Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Dacă nu te încântă prepararea gemurilor și dulcețurilor din fructe cu adaos de zahăr, află că le poți prepara și în mod cât mai natural. Pentru a te convinge îți recomandăm să încerci rețeta de gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos.
Poți prepara gemul folosind îndulcitori naturali simpli sau cu gelifiant în conținutul lor. Există și o mulțime de fructe care au în conținutul lor mult zahăr. Le poți asocia cu căpșunile, dar adăugate în cantitate mai mică pentru a nu influența gustul gemului. Căpșunile trebuie să predomine pentru a te bucura deplin de savoarea, aroma, dar și de culoare lor irezistibilă.
Fructe precum merele, gutuile și piersicile au un conținut ridicat de pectină, un gelifiant natural foarte util la prepararea de gemuri si jeleuri. Pectina este o polizaharidă care se găsește în mod natural în conținutul mai multor fructe și legume. Face parte din categoria fibrelor solubile, și are rol de agent de îngroșare, dar și stabilizator și agent de reținere a apei.
Merele sunt fructele cele mai bogate în pectină, dar și cele mai accesibile. De aceea sunt deseori folosite la prepararea altor gemuri de fructe, pentru a asigura acestora textura lipicioasă a unui gem normal. Prepară și tu rețeta de gem de căpșuni fără zahăr, urmărind lista de ingrediente și modul de preparare prezentate în continuare.
Ingrediente
Mod de preparare
Așa cum procedezi pentru oricare altă rețetă de dulceață sau de gem, primul pas constă în pregătirea fructelor. Clătește bine căpșunile, înainte de a le îndepărta frunzele și codițele. Pune-le într-o sită și lasă-le să se scurgă. Clătește și merele și lasă-le și pe acestea la scurs.
Cum prepari gem de căpșuni fără zahăr
Îndepărtează codițele și frunzele de la căpșuni, dar și partea albă, acolo unde există. Dacă fructele sunt mari, taie-le în jumătăți sau în bucăți mai mici. Pune-le într-o cratiță cu baza dublă sau un ceaun. Îndepărtează și coaja merelor, dă merele pe răzătoare și adaugă-le în cratița cu căpșuni. Stropește răzătura de mere cu suc de lămâie proaspăt stors, pentru a nu-i da timp să oxideze. Amestecă merele răzuite cu căpșunile.
Folosește o ustensilă de pasat cartofii pentru piure sau un blender vertical și pasează ușor fructele. Nu le transforma în piure, lasă și bucăți mai mari printre ele.
Așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă fructele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează periodic spuma formată, folosind o sită deasă. Din moment ce nu se mai formează spumă, micșorează intensitatea focului la minim.
Fierbe gemul de căpșuni pentru aproximativ 30-40 de minute. Amestecă din când în când în gem pentru a nu se lipi de pereții cratiței.
Între timp, pregătește borcanele pentru a le umple cu gem de căpșuni fără zahăr. Spală-le cu apă și detergent, clătește-le bine și sterilizează-le.
Descoperă și un articol detaliat despre sterilizarea sticlelor și borcanelor pentru conserve.
Pune gemul fierbinte în borcanele sterilizate și închide-le ermetic cu capacele aferente. Așază o pătură peste borcane și lasă-le acolo până când se răcesc. Răcirea lentă a borcanelor asigură o conservare corectă gemului de căpșuni. Le depozitezi în cămară după răcirea completă.
Te vei bucura mai târziu de gustul delicios al gemului, atât la micul dejun cât și folosindu-l la diferite rețete de prăjituri. Îți oferim în acest scop și o rețetă de cremes cu vanilie și căpșuni.