Frigănele la cuptor. Rețeta care îți salvează diminețile

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Frigănelele ne aduc multora dintre noi aminte de copilărie. Pufoase la interior și crocante la exterior, cu gust bogat de lapte, ne bucura diminețile când ne strângeam cu toți la masă. Alteori, era un desert în după-amiezele leneșe de primăvară. Cu puțină dulceață sau, pur și simplu, cu zahăr și scorțișoară presărate deasupra frigănele calde erau deliciul copiilor, dar și al adulților. Descoperă rețeta de frigănele la cuptor.

Cristina Catană
Publicat: 3 aprilie 2023, 08:00
Pune fructe deasupra frigănelelor la cuptor și vei avea un preparat savuros / Profimedia Images

Frigănelele sau ”french toast” este un preparat cu o istorie care datează din vremea Imperiului Roman. Primele mențiuni apar într-o colecție de rețete a lui Apicius din secolul al V-lea. Atunci era cunoscută drept Pan Dulcis și se pregătea exact ca astăzi: pâine înmuiată într-un amestec de lapte și ou și apoi prăjită în unt sau ulei.

Istoria frigănelelor

Potrivit altor surse istorice, preparatul a apărut în perioada întunecată a Evului Mediu, când oamenii foloseau orice ingredient aveau la îndemână pentru a-și hrăni familia.

În acest sens, apar mențiuni despre ”french toast” în Anglia, din vremea lui Henri V, în The Accomplish Cook, potrivit The Oxford English Dictionary. De aici se pare că a primit și denumirea de ”french” (n.r. franceză), deși nu are nimic de-a face cu Franța. În irlandeza veche verbul ”to french” se traduce prin ”a felia”.

De-a lungul timpului a fost întâlnit în cărțile de bucate din lume sub mai multe denumiri: toast german, pâine cu ou, pâine prăjite franțuzească, pâine țigănească, Cavalerii de Windsor Sărac, toast spaniol, toast mănăstiresc, pâine pierdută.

Frigănele sunt servite peste tot peste glob. În fiecare zonă se consumă într-un anume fel. De exemplu, în Scoția se mănâncă cu cârnați, sub forma unui sandvici, iar englezii pun peste ea ketchup. Află mai multe despre rețetele cu făină de cocos.

Citește și

Frigănele la cuptor

În zilele noastre nu doar modul de servire s-a diversificat, ci și cel de gătire. Din dorința de a evita prăjirea, care nu este considerată sănătoasă, bucătarii au încercat să găsească soluții. Una dintre ele este gătirea lor la cuptor. Se pot face atât în varianta dulce, cât și sărată.

Pentru a face frigănele la cuptor nu avem nevoie de multe ingrediente și nici de prea multă dibăcie. Pentru varianta dulce adăugăm zahăr, pentru cea sărată tot felul de brânzeturi, în funcție de preferințe.

Dacă nu ești hotărât, poți să nu pui decât unt, lapte și ouă și te hotărăști apoi dacă pui deasupra frișcă, dulceață sau miere sau maioneză, smântână, brânzeturi.

Timpul de pregătire a ingredientelor pentru oricare dintre cele două variante este de 10 minute, iar cel de preparare de 30 de minute. Este o rețetă econimică și poate fi o soluție pentru pachețelul de școală al copilului sau pentru cel de la birou.

Ingrediente

  • 100 g de unt topit
  • 40 g zahăr brun
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 12 felii de pâine
  • 6 ouă
  • 150 ml lapte
  • 1 praf de sare

Preparare

Se topește untul. Se lasă la răcit, iar apoi, cu ajutorul unei pensule se folosește pentru a unge o tavă cu dimensiunile de 20X30 cm. Restul de unt utilizează pentru a acoperi fundul tăvii.

Zahărul brun și scorțișoara se presară pe fundul tăvii.

Pâine se așează în tavă.

Ouăle se bat cu laptele și sare, iar apoi se toarnă peste pâine.

Tava se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece peste noapte.

Se preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Se dă tava la cuptor și se lasă aproximativ 30 de minute.

Tips

Pâine folosită poate fi mai veche. Nu vei simți acest lucru pentru că odată îmbibată în lapte și ouă va deveni pufoasă.

Nu tăia pâinea în felii mai subțiri de 1,5 cm. Cu cât sunt mai groase, cu atât vor ieși mai delicioase.

Poți pune în amestecul de lapte și ou extract de vanilie, esență de rom sau alte arome care să înnobileze preparatul final.

Dacă vrei să prăjești frigănelele, alege o tigaie non-aderentă pentru un rezultat cât mai bun.

Pentru prăjire folosește un amestec de unt și ulei vegetal. Unul va îmbogăți aroma frigănelelor, iar uleiul le va da culoarea aurie.

Poți înlocui pâinea cu cozonac (mai ales dacă de sărbători îți rămâne mult), chec, pandispan, bucăți de brioșe.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic