Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratament

Fără coacere

Ghimbirul este unul dintre puținele condimente pe care le poți folosi și proaspăt și uscat și pudră și confiat. Este atât de versatil că poate fi ingredient în preparate sărate, dulci, se poate face ceai din el sau smoothie.

Cristina Catană
Publicat: 10 februarie 2023, 07:00
Ghimbirul este folosit în bucătăria asiatică de mii de ani / Shutterstock

Deși este adesea menționat ca rădăcină de ghimbir, acesta provine de fapt din rizomul (tulpina subterană) plantei tropicale Zingiber officinale. Aceasta face parte din aceeași familie cu cardamomul și turmericul. 

Gustul astringent al ghimbirului proaspăt crud provine de la gingerol, un compus aromatic care se transformă în zingeron mai dulce atunci când este încălzit sau uscat, făcând din ghimbir un ingredient deosebit de versatil.

Citește și

Cum se folosește ghimbirul

Ghimbirul a fost folosit în China și India de mii de ani. A fost importat în Marea Mediterană în secolul I d.Hr., devenind ulterior un ingredient important în bucătăria europeană medievală. A fost folosit atât drept condiment cât și ca remediu naturist, în special pentru a reduce greața și răul de mișcare. De asemenea, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

Vei găsi ghimbirul în rețete sub formă proaspătă, măcinat, murat, conservat, confiat.

  • Ghimbirul întreg, nedecojit, se adaugă în apă și alte lichide pentru a aroma supe, orez, ceaiuri.
  • Ghimbirul murat este folosit drept condiment în bucătăria japoneză și indiană.
  • Ghimbir tocat condimentează orezul prăjit și cartofii prăjiți, marinadele pentru carne și vinaigrete .
  • Ghimbirul zdrobit poate fi pus în chutney sau zdrobit împreună cu usturoi pentru a forma baza mâncărurilor indiene, cum ar fi chana masala.

Cum se folosește ghimbirul măcinat

Ghimbirul uscat necesită mai puțină muncă de pregătire pentru a aroma mâncărurile. Se adaugă pur și simplu la produse de copt, cum ar fi turta dulce, plăcinta cu dovleac și preparate sărate. Ghimbirul se vinde și cristalizat și confiat. Află mai multe despre ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic ceai de ghimbir.

Ghimbirul murat și confiat

Ghimbirul murat, numit gari sau beni shoga în Japonia, este ținut în oțet dulce și colorat de obicei în roșu aprins sau roz. Se servește drept garnitură pentru sushi sau pentru a împrospăta respirația. 

Ghimbirul conservat este disponibil în piețele asiatice sau în magazinele care vând produse gourmet. Se păstrează într-un amestec de zahăr și sare. Se folosește în general în produse de cofetărie sau se adaugă la deserturi și este deosebit de bun în combinație cu pepenele galben.

Ghimbirul cristalizat sau confiat a fost gătit într-un sirop de zahăr până când devine fraged și apoi acoperit cu zahăr granulat. Este folosit în mod obișnuit în deserturi și poate fi făcut cu ușurință acasă .

Cum se curăță ghimbirul proaspăt

Depinde de tine dacă vrei sau nu să folosești rădăcina proaspătă de ghimbirul proaspăt. Cel tânăr are o coajă foarte subțire care nu trebuie curățată, dar în cazul celui matur este recomandat să îndepărtezi coaja ridată, închisă la culoare. O poți face folosind oricare dintre aceste tehnici:

  • Cu un curățător de legume;
  • Prin frecarea cu dosul unei linguri;
  • Cu un microplan, care este un instrument excelent pentru răzuirea fină a ghimbirului, dar îi poate deteriora fibra;
  • Cu o răzătoare de ghimbir japoneză;

Cum se păstrează ghimbirul proaspăt

Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat timp de până la o lună. De asemenea, se poate congela după ce este răzuit. Apoi se poate folosi direct, fără să mai fie nevoie să îl decongelezi.

Ghimbirul dă un gust puternic mâncărurilor și băuturilor în care este adăugat. În bucătăria din Caraibe, în cea indiană și cea asiatică rădăcina proaspătă de ghimbir se folosește în multe preparate din carne, fructe de mare și legume. 

În bucătăria occidentală, ghimbirul măcinat conferă adesea o notă picantă biscuiților, conservelor și unor sortimente de pâine, dar și unor băuturi precum ginger ale și ceai.

Ghimbirul este un ingredient incredibil de versatil și în băuturi, cum ar fi ceaiuri, sucuri și cocktailuri. Este ușor să faci un sirop simplu infuzat cu ghimbir proaspăt pentru a aroma băuturi mixte. 

Ceaiul de rădăcină de ghimbir este una dintre acele băuturi utilitare care este la fel de bun atât cald, cât și rece. Ghimbirul se potrivește bine în mod natural cu mierea, lămâia și cu fructe precum piersici, afine și merișoare. Află cum poți să prepari ghimbir cu lămâie și miere la borcan.

Cu ce se poate înlocui ghimbirul

Ghimbirul măcinat este mai concentrat decât ghimbirul proaspăt, dar este mai puțin astringent. Dacă ai doar măcinat la îndemână, o lingură de ghimbir proaspăt este egală cu 1/4 linguriță de ghimbir măcinat. 

Cu toate acestea, nu poți să aplici această substituție în orice rețetă, mai ales în cele de patiserie. În aceste cazuri, ar fi mai bine să înlocuiești ghimbirul cu un alt condiment măcinat, cum ar fi ienibahar, cardamom, scorțișoară, sau nucșoară. 

Ghimbirul ca medicament

Ghimbirul conține substanțe chimice care ar putea reduce greața și balonarea. Aceste substanțe chimice au efecte benefice asupra sistemului gastrointenstinal, dar acționează și asupra creierului și sistemului nervos.

Ghimbirul este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu. El este folosit pentru crampe menstruale, osteoartrita, diabet, migrene, rău de mișcare.

Totuși, uneori apar și efecte adverse. Poate provoca forme ușoare de arsuri la stomac, diaree, eructație. Administrarea de doze mai mari de 5 grame pe zi crește riscul acestor simptome.

Supă de morcovi cu ghimbir

Inspirată de aromele bucătăriei marocane, această supă mătăsoasă de morcovi este condimentată subtil cu ghimbir, chimen și scorțișoară. Rețeta este foarte ușor de adaptat putând fi folosite și alte amestecuri de condimente.

Supa de morcovi cu ghimbir este de inspirație orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 30 g unt nesărat
  • 1 ceapă medie, curățată și tocată
  • 2 căței mari de usturoi, curățați și tocați
  • 1,5 kg morcovi, decojiți, tăiați și feliați
  • 1 l  supă de legume
  • 1 1/2 linguriță de miere
  • 1/2 linguriță de ghimbir
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 1/8 linguriță de scorțișoară
  • sare de mare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se pun uleiul de măsline și untul într-o oală la foc mediu și se amestecă până când untul se topește. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa se înmoaie și devine translucidă, aproximativ 5 minute.

Se amestecă morcovii și se călesc timp de un minut. Se pune supa de legume și se aduce compoziția la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să fiarbă, până când morcovii sunt foarte fragezi, aproximativ 20 de minute.

Folosind un blender se pasează supa până devine piure. Se adaugă mierea, ghimbirul, chimenul și scorțișoara. Apoi se pune sarea de mare și piperul și supa de mai lasă la foc mic 1-2 minute. se poate servi caldă sau rece.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare