, cum ar fi pâinea albă, croisanții, prăjiturile și biscuiții. Datorită texturii sale fine, este preferată în produsele de patiserie care necesită o consistență uniformă și un aspect estetic plăcut. O poți folosi pentru prăjituri cu multiple straturi sau alte deserturi delicate.

Dacă o rețetă specifică cere făină neagră, făina albă poate fi utilizată ca înlocuitor. Totuși, ține cont că vei avea un produs final cu o textură și o culoare diferite.

Făina neagră este utilizată pentru a face pâine integrală sau pâine de grâu integral, care conține toate componentele boabelor de grâu și are o textură mai densă și o aromă mai pronunțată. De asemenea, o poți folosi pentru produse cu o textură densă și consistentă. Este potrivită pentru biscuiți integrali, fursecuri, clătite și alte produse de panificație.

Făina albă poate avea un conținut mai ridicat de gluten. Acest lucru poate influența elasticitatea și ridicarea produselor de panificație. Făina neagră, datorită conținutului mai mare de fibre, poate absorbi mai mult lichid în aluat. Este recomandat să se ajusteze cantitatea de lichid din rețete pentru a obține o consistență corectă a aluatului.

Produsele făcute cu făină neagră pot necesita un timp de coacere mai lung pentru a asigura o coacere uniformă și o textură bine coaptă. Trebuie să ții cont de faptul că făina neagră conferă un gust mai pronunțat de grâu și o aromă specifică, care poate influența caracteristicile finale ale produselor de panificație sau de patiserie.

Citește și
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată
Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăvi
7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăvi
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:36
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
05:20
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
05:19
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
5 ianuarie, 11:40
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
5 ianuarie, 06:02
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
5 ianuarie, 05:11
Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine
4 ianuarie, 05:54
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească
4 ianuarie, 05:46
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Salată de sfeclă roșie cu hrean. Rețetă pentru porția de sănătate
Salată de sfeclă roșie cu hrean. Rețetă pentru porția de sănătate
Cât costă o plimbare cu trăsura trasă de cai în Vatra Dornei: "Cam frig, dar merită. Nemaipomenit. Senzaţional"
Cât costă o plimbare cu trăsura trasă de cai în Vatra Dornei: "Cam frig, dar merită. Nemaipomenit. Senzaţional"
„Nu poţi da greş” Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
„Nu poţi da greş” Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
Soțul lui Aubrey Plaza s-a stins din viață. Regizorul şi scenaristul Jeff Baena a murit la vârsta de 47 de ani
Soțul lui Aubrey Plaza s-a stins din viață. Regizorul şi scenaristul Jeff Baena a murit la vârsta de 47 de ani
Actorul Selahattin Paşalı din serialul Omer este fost jucător de baschet. A lăsat cariera sportivă pentru actorie
Actorul Selahattin Paşalı din serialul Omer este fost jucător de baschet. A lăsat cariera sportivă pentru actorie
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri conduși
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri conduși
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
De ce este important să-i lași pe copii să facă greșeli și cum să faci să învețe din ele
De ce este important să-i lași pe copii să facă greșeli și cum să faci să învețe din ele
Bianca Censori s-a fotografiat într-un body transparent, alături de soțul ei, Kanye West
Bianca Censori s-a fotografiat într-un body transparent, alături de soțul ei, Kanye West
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
fresh

Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios

Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească

Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești

Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești