Gata, desert armenesc cu o mie de fețe

Fără coacere
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Gata este un desert armenesc cu o mie de fețe, preparat într-o mulțime de feluri, în funcție de zonă. În fiecare oraș există o variantă, cu dimensiuni și forme diferite. Inițial a fost o prăjitură destinată sărbătorilor religioase, dar ulterior a fost servită și la altfel de festivități sau pur și simplu este savurată cu o ceașcă de ceai sau cafea.

Cristina Catană
Publicat: 19 martie 2024, 08:18 / Actualizat: 19 martie 2024, 14:06
Gata are cât o rețetă în fiecare oraș din Armenia / Shutterstock

Gata este un produs de patiserie tradițional din Armenia. Îl vei găsi și sub numele de „kata”, „gatah” sau „katah”. Nu se gătește doar sub mai multe forme, ci diferă și gusturile. Poate fi atât dulce, cât și sărată.

Poate fi umplută atât cu nuci, cât și cu un amestec foarte aromat de brânzeturi și ierburi aromatice.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Unele variante includ plasarea unei monede în aluat înainte ca gata să fie coaptă și se spune că oricine primește bucata cu moneda este binecuvântat cu noroc.

Cum prepari rețeta de gata

Într-un castron mediu, se amestecă făina, drojdia, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un castron mare, folosind o spatulă tare de cauciuc, se amestecă energic untul și zahărul pentru a forma o pastă uniformă. Se adaugă amestecul de făină la amestecul de unt.

Vasul în care a fost făina se unge cu spray de gătit sau unt și se lasă deoparte. Folosind o spatulă și apoi mâinile, se omogenizează compoziția de făină cu cea de unt până când se formează un amestec uniform.

Se adaugă iaurtul și oul și, folosind o spatulă și apoi mâinile, se amestecă până se formează un aluat tare, uniform, aproximativ 2 minute. Se transferă aluatul în bolul mediu în care a fost făina și se acoperă. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 30 de minute, apoi se transferă la frigider peste noapte.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de gata

Pentru umplutură se amestecă într-un castron mediu nucile, făina, zahărul și sarea. Apoi se adaugă untul și extractul de vanilie. Folosind o spatulă de cauciuc, se amestecă până se formează o pastă groasă și nu mai rămâne făină uscată, aproximativ 30 de secunde. Se acoperă și se păstrează la temperatura camerei până când se asamblează desertul.

Se pune grătarul cuptorului în poziția de mijloc și se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se transferă aluatul pe o suprafață curată, ușor înfăinată și se pudrează ușor partea de sus al aluatului cu făină. Folosind mâinile, se apasă ușor aluatul într-un cerc cu diametrul de 15 cm.

Se adaugă făină pe ambele părți ale aluatului, după cum este necesar, pentru a preveni lipirea. Folosind un sucitor, se rulează aluatul într-un cerc cu diametrul de 30 cm, cu grosimea de aproximativ 0,5 cm.

Cum formezi rețeta de gata

Se pune umplutura în centrul aluatului și, folosind mâinile curate și o spatulă de cauciuc, se întinde într-un disc rotund de 12 cm, lăsând o margine de aluat de 8 cm pe toate părțile. Începând de la o margine, folosind mâinile, se îndoaie și se pliază aluatul peste umplutură spre centru. Se apasă pliurile împreună pentru a închide complet umplutura.

Se apasă ușor partea de sus al aluatului pentru a modela o formă rotundă uniformă de 15 cm. Se întoarce astfel încât partea cu lipitura să fie orientată în jos și, folosind un sucitor, se rulează ușor astfel încât să aibă diametrul de 22 cm. Se transferă cu atenție pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament sau un covor de copt din silicon.

Verifică dacă rețeta de gata este perfect coaptă

Se ciupește aluatul în jurul marginii pentru a forma puncte decorative, distanțate la aproximativ 3 cm. Se ung uniform partea superioară și părțile laterale ale gata cu ou. Folosind o furculiță, se trage partea inferioară plată peste partea superioară a gata pentru a forma linii canelate într-un model încrucișat, distanțate la aproximativ 3 cm. Folosind o scobitoare, se fac 8-10 găuri distanțate uniform în partea de sus al aluatului. Se coace 28-35 de minute, rotind tava după 20 de minute.

Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 20 de minute. Apoi se taie felii și se servește.

Cum se servește gata

Poți servi prăjitura gata alături de o lingură de smântână sau iaurt simplu. Acest lucru adaugă un contrast plăcut între dulceața prăjiturii și prospețimea și textura cremoasă dată de smântână sau iaurt.

De asemenea, poți însoți prăjitura gata cu fructe proaspete, cum ar fi felii de portocale, kiwi, căpșuni sau orice alte fructe preferate. Aceasta adaugă un element de prospețime și o notă de culoare la prezentarea prăjiturii.

Pentru o notă dulce și aromată suplimentară, poți servi prăjitura gata cu un sirop simplu de caramel sau cu un sos de caramel.

Acest lucru adaugă un gust bogat și intens și poate completa frumos dulceața prăjiturii. Indiferent de cum alegi să o servești, prăjitura gata este întotdeauna delicioasă alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Alege o băutură preferată și bucură-te de combinația de arome și gusturi.

Tot ce trebuie să știi despre rețeta de gata

Unele gata seamănă cu croissantul franțuzesc, făcut dintr-un aluat de pâine îmbogățit și rulat în foi subțiri ca hârtia. Altele seamănă cu ștrudelul, fiind mai dulci, umplute cu pastă de nuci.

Oricare dintre aceste variante presupune îndemânare. Întinderea foilor de aluat transparent subțiri fără a se rupe necesită multă practică, ca să nu mai vorbim de kilometri de spațiu pe blat.

Umplutura de gata poate fi refrigerată până la 3 zile, dacă se dorește. Las-o apoi să ajungă la temperatura camerei înainte de utilizare, aproximativ 30 de minute. 

Gata este cel mai bine servit în ziua în care este coaptă, deși poate fi acoperită și păstrată la temperatura camerei timp de până la 24 de ore. Se poate reîncălzi la cuptor la 120°C timp de 15 minute înainte de servire.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă