Griș cu lapte. Trucuri pentru a obține gustul copilăriei

Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Există mii de deserturi în lume, însă unul singur îți va aduce mereu aminte de copilărie. Cremos, cald, dulce atât cât trebuie, grișul cu lapte este una dintre cele mai dragi amintiri ale copilăriei. Îl asociezi cu „ceva bun”, cu confortul, liniștea și iubirea. Pentru griș cu lapte preparat după rețeta bunicii ai nevoie și de câteva trucuri pentru a obține gustul copilăriei.

Cristina Catană
Publicat: 13 septembrie 2023, 06:00
Grișul cu lapte se poate servi cu scorțișoară, vanilie, coajă de lămâie sau de portocală / Shutterstock

Grișul cu lapte are origini vechi și este iubit în întreaga lume. Unele surse istorice spun că rețeta tradițională provine din Europa Centrală și de Est, dar variante ale acestui desert pot fi găsite în bucătăriile multor țări sub diverse variante.

În unele locuri, în loc de griș în lapte sunt fierte hrișcă sau chiar mălai de porumb. Ideea însă rămâne aceeași, o rețetă simplă, cu puține ingrediente, care devin un preparat delicios. Atunci când faci griș cu lapte rețeta poate fi adaptată preferințelor tale foarte ușor.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se folosește o oală cu fund gros pentru a evita arderea grișului. Se pune în ea laptele și se încălzește la foc mediu. Apoi se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se amestecă până când se dizolvă complet. Acum se pot adăuga și scorțișoara și/sau esența de vanilie.

Cum prepari rețeta de griș cu lapte

Când laptele începe să se încălzească și să elibereze aburi, se adaugă lent grișul în timp ce se amestecă continuu pentru a nu s e forma cocoloașe. Se reduce focul la minimum și se lasă amestecul să fiarbă în continuare, amestecând din când în când.

Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, dar în general, 10-15 minute sunt suficiente. Grișul trebuie să absoarbă laptele și să devină moale și pufos. După aceea, se adaugă untul și se amestecă până se topește și se încorporează complet.

Se servește grișul cu lapte cald în boluri individuale. Se pot adăuga și fructe proaspete, compot sau gem pe deasupra. Se poate servi atât cald, cât și rece.

Ce fel de lapte să folosești

Pentru a pregăti un delicios griș cu lapte, poți folosi diferite tipuri de lapte, în funcție de preferințe și cerințe dietetice. Cel mai comun tip de lapte este cel de vacă.

Poți folosi atât varianta integrală, cât și cea degresată fără a influența prea mult gustul sau textura desertului. Laptele integral are un conținut ridicat de grăsimi și oferă un gust bogat și cremos grișului.

Dacă ești vegetariană, vegană sau ai intoleranță la lactoză, poți utiliza lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de nucă de cocos. Alegerea unui lapte vegetal poate schimba puțin gustul și textura, așa că ar trebui să încerci mai multe variante pentru a găsi preferata ta.

Pentru cei cu intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele din lapte, există opțiuni speciale de lapte fără lactoză. Acestea sunt formulate pentru a fi mai ușor tolerate de sistemul digestiv.

În general, alegerea tipului de lapte depinde de preferințele personale, nevoile dietetice și gustul dorit. Laptele integral sau semidegresat este adesea preferat pentru a obține o textură mai cremoasă, în timp ce laptele degresat poate fi o alegere mai sănătoasă din punct de vedere cantității de grăsimi.

Laptele vegetal este o opțiune bună pentru cei cu diete speciale. Încearcă diferite variante și ajustează rețeta după preferințele tale.

Ce fel de arome se pot adăuga

Pentru a adăuga o notă aromată și a îmbogăți gustul grișului cu lapte poți utiliza o varietate de arome. Alegerea aromelor depinde de preferințele personale și de tipul de desert pe care dorești să-l creezi. Vanilia este cea mai comună alegere pentru că oferă un gust dulce și parfumat.

Poți folosi fie esență de vanilie, fie semințe de vanilie. La fel de potrivită este și scorțișoara care adaugă o notă caldă și condimentată. Poți presăra un praf de scorțișoară pe deasupra sau o poți amesteca în timpul procesului de fierbere.

Dacă vrei o notă mai proaspătă poți folosi coajă de portocală, de lămâie sau de limetă pe care le poți adăuga înainte să pui grișul în lapte. Pentru arome mai exotice poți folosi esență de lemn dulce, extract de nucă de cocos sau fulgi de cocos, esență de migdale sau de banane. Pentru un gust oriental poți folosi cardamom măcinat sau esență de trandafiri.

Pentru a adăuga arome, poți începe prin pune esența aleasă în lapte înainte de a-l încălzi sau direct în compoziția de griș în timpul preparării. Atenție la cantitatea de aromă adăugată, deoarece unele pot fi foarte concentrate. Începe cu o cantitate mică și adaugă mai mult, după gust, până când obții aroma dorită.

Cu ce se poate servi grișul cu lapte

Grișul cu lapte este un desert delicios și versatil, care poate fi servit în mai multe moduri. Evident, varianta cea mai la îndemână este să îl mănânci simplu. Dacă vrei să îl îmbogățești poți să presari deasupra fructe proaspete, cum ar fi căpșuni, fructe de pădure, felii de banane sau mere, pentru a adăuga prospețime și o notă de aciditate.

Atunci când nu ai fructe proaspete la îndemână un compot de mere sau pere poate fi turnat peste grișul cu lapte pentru un gust dulce și aromat. Sosurile de ciocolată sau de caramel sunt întotdeauna o idee bună, la fel ca și nucile și fructele uscate dacă vrei o textură mai interesantă. Dacă vrei un gust mai dulce poți pune în fiecare bol și câteva lingurițe de miere sau de sirop de arțar.

Grișul cu lapte poate fi servit cu o cupă de înghețată, oferind un contrast plăcut între căldura grișului și răcoarea înghețatei.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară
Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă