Huevos rotos sau cum să faci cartofi cu ouă ochiuri ca un spaniol
Huevos rotos este un fel de mâncare specific spaniol pe care trebuie să îl încerci atunci când vrei să mănânci ceva foarte consistent. Variante ale sale se găsesc în toate țările cu comunități spaniole puternice.
Combinația de cartofi și ouă este una foarte gustoasă și se întâlnește în multe bucătării ale lumii. Huevos rotos sau ”ouă sparte” este mult condimentat, picant, cu ceapă și usturoi adăugate pentru mai multă savoare.
Dacă vrei să fie și mai consistent poți pune și cârnați chorizo, șuncă Serrano sau alte tipuri de mezeluri tipic spaniole. În unele zone se mai adaugă și ardei gras sau alte legume pe lângă ceapă și usturoi pentru a-i da preparatului o notă mai dulce.
Poți să mănânci huevos rotos oricând vrei tu, chiar și la micul-dejun. Spaniolii îl preferă la prânză sau la cină, însă nu este o regulă.
Cum alegi ingredientele perfecte
Pentru a face huevos rotos nu ai nevoie de foarte multe ingrediente: cartofi noi (de preferat), ouă, 1 ceapă, usturoi și condimente. Cartofii nu trebuie să fie foarte mari.
Dacă găsești unii mici nu trebuie să îi mai tai, dar dacă dimensiunea lor ți se pre prea mare feliază-i astfel încât să nu aibă o grosime mai mare de 2 cm. Dacă nu găsești cartofi noi poți folosi cartofi obișnuiești pe care îi cureți și îi feliezi.
În ceea ce privește condimentele, trebuie să ții cont de gusturile tale. Dacă îți place să mănânci picant atunci adaugă mai multă pudră de ardei iute și mai mult piper. Încearcă și rețeta clasică de cartofi prăjiți.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un bol se combină uleiul de măsline, boiaua de ardei, fulgii de ardei, 1½ linguriță de sare, piperul măcinat și 250 ml de apă. Se pun cartofii într-o tigaie mare și se toarnă peste ei amestecul. Se lasă să fiarbă, apoi se acoperă și se gătesc la foc mare până când cartofii sunt fragezi, 6-9 minute.
Apoi, se ia capacul și se reduce focul. Dacă cartofii se lipesc sau se usucă, se adaugă mai mult ulei de măsline. Se aranjează cartofii într-un strat uniform, apoi se adaugă ceapa și usturoiul pe lângă ei. Se acoperă și se mai lasă 4 -6 minute.
Se amestecă apoi și se fac 4 cuiburi. În fiecare dintre ele se sparg câte un ou. Se asezonează cu sare și piper, se acoperă și se lasă 4-6 minute. La final se sparg gălbenușurile astfel încât să curgă peste cartofi.
Se servesc fierbinți cu felii de lămâie și fulgi de sare.
Sfaturi pentru huevos rotos delicioase
Pentru acest fel de mâncare ai nevoie de o tigaie suficient de întinsă pentru ca a nu înghesui cartofii. În felul acesta se vor găti uniform, coaja va fi crocantă, iar la interior ei vor fi moi.
Ceapa, usturoiul sau alte legume pe care mai vrei să le adaugi trebuie pune pe margine, astfel încât să înconjoare cartofii, fără să se amestece cu ei.