Karpatka, tort din bucătăria poloneză
Karpatka este un desert care se prepară cu precădere în Polonia. Are un aluat ușor crocant și o cremă extrem de pufoasă și parfumată. Între cele două elemente este un echilibru perfect.
Karpatka este atât de populară în Polonia încât în magazine se găsesc amestecuri gata făcute pentru a face prăjitura mult mai rapid. Totuși, cea mai bună variantă este atunci când este preparată de la zero. Denumirea îi vine de la munții Carpați pentru că de sus seamănă cu peisajul unui munte.
Toate ingredientele necesare pentru a prepara prăjitura Karpatka se găsesc foarte ușor în orice supermarket. Nu ai nevoie nici de tehnici de lucru foarte complicate, ci, mai degrabă, de răbdare și atenție la detalii.
Multe dintre ingrediente nu pot fi înlocuite. Dacă vrei ca desertul să aibă o aromă mai puternică de vanilie poți folosi o păstaie de vanilie sau 3 lingurițe de extract de vanilie. Pentru cremă poți să folosești și dintre cele de la plic instant, însă s-ar putea ca gustul să nu fie aceleași.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun laptele și untul într-o cratiță și se pune pe foc. Se lasă la foc mediu până se topește untul, apoi se aduce la punctul de fierbere. Se pune făina și se dă focul foarte mic. Se amestecă până când se formează o masă groasă, fără cocoloașe. Ar trebui să se desprindă de părțile laterale ale cratiței relativ ușor. Se ia de pe aragaz și se lasă să se răcească.
După aceea, se pun ouăle amestecând constant. Aluatul trebuie să devină neted, puțin lipicios și fără cocoloașe. Se împarte aluatul în două.
Se ia o formă dreptunghiulară mare de tort, 23cmX33 cm. Se unge generos cu unt și se presară cu făină.
Se întinde o parte din aluat pe o formă de tort și se uniformizează suprafața cu o spatulă. Se dă la cuptor la 200°C timp de 25-30 de minute, până când prăjitura devine ușor aurie. Se scoate și se repetă cu cealaltă jumătate de aluat. Se lasă ambele foi să se răcească.
Cum prepari crema de vanilie
Pentru crema de vanilie se fierb 500 ml de lapte cu zahărul fin și un pachet de zahăr vanilat.
În laptele rămas se pun 1 ou, 4 gălbenușuri, amidonul de cartofi și făina. Se pun la foc și se lasă 3-5 minute, amestecând continuu, până se formează o cremă fără cocoloașe. Se ia de pe foc și se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se răcească complet.
Untul se bate cu zahărul cu un mixer până compoziția devine ușoară și pufoasă. Treptat, se adaugă crema, câteva linguri o dată, amestecând continuu.
Pentru asamblare se pune un strat de aluat pe un platou. Se întinde crema deasupra și se nivelează cu o spatulă. Deasupra se pune celălalt strat de aluat. Se dă la rece pentru câteva ore. Înainte de servire se presară din belșug zahăr pudră.
Cu ce poți servi Karpatka
Karpatka se potrivește bine cu băuturile calde, cum ar fi ceaiul englezesc clasic sau cu cafeaua. Dintre vinuri, cel spumant demidulce sau demisec echilibrează umplutura cremoasă a acestei prăjituri.
Cum se păstrază Karpatka
Poți păstra prăjitura la frigider acoperită cu folie de aluminiu. Acest detaliu este important pentru că desertul tinde să absoarbă aromele și mirosurile de la alte preparate din jur. Ar trebui ca în 2-3 zile să o consumi pentru că cu cât o ții mai mult cu atât blatul va deveni mai umed. Își va pierde consistența și textura, dar și gustul. Încearcă și rețeta de tort doboș.
În schimb, blatul poate fi copt cu mai multe zile înainte. Le poți păstra fie înfășurate în folie de aluminiu, fie într-un recipient închis ermetic. Asamblarea se face în dimineața zilei în care va fi servită prăjitura.