Gogonele murate în saramură. Rețetă simplă și sănătoasă

Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Printre borcanele cu murături din cămară își vor face loc cu succes și câteva borcane cu gogonele murate în saramură. Nu rata sezonul acestora fără a le prepara! Te vei bucura mai târziu de un plus de sănătate la borcan.

Publicat: 11 octombrie 2022, 06:42

Galerie foto

Saramura pentru murături are proprietăți benefice asupra organismului / Shutterstock

Rețeta este simplă, iar gogonelele murate sunt printre cele mai apreciate dintre murături.

Pe lângă faptul ca au gust deosebit, mai ales savurate lângă friptura sau garnitura preferată, gogonelele pot fi un adevărat medicament pentru sănătate.

Citește și

Beneficiile murăturilor în saramură

Murăturile în saramură sunt considerate alimente minune care aduc o serie de beneficii organismului. Legumele murate în saramură, prin fermentare, dau naștere unor bacterii sănătoase. Acestea ajuta la reglarea microflorei intestinale și la întărirea imunității organismului. Consumul regulat, dar moderat, de murături poate atenua alergiile, poate reduce inflamațiile din organism și lupta cu diferite forme de cancer.

Au un conținut mare de antioxidanți și fibre. Mai conțin și anumite substanțe hepatoprotectoare, care ajută și la o detoxificare a ficatului. Enzimele si antioxidanții din conținutul murăturilor în saramură ajută organismul în sezonul rece să lupte atât pentru combaterea, cât și pentru prevenirea răcelilor, gripelor și afecțiunilor respiratorii. Datorită proprietății lor de detoxificare a organismului, consumul periodic de murături poate preveni îmbătrânirea pielii și întârzia apariția ridurilor.

Dacă nu le-ai preparat încă, îți oferim mai jos rețeta gogonelelor în saramură, cu listă de ingrediente și pași necesari preparării.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea borcanelor care, înainte de utilizare, necesită spălare și sterilizare, împreună cu capacele. Apoi pregătești gogonelele și condimentele necesare. Iar când ai pregătit și borcanele și ingredientele, pregătești saramura și umpli borcanele.

Pași necesari pentru a prepara gogonele murate în saramură

Alege gogonele sănătoase și de mărimi diferite, pentru a le putea așeza bine în borcane. Este ideal să folosești printre gogonelele verzi și gogonele ușor pârguite. Vor avea gusturi diferite după conservare. Curăță gogonelele de codițe și frunzulițe și spală-le bine. Curăță rădăcina de hrean și tai-o în fâșii, iar grăunții de usturoi îi cureți și îi lași întregi.

Vezi aici cum se prepară și rețeta de ciuperci murate pentru iarnă. 3 rețete simple și sănătoase.

Îndeasă gogonelele în borcane, iar printre ele strecoară hreanul, usturoiul, foi de dafin și câte câte un ardei iute, dacă le dorești mai picante. Pune apă peste gogonelele din borcane pentru a măsura cantitatea necesară. Apoi varsă, cu atenție, apa din borcane, într-o cratiță. Pune cratița pe foc și lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă câte o lingură de sare pentru murături la fiecare litru de apă. Adaugă și boabe de piper și 2-3 foi de dafin și fierbe saramura pentru 5-6 minute, amestecând cu o spatulă până când se topește sarea.

Așază borcanele într-o tavă metalică și toarnă saramura fierbinte în ele. Lasă-le acoperite cu un tifon până când se răcesc. Apoi, așază capacele deasupra borcanelor, dar fără a le închide. Mai lasă borcanele la temperatura camerei 3-4 zile până când se produce fermentația. Închide ermetic capacele borcanelor cu gogonele murate în saramură și le poți transfera în cămară. În maxim trei săptămâni te poți răsfăța cu gustul delicios al murăturilor.

Și pentru a avea o cămară cât mai bogată și mai colorată, îți recomandăm să prepari și rețeta de conopidă murată cu morcovi și hrean.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Te-ar mai putea interesa și
Kimchi. Cele mai populare murături coreene
Kimchi. Cele mai populare murături coreene
De ce fermentează murăturile. Ce poți face ca să oprești acest proces
De ce fermentează murăturile. Ce poți face ca să oprești acest proces
Sare iodată sau neiodată. Care e diferența și ce se pune la murături
Sare iodată sau neiodată. Care e diferența și ce se pune la murături
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără precedent
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără precedent
Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, are trei copii de care e mândră. Cine e și cum arată tatăl acestora
Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, are trei copii de care e mândră. Cine e și cum arată tatăl acestora
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori