Gogoși de post pufoase și aromate. Rețetă simplă și ușoară
Pentru zilele de post sau pentru atunci când ai timp de frământat aluaturi, îți oferim o rețetă de gogoși de post pufoase și aromate. Chiar dacă necesită mai mult timp de așteptare până la degustare, gogoșile merită preparate pentru că sunt printre deserturile cele mai apreciate.
Rețeta aluatului este una simplă ce nu necesită metode complexe de preparare. Nici modelarea gogoșilor nu necesită prea multă măiestrie sau artă culinară. După frământarea și dospirea aluatului, îl întinzi pe masa presărată cu făină, într-o foaie mai grosieră, iar cu ajutorul unui pahar decupezi gogoșile. Mai simplu și mai ușor de atât nici că se poate.
Însă, pentru reușita deplină a gogoșilor, atenția va fi maximă la intensitatea flăcării de aragaz. De cât de încins va fi uleiul depinde coacerea corectă a gogoșilor. Pentru atunci când nu dorești să pierzi timpul pe lângă ceaunul cu ulei, îți oferim și o rețetă de gogoși de post la cuptor. Mai jos descoperă rețeta gogoșilor de post rumenite în ulei încins.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca pentru oricare rețetă de desert, începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat. Aluatul pentru gogoși se prepară foarte simplu și ușor, ca și aluatul clasic de pâine. Însă textura nu va fi la fel de fermă.
Cum prepari aluat pentru gogoși de post pufoase și aromate
Mai întâi pregătește drojdia. Pune drojdia într-un bol și sfărâm-o cu o furculiță. Adaugă o lingură de zahăr peste ea și amestecă-le până se lichefiază. Adaugă 100 ml de apă caldă și o linguriță de făină și omogenizează bine amestecul. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte 10-15 minute.
Știi că este gata de folosit atunci când se dublează în volum și apar bule de aer la suprafață.
Trece făină prin sită într-un bol încăpător. Creează o adâncitură la mijlocul ei. Oprește deoparte aproximativ 1/4 din cantitatea de făină pe care o vei folosi în timpul frământării.
În apa încălzită dizolvă sarea și restul de zahăr. Adaugă și uleiul, dar și coaja de lămâie, coaja de portocală și vanilia, în apa caldă.
Când maiaua de drojdie s-a dezvoltat, adaug-o în adâncitura din făină. Toarnă peste maiaua din făină puțin câte puțin din amestecul de apă cu ulei. Amestecă energic cu un tel sau o spatulă, adăugând și făină din bol peste maia. Frământă bine aluatul, adăugând și făina oprită, până când acesta nu se mai lipește de mâini.
Răstoarnă-l pe masa presărată cu făină pentru a-l frământa bine. Apoi, acoperă aluatul cu ștergare și lasă-l la loc cald până când își dublează volumul.
Descoperă și o rețetă de gogoși cu mere și banane în aluat.
Cum formezi și coci gogoșile
După ce aluatul s-a dospit, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Cu un pahar decupează rondele din aluat și mai lasă-le la dezvoltat până când și acestea își dublează volumul.
Pentru a prăji delicioasele gogoși de post pufoase și aromate pune uleiul într-un ceaun sau o tigaie adâncă. Așază vasul pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie spre mare. Lasă uleiul să se încingă și scufundă rondele de aluat în el.
Baia de ulei trebuie să fie mai abundență, astfel încât gogoșile să fie scufundate în ea cel puțin până la jumătate. Intensitatea focului trebuie să fie mai mare. Dacă este mică, există riscul ca uleiul să pătrundă în aluat și atunci vei obține niște gogoși îmbibate în ulei.
Lasă gogoșile să se rumenească bine pe prima parte, până când devin aurii. Întoarce-le cu o spatulă și pe a doua parte. Transferă gogoșile rumenite pe prosoape de hârtie și lasă-le la temperat.
Servește-le ușor calde, decorate cu zahăr pudră.