Gazpacho, supă rece de roșii. Rețeta tradițională care a cucerit lumea

Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului: Cină
bucătăria: Spaniolă

Supa Gazpacho este o supă rece de roșii, specifică în anumite regiuni din Spania. Este foarte populară în Andaluzia, unde este servită rece.

Cristina Catană
Publicat: 26 martie 2023, 06:00
Supa gazpacho mai are încă două variante care sunt populare doar în Spania / Shutterstock

Gazpacho este astăzi un termen generic pentru o supă rece care are o bază de legume sau fructe sau ambele, care are condimente similare cu cea tradițională. Își are influențe din Grecia și Roma, dar și maure și arabe. Inițial supa a fost amestecată cu pâine veche, ulei de măsline și usturoi, cu ceva lichid, cum ar fi apă sau oțet, care erau bătute împreună într-un mojar. Se mai adăugau și diferite legume și migdale disponibile.

Totuși, originea denumirii supei gazpacho este greu de găsit. Sunt istorici care propun varianta unei proveniențe grecești, de la un cuvânt care denumea o cutie de colectare în biserică în care oamenii puneau monede de diferite forme, chiar și pâine.

Alții, pornind de faptul că Spania a fost sub dominație otomană între secolele al VIII-lea și al XV-lea, spun că gazpacho ar avea influențe arabe. Alte surse spun că provine dintr-un cuvânt ebraic ”Gazaz” care înseamnă rupere în bucăți mici. Un alt istoric, Janet Mendel, crede că probabil provine din vechiul cuvânt latin „Caspa” care înseamnă fragmente sau bucăți mici.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-un blender roșiile, ardeiul, castraveții, ceapa și usturoiul. Se amestecă la viteză mare până se omogenizează, cel puțin 2 minute, făcând o pauză ocazională pentru a răzui părțile laterale cu o spatulă de silicon.

Cu motorul pornit, se adăugă oțetul și două lingurițe de sare. Se pune încet uleiul de măsline. Amestecul va deveni portocaliu aprins sau roz închis și va deveni neted și emulsionat, ca un dressing pentru salată. Dacă încă pare apos, se adaugă mai mult ulei de măsline până când textura devine cremoasă.

Se strecoară amestecul printr-o strecurătoare fină, împingând tot lichidul cu o spatulă sau cu spatele unei linguri. Se aruncă resturile solide rămase. Se transferă într-un ulcior mare (de preferință din sticlă) și se lasă la rece cel puțin 6 ore sau peste noapte.

Înainte de servire, se mai pun sare și oțet după gust. Dacă supa este foarte groasă, se pun câteva linguri de apă cu gheață. Se servește în pahare, peste gheață. Se pot adăuga și câteva picături de ulei de măsline deasupra.

Variante de bază ale supei Gazpacho

Tradus Ajoblanco înseamnă ”usturoi alb”. Este o supă populară în regiunea Granada și Malaga. Este o supă albă care are pâine, migdale, uneori struguri, ulei de măsline și bineînțeles pâine și usturoi.

Acest tip de gazpacho este popular în zona Córdoba din Spania și este mai fin și mai bogat. Este preparată din roșii, pâine, ulei, usturoi și oțet. În mod normal, roșiile sunt decojite și apoi pasate până devin piure, apoi amestecate cu celelalte ingrediente. Supa se servește rece și se ornează cu șuncă serrano spaniolă.

Gazpacho este popular în zona Sevilla din Spania. Este cea mai populară versiune în afara Spaniei.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Supă de vită cu găluște de pâine. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Supă de vită cu găluște de pâine. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Supă de chimen. Rețetă pentru un plus de sănătate
Supă de chimen. Rețetă pentru un plus de sănătate
Supă de roșii. Rețeta pe care o poți prepara cu ajutorul conservelor
Supă de roșii. Rețeta pe care o poți prepara cu ajutorul conservelor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor