Gazpacho, supă rece de roșii. Rețeta tradițională care a cucerit lumea

Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului: Cină
bucătăria: Spaniolă

Supa Gazpacho este o supă rece de roșii, specifică în anumite regiuni din Spania. Este foarte populară în Andaluzia, unde este servită rece.

Cristina Catană
Publicat: 26 martie 2023, 06:00
Supa gazpacho mai are încă două variante care sunt populare doar în Spania / Shutterstock

Gazpacho este astăzi un termen generic pentru o supă rece care are o bază de legume sau fructe sau ambele, care are condimente similare cu cea tradițională. Își are influențe din Grecia și Roma, dar și maure și arabe. Inițial supa a fost amestecată cu pâine veche, ulei de măsline și usturoi, cu ceva lichid, cum ar fi apă sau oțet, care erau bătute împreună într-un mojar. Se mai adăugau și diferite legume și migdale disponibile.

Totuși, originea denumirii supei gazpacho este greu de găsit. Sunt istorici care propun varianta unei proveniențe grecești, de la un cuvânt care denumea o cutie de colectare în biserică în care oamenii puneau monede de diferite forme, chiar și pâine.

Alții, pornind de faptul că Spania a fost sub dominație otomană între secolele al VIII-lea și al XV-lea, spun că gazpacho ar avea influențe arabe. Alte surse spun că provine dintr-un cuvânt ebraic ”Gazaz” care înseamnă rupere în bucăți mici. Un alt istoric, Janet Mendel, crede că probabil provine din vechiul cuvânt latin „Caspa” care înseamnă fragmente sau bucăți mici.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-un blender roșiile, ardeiul, castraveții, ceapa și usturoiul. Se amestecă la viteză mare până se omogenizează, cel puțin 2 minute, făcând o pauză ocazională pentru a răzui părțile laterale cu o spatulă de silicon.

Cu motorul pornit, se adăugă oțetul și două lingurițe de sare. Se pune încet uleiul de măsline. Amestecul va deveni portocaliu aprins sau roz închis și va deveni neted și emulsionat, ca un dressing pentru salată. Dacă încă pare apos, se adaugă mai mult ulei de măsline până când textura devine cremoasă.

Se strecoară amestecul printr-o strecurătoare fină, împingând tot lichidul cu o spatulă sau cu spatele unei linguri. Se aruncă resturile solide rămase. Se transferă într-un ulcior mare (de preferință din sticlă) și se lasă la rece cel puțin 6 ore sau peste noapte.

Înainte de servire, se mai pun sare și oțet după gust. Dacă supa este foarte groasă, se pun câteva linguri de apă cu gheață. Se servește în pahare, peste gheață. Se pot adăuga și câteva picături de ulei de măsline deasupra.

Variante de bază ale supei Gazpacho

Tradus Ajoblanco înseamnă ”usturoi alb”. Este o supă populară în regiunea Granada și Malaga. Este o supă albă care are pâine, migdale, uneori struguri, ulei de măsline și bineînțeles pâine și usturoi.

Acest tip de gazpacho este popular în zona Córdoba din Spania și este mai fin și mai bogat. Este preparată din roșii, pâine, ulei, usturoi și oțet. În mod normal, roșiile sunt decojite și apoi pasate până devin piure, apoi amestecate cu celelalte ingrediente. Supa se servește rece și se ornează cu șuncă serrano spaniolă.

Gazpacho este popular în zona Sevilla din Spania. Este cea mai populară versiune în afara Spaniei.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Supă de vită cu găluște de pâine. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Supă de vită cu găluște de pâine. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Supă de chimen. Rețetă pentru un plus de sănătate
Supă de chimen. Rețetă pentru un plus de sănătate
Supă de roșii. Rețeta pe care o poți prepara cu ajutorul conservelor
Supă de roșii. Rețeta pe care o poți prepara cu ajutorul conservelor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros